UTLEIE: Kronprins Haakon leier ut hus og leiligheter på Skaugum, og en øy med hytte utenfor Risør. Kronprinsen får inntektene, hoffet tar kostnader med vedlikehold. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
UTLEIE: Kronprins Haakon leier ut hus og leiligheter på Skaugum, og en øy med hytte utenfor Risør. Kronprinsen får inntektene, hoffet tar kostnader med vedlikehold. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Johnny fra Stovner er blitt utleie-Haakon fra Asker

Kronprinsen får private utleieinntekter fra eiendommer hoffet vedlikeholder. Vil Slottet snart debattere pengebruken sin? 

Kommentar

Forrige uke kunne Dagbladet avsløre at kongefamilien i 15 år har brukt penger som er bevilget til hoffet og drift av de tre statlige kongelige eiendommene, til å lønne drift og vedlikehold av sine sju private eiendommer.

Pengebruken er i strid med Stortingets bevilgninger, og er i praksis privat berikelse. Det bekreftes av en rekke eksperter og professorer som Dagbladet har vært i kontakt med.

I dag har vi meldt om et annet interessant utslag av denne uriktige praksisen, nemlig at kronprinsen har private inntekter fra eiendommer han leier ut - som vedlikeholdes av hoffet.

Statlige midler går rett inn på bunnlinja til kronprinsens private utleievirksomhet. Skjelettene ramler ut av skapet til de kongelige i høyt tempo for tida.

Reaksjonene på Stortinget er sterke etter Dagbladets sak forrige uke. Det er nå bekreftet at ingen av partiene i Kontroll- og konstitusjonskomiteen, som bevilger pengene til kongefamilien, har vært klar over at Slottet har brukt pengene i strid med forutsetningene.

Les også: Kongehuset er tatt med håndverkerbuksene nede.

Både Bergens Tidende og Dagsavisen har nå på lederplass krevd at Slottet kommer med en tydelig redegjørelse.

«Kongehuset bør leggje fram fullstendige oversikter over korleis dei offentlege overføringane blir brukt», skriver Bergens Tidende, mens Dagsavisen slår tydelig fast:

«Kortene må på bordet. Slottet må fortelle hva hoffkronene er brukt på. Teppet av hemmelighold kongehuset er svøpt inn i, må løftes.»

De avkler også ansvarlig statsråd Jan Tore Sanners forsøk på å komme kongefamilien til unnsetning. Han vil gjøre om på formuleringene i neste års statsbudsjett, slik at pengebruken får ryggdekning i tekst.

«Det må Stortinget avvise. Noe annet vil være knefall for en kongelig praksis som åpenbart er i strid med forutsetningene fra Stortinget.» skriver Dagsavisen.

Det er fint at flere reagerer på kongehusets oppsiktsvekkende pengerot. Særlig fordi Slottet selv utviser stor arroganse i møte med kritikken.

Da vi møtte til debatt i NRK Dagsnytt 18 forrige torsdag, sto Slottets kommunikasjonsjef på gangen og ventet. Hun ville ikke debattere med Dagbladet, men bare intervjues av NRKs journalist. Begrunnelsen var merkelig:

«Det er ikke min jobb å sitte og debattere med en journalist om vi skal ha et monarki eller ei, for det er det som er den egentlige agendaen her.»

Fordi Dagbladet har et prinsipielt, republikansk standpunkt på lederplass, mener hun vår undersøkende journalistikk egentlig bare dreier seg å avskaffe kongehuset. Dermed fritar hun seg selv fra debatt. Hun ser glatt bort fra at ingen på Stortinget har kjent til praksisen hun forsvarer, og at den ikke er hjemlet i noen form for tekst. Teksten i bevilgningene fra Stortinget er ikke til å misforstå, sier ekspertene. Den gir Dagbladet rett. Marianne Hagen tar feil.

I stedet ville hun kun intervjues for å «bidra til å skape litt mer klarhet. Gi litt mer kunnskap om hvordan det faktisk er».

Maktarrogansen Hagen lener seg på er så spinkel at det er pinlig å høre på.

Hva hoffet bruker privat og hva som brukes offentlig, er ikke informasjon «vi har bruk for», sa hun i intervjuet. Begrunnelsen for å sause sammen pengestrømmene er altså at det er mest komfortabelt. Hun kan heller ikke redegjøre for det, slikt regnskap fører de ikke.

I praksis innrømmer Hagen at Slottet enkelt og greit har oversett reglementet for hvordan pengene skal brukes, i 15 år. Det kommer hun hoderystende og smilende til NRK for å forsvare.

Pussig nok redegjør Hagen for deler av regnestykket for utleiepraksisen i dagens sak, som tyder på at at de kan hvis de vil. Å be om åpenhet fra Slottet er som å leke katt og mus. For ordens skyld: vi er katten.

Pengene til hoffet og drift av de statlige eiendommene utgjorde cirka 211 millioner kroner i fjor. Apanasjen, som skal dekke private utgifter, drift og vedlikehold av private eiendommer, var på cirka 20,5 millioner kroner. Det er ikke rart det har vært fristende å bruke av den største pengesekken til private formål i alle disse årene. Særlig når ingen har stilt spørsmål.

Og når det går så lang tid, så lurer du kanskje deg selv til å tro at det er greit.

Det må være derfor kronprinsen har tenkt at det er ok å bruke hoffets midler til å vedlikeholde private eiendommer han har tjener penger på å leie ut. Alarmklokkene burde nemlig egentlig ha begynt å ringe på høyt volum.

Men når noen nå spør, bør dere kanskje lage et slikt regnskap, fikk Hagen spørsmål om fra Fredrik Solvang i Dagsnytt18.

«Ja, kanskje. Kanskje.» svarte Hagen.

Definitivt, kan vi slå fast. Og initiativet bør komme fra Slottet selv.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.