Johnny Cash støttet indianerne og spilte protestsanger for Nixon

Ny CD-boks med 63 plater viser mannen i svart i helfigur.

FYLDIG BOKS: Den nye Johnny Cash-boksen rommer 63 plater. Samtlige 59 originallabum er presentert med de opprinnelige LP-coverne i CD-format. Samlingen spenner fra den unge rockabilly-Cash til veteranen som sluttet seg til de legendariske Highwaymen. Foto: Ole C.H. Thomassen
FYLDIG BOKS: Den nye Johnny Cash-boksen rommer 63 plater. Samtlige 59 originallabum er presentert med de opprinnelige LP-coverne i CD-format. Samlingen spenner fra den unge rockabilly-Cash til veteranen som sluttet seg til de legendariske Highwaymen. Foto: Ole C.H. Thomassen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

CD-BOKS: «Hello, I'm Johnny Cash.» Selv i den andre enden av en telefonlinje fra Nashville til Oslo er dette ord som får kroppen til å stivne og blodet til å fryse. En stemme som «gynger dyp og sterk som et godstog», slik jeg uttrykte det da jeg hadde Cash på tråden for nøyaktig 20 år siden. Samtalen gikk forut for de opptakene som først og fremst ble framhevet da Johnny Cash døde i 2003, 71 år gammel; fire album innspilt med Rick Rubin som produsent for American Recordings. Det viste seg at ytterligere 64 låter var spilt inn i de fire månedene som gikk fra kona June Carter Cash døde i mai 2003 til Cash selv smalt i bakken i september samme år.

De siste bedriftene til mannen i svart sprang ut av en enorm musikkerfaring. Grovt sett var karrieren til Johnny Cash tredelt. Første fase var gjennombruddet som rockabilly-artist på Sun Records i Memphis, sammen med Elvis Presley, Roy Orbison og Jerry Lee Lewis. I 1958 tegnet han kontrakt med Columbia, en forbindelse som varte i 27 år. Deretter spilte han inn noen få plater for Mercury, før han endte opp med American.

Nå er samtlige 59 LP-er han utga for Columbia utgitt i en gigantisk boks. I tillegg kommer konsertplater fra Praha og Madison Square Garden, en cd med innspillinger fra Sun-tida og to cd-er med singler og spor som ikke har vært utgitt på LP. Hello, I'm Johnny Cash, indeed. Hva forteller disse platene oss?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer