Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Johnny CashJohnnys siste reise

Siste budskap fra Cash-land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CD: Samarbeidet mellom Johnny Cash og Rick Rubin er unikt. Produsenten Rubin fulgte Cash nærmest inn i døden med arrangementer og sanger som gløder gjennom fire cd-ers boksen «Unearthed» og fire American Recordings-album. Her er det femte.

Rystende

Larry Gatlins «Help Me» innleder albumet. Cashs slitne, men distinkte røst ledsages av de dype, nifse cellodragene vi kjenner fra andre låter. Deretter glir vi direkte inn i en rystende «God\'s Gonna Cut You Down» , arrangert som en allsang fra lenkegjengenes tid, hoggende skjebnesvanger. Flere sanger om dom og død følger.Cashs egen «Like the 309» er en sang som følges av en klagende, togfløyteliknende dobro. Lytteren tas med på en siste reise langs jernbanesporet Cash har fulgt gjennom et langt livsløp - et spor som nådeløst ender i dødsriket.En mild tyngde hviler over dette albumet, en opplevelse av forsoning og fryktsomhet. Gjennom sanger av Gordon Lightfoot, Bruce Springsteen, Hank Williams, Rod McKuen, Don Gibson og Hugh Moffatt leder Cash oss gjennom et landskap av innsikt, visdom og gudsfrykt.

Personlig opplevelse

Det har aldri vært noe misjonerende eller påtatt i de religiøse åpenbaringene som strømmer gjennom Cashs verk, snarere en personlig opplevelse av å være en del av en helhet som på samme tid er storfelt og personlig. Evigheten ligger både bak og foran mannen som framfører disse låtene. Nest siste sang er Ian Tysons hymne «Four Strong Winds» , og til slutt - logisk nok - «I\'m Free From The Chain Gang» , der det oppleves som om sangeren er frigjort fra lenkegjengen som hakker og hogger seg gjennom «God\'s Gonna Cut You Down». Fangen er fri. Landskapet åpent. Sangene ligger igjen etter ham som en solnedgang.