JOHNNY GONZO

CANNES (Dagbladet): Johnny Depps hode er glattbarbert i filmen Frykt og avsky i Las Vegas. Lager media dermed stor ståhei for ingenting? Det kan du snart avgjøre selv.


IKKE AKKURAT A4: Johnny Depp er ikke helt som andre skuespillere i Hollywood. Det er heller ikke rollefiguren Raoul Duke.

Terry Gilliams film etter Hunter S. Thompsons roman om to neddopede galningers jakt på den amerikanske drømmen er snart klar for norske kinoer. Den ble lansert i Cannes i vår til lunkne kritikker, men sjokket over å se hovedrolleinnehaveren uten mørke lokker vakte gjenklang vidt og bredt.

HÅRET ER BEHØRIG PÅ PLASS igjen, når Depp inntar rivieraen. På plass er også verdenspressen. Enkelte utsendte har ventet et døgn på mannen - han led av en grusom jet lag og utsatte noen intervjuer. All surhet ser imidlertid ut til å fordufte med stjernens ankomst. Sjelden har en spinkel fyr vært tettere omgitt av rapportører med dype utringinger og båndopptakere. De utber seg prompte en forklaring på dette med håret.

- Det var min idé, så jeg tar skylda. Jeg bare visste det måtte gjøres for at jeg skulle ligne Hunter S. mest mulig. Ikke at det var spesielt gøy å se seg selv i speilet. Jeg ble overrasket hver gang jeg pusset tennene, men jeg har sett rar ut på film før. Dette var egentlig ikke noe nytt.

Og der har Depp helt rett. Han har sett rar ut, spilt rare roller, tatt sjanser og aldri gått etter det trygt salgbare. Det gjør ham til en spennende skuespiller. Rollen som journalisten Duke, gonzoskribent Thompsons alter ego, i beruset kontakt med det mest vulgære USA kan oppvise, er nettopp noe for ham.

- Ta «Ed Wood,» sier Depp om Tim Burtons film om verdens antatt dårligste filmregissør. - Jeg gikk rundt i drag en hel film. Og det er opplagt for enhver at jeg er verdens styggeste kvinne. Normalt er jeg ingen diger mann, men ta på meg BH med tilbehør og jeg blir enorm. Jeg ser ikke ut.

Johnny Depp snakker med mild, mørk sørstatsrøst - en spelemmet, vennlig mann. Han kommer fra Kentucky og har tidligere sagt at han ikke en gang har noe bilde av husene han bodde i som ung. Foreldrene skilte seg da han var 15. Det ble for mange skiftende boliger.

- Og dessverre datt jeg ut av skolen, sier han.

I ung alder inntok han TV-skjermene. Nå er Depp 35 og påstår han bekjemper Hollywood-systemet av hele sitt hjerte. Her legger stjernen an reklamestemme og demonstrerer hvordan han opplevde det, da han for første gang hørte seg selv omtalt i pompøse vendinger fra fjernsynet.

- JEG VIL IKKE VÆRE den personen der og har store problemer med å bruket ordet «berømmelse». Man kan ikke forholde seg til Hollywood-fasaden. Jeg er forferdelig heldig som har denne jobben, og det er en jobb. Men den er også en lidenskap, noe jeg føler meg drevet til å gjøre. Enhver rolle blir en forlengelse av deg selv. Jeg føler meg som en student og lærer mye.

- Føler du at du går mot strømmen?

- Ja, jeg føler at jeg slåss som en villmann og har sagt nei til en masse ting de har vill at jeg skal gjøre. Å være skuespiller handler om å spille gode roller. Interessante roller. Den derre «lead man»-greia er jeg veldig lite opptatt av. Er ikke interessert i å bli et gratulasjonskort. Hollywood vil bare ha noe å sette en merkelapp på. «Den nye James Dean,» for eksempel.

Hva «Frykt og avsky i Las Vegas» angår, mener Depp at den må være en passende film for årtusenskiftet.

- Perfekt. Hunters bok er fra -71, da alt begynte å gå galt. Det var etter Kennedyene, med en krig i Vietnam og en psykopat i Det hvite hus. Håpets død. Nå synes jeg folk følger ledere mer enn noensinne. Det er en politisk korrekthet ute og går, hvor det gjelder å si det man tror er riktig. Og det er jo helt vanvittig å følge Clinton-saken, hvor etterforskere altså presser en president til å vise fram kjønnsorganene sine. Dette er det brukt millioner av dollar på.

Depp, en innbarka tilhenger av Hunter S. Thompson siden ungdommen, tilbrakte tre måneder med den smågale journalisten, før hans bravader ble festet til rullene.

- HUNTER ER EGENTLIG en snill mann, som gjemmer seg bak denne ville fasaden. Men jeg sluttet å røyke i kjelleren hans, da jeg fant en haug krutt der.

Filmen er altså en konstant tripp på alskens medikamenter for de to hovedpersonene - Duke-figurens følgesvenn er Dr. Gonzo alias Benicio Del Toro, men Depp fnyser av alle antydninger om at den skulle invitere til rusbruk.

- Se på dem! De er jo helt sinnsyke. Du har ikke lyst til å prøve det der?

Selv jobber han nå med Roman Polanski og skal etter hvert i gang med å filme et stykke John Malkovich tidligere har gjort på teater. Etter sin mislykkede regidebut, totalslaktet i Cannes i fjor, har mannen overhodet ikke mistet motet. Depp tror han vil skrive et manus sammen med sin bror og få det filmet selv.

- Må prøve igjen, om bare for å få forkortet livet til kritikerne et par timer, sier han sarkastisk.

Nå skal han snart forlate åstedet, og det blir maktpåliggende for noen å finne ut hva han skal gjøre nyttårsaften 1999.

- Det har jeg ikke tenkt mye på. En tur til sjøs, kanskje. Langt bort fra halloien, i hvert fall.

- Hvem skal du være sammen med? spørres det.

Da smiler Johnny Depp.

- Akkurat nå, vennen min, ser det ut til at jeg kommer til å være helt alene, sier han.