REKORDFORSØK: Johnny Brenna har vært vant til å løpe etter tjuver og kjeltringer, som spaner i politiet. Nå satser han på old boys-rekord på 60-meteren.
REKORDFORSØK: Johnny Brenna har vært vant til å løpe etter tjuver og kjeltringer, som spaner i politiet. Nå satser han på old boys-rekord på 60-meteren.Vis mer

Johnny Brenna med bok om sin nye karriere

Vil bli best over 50 på 60-meteren.

BOK: Husker du 60-meteren? Et årlig rituale på skolen, sammen med andre øvelser som skulle til for å ta idrettsmerket. Kast med liten og stor ball, høydehopp, lengde med og uten tilløp. Men mest spennende var 60-meteren.

Læreren sto der med stoppeklokke, ikke lengre unna enn at man hørte hans klar, ferdig, gå før man kostet av sted alt remmer og tøy kunne holde. Full fart fra start til mål. For kort til å bli virkelig sliten, men langt nok til å skille de beste fra de dårligste.

Jeg tror rundt ni blank holdt til gullmerket, den siste utmerkelsen mange av oss har fått på friidrettsarenaen. De raskeste gutta løp fortere. Sinkene slet med titallet.

Verdensrekorden for damer har Irinia Privalova med 6.92 og for menn Maurice Greene på 6.39. For veteraner på over 50 er den norske rekorden henholdsvis 8.70, satt av Anny Undheim, og 7.68, satt av Per Sletholt 3. mars 1996.

Siden han fylte 50 år i fjor, har eks-spaner i politiet, forfatter og prosjektleder i Oslo Kommune Johnny Brenna tatt peiling på å utradere Sletholts fabelaktige rekord. Dette forteller han om i boka «60 meteren - kampen mot klokka», skrevet sammen med journalist Sindre Leganger.

Først og fremst er boka en hyllest til en øvelse de aller fleste har et forhold til, men som de færreste har praktisert etter tenåra, bortsett fra i uformelle sammenhenger når det gjelder å rekke en trikk eller buss.

Boka følger den atletiske Brenna fra han begynner å føle det kroppslige forfallet må unngås til han utfordrer Sletholts 19 år gamle rekord. En bok der 60 meteren blir en slags zen-øvelse, med ritualer, øvelser og bevisstgjøring i kampen mot hundredelene.

Kanskje det er dette du skal bruke sommeren til?