Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Johnny Cash

«The Man in Black» - Johnny Cash - har vært en av de mest innflytelsesrike aratistene innenfor amerikansk countrymusikk etter krigen, først som soloartist og seinere også som medlem av supergruppa The Highwaymen. Han var en opprører, og la seg stilmessig midt imellom folk, country og rock. Som soloartist hadde han i 50- og 60-åra over 100 hit-singler.

Johnny Cash ble født i Arkansas i 1932. Inspirert av countrysangene han hørte på radioen, begynte han å skrive sanger allerede i en alder av 12. Etter high school begynte han å jobbe på en bilfabrikk i Detroit, men meldte seg til tjeneste for flyvåpenet under Korea-krigen. På denne tiden kjøpte ha også sin første gitar, og han skrev blant annet «Folsom Prison Blues». Da han flyttet til Memphis begynte han å spille i en trio, og i 1955 fikk han enedelig platekontrakt hos Sam Phillips i legendariske Sun Records. Cash presenterte seg som gospelsanger, men fikk beskjed om å komme med noe mer kommersielt. Han kom tilbake med «Cry Cry Cry»/«Hey Porter», som umiddelbart ble en singelhit. Flere suksessfulle år fulgte, men i 1959 startet nedturen.

For å klare å gjennomføre 300 show i året begynte han å innta store doser amfetamin, og i 1961 tok problemene overhånd. I 1963 forlot han familien og flyttet til New York. Han fikk også problemer med politiet - blant annet etter at han startet en skogbrann (!).

Cash fikk en ny hit med «Ring of Fire», men amfetaminbruken skapte igjen problemer. Blant annet ble han i 1965 arrestert i El Paso for forsøk på smugling av amfetamin i gitarkassa. Tilbake i Nashville ble han vraket av Grand Ole Opry, men med hjelp av sin nye kjæreste June Carter ble han både dopfri og kristen. De giftet seg i 1968.

I 1968 ga han ut sin mest populære plate noensinne, «Johnny Cash at Folsom Prison». Suksesen fortsatte året etter med en plate spilt inn i et annet fengsel, «Johnny Cash at San Quentin».

Han spilte på Bob Dylans plate «Nashville Skyline» og fikk også roller i flere filmer. Siden midten av 70-tallet har hit-singlene uteblitt, men han har fortsatt å spille inn gode plater. Et nytt oppsving i karrieren fikk han med «American Recordings» (1993), som bidro til at han også nådde fram til et yngre, rock-orientert publikum. Også «Unchained» (1996) ble meget godt mottatt. De siste årene har Cash vært plaget av sykdom, og det var en meget redusert Cash som i 1997 besøkte Oslo. Under konserten i Oslo Konserthus overlot han i stor grad podiet til kona June Carter og sønnen John R. Cash.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media