Johnny Cash er død

The Man in Black har gått bort.

Etter lang tid inn og ut av sykehus, kom fredag meldingen om at Johnny Cash er død. Musikeren døde av komplikasjoner som følge av diabetes.

Johnny Cash ble 71 år. Han døde på sykehus i Nashville, Tennessee. Han spilte inn mer enn 1500 låter og nesten 500 album. Han hadde 48 singler på Billboards lister, og gikk dermed forbi storheter som både Rolling Stones og Beach Boys.

Kjærlighet og dagligliv

På sitt musikalske rulleblad har Johhny Cash en rekke storselgere, med låter som «Folsom Prison Blues,» «I Walk the Line,» og «Sunday Morning Coming Down».

Som talsmann for vanlige folk, arbeidere og undertrykte har han brukt sin spesielle,litt ustødige stemme til å synge om fengselsfugler, kjærlighetstrøbbel og dagligliv.

Cash skrev mesteparten av materialet sitt selv, og var blant de første som spilte inn coverlåter av sangene til Bob Dylan og Kris Kristofferson.

Låta «One Piece at a Time» handler om fabrikkarbeideren som bygget en bil av deler stjålet fra fabrikken.

«A Boy Named Sue» var en vittig sang om en far som gir sønnen sitt et jentenavn for å gjøre han tøff. I tillegg kommer vi aldri til å glemme «Ring of Fire» og «Folsom Prison Blues».

Elvis likemann

I sin selvbiografi «Cash» fra 1997 skrev musikeren at han prøver å «gi stemme til de som ignoreres eller til og med kues i media, i politikken og i utdanningsmiljøer.

Hans karriere spente over mange generasjoner. Han var Elvis Presleys samtidige da rocken ble født i Memphis på 50-tallet. Han hadde hits som «Cry! Cry! Cry!» på denne tida.

Etter hvert startet han et livslangt vennskap med en annen legende. Bob Dylan nevner Cash som en av sine viktigste inspirasjonskilder, og de to har spilt inn låter sammen.

Karrierens kommersielle høydepunkt var slutten av 60-tallet og 70-tallet. Da var han vert for sitt eget ABC-show: The Johnny Cash Show. I senere år var han med i supergruppa The Highwayman sammen med Waylon Jennings, Willie Nelson og Kristofferson.

Tilbake på listene

På 90-tallet fikk karrieren nytt liv sammen med rap- og hardrockprodusenten Rick Rubin og American-innspillingene.

Han kom tilbake på hitlistene med fjorårets album «American IV: the Man Comes Around.» I denne perioden skrev han flere bøker, spilte i fimer og deltok i TV-show.

Cash har vunnet 11 Grammypriser, nå sist i år, for låta «Give My Love To Rose». Han fikk prisen som beste mannlige countrysanger. I tillegg har han fått en rekke countrypriser. Han ble utvalgt til å bli med i Country Music Hall of Fame i 1980 og innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame i 1992.

Mannen i svart

Med hiten «Man in Black» fra 1971 sa Cash at hans svarte klær symboliserte alle verdens undertrykte. Cash var «The Man in Black» siden han ble med i Nashvilles Grand Ole Opry som 25-åring.

- Alle gikk med smykker, lysende klær og cowboy-støvler. Jeg bestemte meg for å gå i svart skjorte og bukser for å se om jeg kunne unna med det. Og jeg har gått i svart siden, sa Cash til AP i 1986.

Ensomhet og melankoli

Han var født under depresjonen. John R. Cash kom til verden i Kingsland, Arkansas i 1932. Der dyrket familien bomull på dagen og sang låter på verandaen på kveldene.

Han var et av sju barn. Da han var 12 døde hans 14-år gamle bror og helt, Jack, etter en ulykke iforbindelse med skogsarbeid. Tragedien gjorde dypt inntrykk på Johhny, som senere har pekt på hendelsen som en årsak til sin egen melankoli i musikken.

Allerede som 12-åring skrev unge Cash låter og dikt.

Han arbeidet som vaktmester og etter high school lot han seg verve til flyvåpenet. Stasjonert i Tyskland lærte han å spille gitar, og i 1954 startet han karrieren etter avmønstringen.

- I flyvåpentida var jeg ensom i tre år. Om jeg ikke hadde fått lov til å synge gamle countrysanger tror jeg ikke jeg hadde klart det, sa Cash i et intervju med AP i 1996.

Cash startet karrieren med opptreden på radiostasjonen KWEM i Memphis. Han gikk på audition med Sun Records, og ga til slutt ut singelen «Hey Porter,» som ble en hit. Det var også Sun som trakk igang karrierene til Presley, Roy Orbison, Jerry Lee Lewis og flere andre.

«Folsom Prison Blues,» nådde opp på fjerdeplass på countrylistene i 1956, og her finner du hans berømte verselinje «I shot a man in Reno/ just to watch him die.»

Satt aldri i fengsel

Cash fortsatte å spille inn album om jernbanen, Det gamle vesten og den dårlige behandlingen av indianerne.

To av hans mest populære album ble spilt inn live i fengsel. Han opptrådte også ofte i fengsel og på grunn av sin noe rampete livsstil tidlig i karrieren tror mange at han selv var soningsfange, men det stemmer ikke.

Hele livet kjempet imidlertid Cash mot sin pilleavhengighet.

Selv mente han at det at han var blitt så kjent gjorde ham sårbar på området.

- Da jeg var barn visste jeg at jeg kom til å synge på radio en dag. Jeg tenkte aldri på å bli berømt før det hendte meg. Da var det vanskelig å takle. Det var derfor jeg begynte med piller, sa han i et intervju i 1988.

Musikalsk familie

Kona June, som han giftet seg med i 1968, fikk æren for å ha hjulpet ham til å slutte med dop. Men han opplevde flere tilbakefall gjennom årene, og fikk behandling ved Betty Ford i 1984.

June Carter Cash og datteren Roseanne Cash har også gjort karriere som sangere. June Carter Cash var medkomponist på cashhiten «Ring of Fire» og sang med mannen på låter som «Jackson». Hun døde i mai i år.

June Carter Cash var datter av countrymusikkens bestemor Maybelle Carter, og mor til sangerinnen Carlene Carter. Sammen hadde paret en sønn, John Carter Cash. Han er musiker og produsent.

Sangerinnen Rosanne Cash er Johnny Cashs datter fra det første ekteskap med Vivian Liberto. De hadde tre andre barn: Kathleen, Cindy og Tara. paret ble skilt i 1966.

<B>ENORM INNFLYTELSE:</B> Johnny Cash har øvet stor innflytelse på musikere verden over. I dag gikk han bort.
DUETT:</B> Med Waylon Jennings i april 1978.
MED KONA:</B> Her sammen med sin andre kone June Carter Cash på en Bob Dylan-hyllest i 1992. Kona døde i mai, hun var 73.
SANG FRA HAN VAR BARN:</B> Johnny Cash begynte sin karriere etter at han var ferdig med tre ensomme år i flyvåpenet. Bildet er fra 1969.
FIRE TIÅR I MUSIKKEN:</B> Bildet er tatt i 1977.