John Olav Nilsens kamerat døde uforståelig brått: - Ingen skjønte hvorfor

Musikeren hyller sin avdøde venn.

EKS-GJENGMEDLEM: Den 17. februar gir John Olav Nilsen & Nordsjøen ut albumet «Nordsjøen». Foto: Eivind Senneset
<div><br></div>
EKS-GJENGMEDLEM: Den 17. februar gir John Olav Nilsen & Nordsjøen ut albumet «Nordsjøen». Foto: Eivind Senneset

Vis mer

BERGEN (Dagbladet): - Jeg trakk meg bare ut av rampelyset. Hvis jeg sto opp fra de døde, da kan du kalle det et comeback, sier John Olav Nilsen (34) til Dagbladet.

Det var i 2013 at John Olav Nilsen oppløste Gjengen og annonserte sin midlertidig retrett fra offentligheten. Neste fredag gir han ut et nytt album, nesten fem år etter forrige skive.

- Er det så lenge siden? Men det føles godt, jeg er lysten på å presentere musikken til folket. Ellers hadde jeg ikke sittet her nå.

Orket ikke mer

Da John Olav Nilsen & Gjengen opphørte å eksistere, var imidlertid hovedpersonen lei alt som hadde med musikken og bandet å gjøre.

- Det blødde inn i alt jeg gjorde og sa. Jeg måtte legge det ned før jeg ikke orket å leve med det lenger, at det ble noe jeg fullstendig foraktet. Men nå har jeg, sett i retrospektiv, et godt minne om den tida. Jeg klarer selvfølgelig ikke å høre på musikken. Hvis jeg kommer inn på et utested i Bergen, og de spiller musikken min, så slår de den heldigvis av.

Nå er Gjengen byttet ut med Nordsjøen, som bare innbefatter de musikalske nøkkelmedlemmene fra det gamle bandet. I tekstene holder han, tematisk sett, samme kurs som før, med låttitler som «Her inne er det høst hele året».

Død kamerat

Det jo tross alt fremdeles John Olav Nilsen det er snakk om - kjent for å være en av norsk musikks mest omfavnede rennesteinsromantikere.

- Men mange hviler seg på nostalgi når de skriver fordi det er lettere. Det gjør ikke jeg. Jeg skriver om det som skjer nå. Og det som skal skje i morgen, heller enn om fortida. Jeg er lei av at folk er så tilbakeskuende på tida som var. Det er et billig triks som brukes i en del sangtekster. Det er viktigere å skrive om ting som er vanskelig akkurat nå. Hvordan man har det akkurat nå. Men denne plata handler også vel så mye om det rundt meg, som om meg, sier han.

NY KONSTELLASJON: John Olav Nilsen &amp; Nordsjøen består av John Olav Nilsen, Lars Eriksen og Einar Vågenes. De to sistnevnte var begge viktige bidragsytere i John Olav Nilsen &amp; Gjengen. Foto:
 Eirik Ullebø
NY KONSTELLASJON: John Olav Nilsen & Nordsjøen består av John Olav Nilsen, Lars Eriksen og Einar Vågenes. De to sistnevnte var begge viktige bidragsytere i John Olav Nilsen & Gjengen. Foto: Eirik Ullebø Vis mer

På det nye albumomslaget står teksten «Hvil i fred Thanarak Phoosriphong Sørensen» - en siste hilsen til Nilsens kamerat som nylig døde brått.

- Hjertet hans stoppet, og ingen skjønte hvorfor. Han ble bare 37 år. Det var en tragedie. Det påvirket meg. Det kom ut av det blå. Jeg er mer fan av at folk dør så ungt at de ikke har kommet til live engang, eller når de er gamle. Man skal ikke trenge å begrave barna sine.

Dagbladet har vært i kontakt med familien til Thanarak Phoosriphong Sørensen, som er glad for Nilsens hyllest.

Har sonet

I 2015 ble Nilsen dømt til 30 dager ubetinget fengsel for vold mot en mann i 20-åra inne på en Deli De Luca-kiosk i Bergen. I april i fjor la han ut et bilde på Instagram der han så fotballkamp med favorittlaget Tottenham iført fotlenke. Laget var lenge med og kjempet om Premier League-tittelen, men kollapset mot slutten av sesongen.

- Det var to forskjellige typer straffer, det. Men, ja, det var en merkelig tid.

COYS! #novesta #thfc

Et bilde publisert av John Olav Nilsen (@johnolavnilsen)

- Skrev du noen av tekstene mens du sonet eller handler noen av tekstene om dette?

- Nei, nei, nei. Jeg skriver om mye viktigere ting enn det. Dette var en filleting som skjedde i kjølvannet av en fest. Det er ikke noe jeg baserer kunst på. Da hadde jeg hatt lite å skrive om, sier musikeren.

Nilsen holdt under rettssaken fast på at det var fornærmede som provoserte og slo først. Men hva som var rett og galt, sånn juridisk sett, vil han i dag ikke diskutere i offentligheten.

- Jeg har betalt for det jeg har gjort, og ordnet opp i det. Jeg har vært ærlig. Å havne i media, om det er for gode eller dårlige ting, er uansett rart. Det kjipe med det negative er at jeg ble redd for hvordan det påvirket folkene rundt meg, som jeg er glad i. Stormene rundt meg har ikke så mye å si for min egen del. Jeg leser om det i media, men det er liksom ikke mitt virkelige liv.

Laget et hjem

Tida borte fra rampelyset har han ellers brukt å på ta igjen tingene han ofret for musikken da han var i 20-åra.

- Jeg hadde et behov for å etablere et hjem. Noe jeg har lyst til å komme hjem til når jeg er ute og spiller musikk. En slags borg. Hvis ikke, kunne jeg aldri reist på turné igjen. I tillegg begynte jeg å utforske den frie naturen, lære meg fotografi og det tekniske aspektet ved å spille inn musikk, sier Nilsen, som har brukt denne nyvunne tekniske innsikten under innspillingen av det nye albumet.

- Men jeg vil aldri bli stemplet som et friluftsmenneske. Det er verdens beste terapi, det vet jo alle. Og man kan gjøre slikt her på Vestlandet, hvor naturen er så nær, uten å framstå som en friluftsklovn.

I kjølvannet av Nilsens annonserte kjærlighet for naturkreftene, var det kanskje naturlig at hans kommende album heter «Nordsjøen».

- Nordsjøen er noe større enn bare et bandnavn. Jeg syntes det var riktig å kalle plata det. Den måtte bare hete det.

BENSINBARN: John Olav Nilsen mener at norske artister er for dårlige på å skrive norske tekster og derfor bør holde seg til engelsk. I dag gir han ut musikkvideoen til singelen Bensinbarn», regissert av Marcus Söderlund. VIDEO: EMI Vis mer Vis mer