Johnny i øst, Henrik i vest

Kronprins Haakon var inne på noe da han kalte seg «Johnny fra Stovner». Men Johnny var mest utbredt i de østlige bydelene i Oslo på 1950- og 60-tallet. Henrik er dagens mest utpregede vestkant-navn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

På 90-tallet er Tommy eller Ronny mer typiske østkantnavn enn Johnny.

Heter du Henrik og bor i Oslo, er det svært sannsynlig at du bor i en av de vestlige bydelene hvor utdanningsnivået er høyt. Det viser en analyse av navnevalg som Jan Erik Kristiansen og Jørgen Ouren fra Statistisk sentralbyrå har gjort. Artikkelen er publisert i Samfunnsspeilet.

Motenavn starter ofte sin karriere i Oslo vest og Bærum, og brer seg deretter til resten av landet.
Forsker Jørgen Ouren var bevisst på det da han tenkte på å kalle datteren sin Julie i 1989:

- Jeg gikk på Menighetsfakultetet og fant menighetsbladet for Ris på Oslos vestkant. Der var det tre Julier som ble døpt samme våren. Dermed droppet vi Julie, sier han til NTB.

Ouren ønsker ikke å fortelle hva datteren heter, men forsikrer at hun er den eneste på skolen med dette navnet. Og da er målet oppnådd.

Henrik-faktor

Henrik er nå et navn på vei opp - det var nummer 12 på landsbasis i 1997. I østlige bydeler i Oslo med lavt utdanningsnivå var det bare om lag 1 prosent som ble kalt Henrik i perioden 1995-97, mens 2,5 prosent fikk dette navnet i de vestlige bydelene med høyt utdanningsnivå. Henrik-faktoren er høyest på Røa der rundt 50 prosent har høyere utdanning, og lavest på Stovner/Grorud der under 20 prosent har høyere utdanning.

En liste over de 15 mest populære navnene på Oslo-barn som ble født mellom 1995 og 1997, viser at de fleste navnene brukes både i øst og vest.

Men det er også forskjeller. Henrik er på topp i vest, Daniel i øst. I vest er Ingrid det mest populære jentenavnet, i øst ligger Ida på topp.

Eksklusive

Vestkantnavnene Lars, Christian, Eirik, Erik, Tobias, Alexander og Oscar er ikke med på østkantens hit-liste. På østkantlista er de tilsvarende navnene Daniel, Marius, Stian, Sim en, Thomas, Robin og Markus. Felles på begge listene er Henrik, Andreas, Fredrik, Jonas, Martin, Sebastian, Magnus og Mathias.

Blant jentene er de eksklusive vestkantnavnene Anna, Nora, Marie, Thea, Sofie og Hanna. I øst er de Camilla, Silje, Caroline, Kristine, Andrea og Marte. Felles på begge listene er Ingrid, Maria, Julie, Emilie, Ida, Helene, Vilde, Sara og Martine.

Tre grupper


Historisk sett har artikkelforfatterne delt inn navnene i tre grupper: Nøytrale navn, vestkantnavn og østkantnavn. Dette gjelder perioden fra 1950-1997. Eksempler på nøytrale navn, som er like utbredt på begge kanter av byen, er Bente, Elin, Grete, Merete, Bjørn, Espen, Geir og Kristian.
Typiske vestkantnavn er Carl, Haakon, Bendik, Henrik, Jens, Preben, William, Nora og Thea.
Klarest østkantprofil har Glenn, Kenneth, Kent og Tommy. Også Christer, Daniel, Frank, Johnny, Kevin, Kim, Patrick, Robin, Roger, Ronny, Roy, Rune og Stian, samt Anita, Jeanette, Linda, Mona, Monica og Nadia er eller var i klar overvekt i øst. Av dagens mest brukte navn er det bare Silje som kan sies å ha en østkant-profil, heter det i artikkelen i Samfunnsspeilet.

Hoppet av

Noen vestkantnavn er underveis blitt østkantnavn. Det gjelder Linda, Kim, Patrick og Robin. Noen av de mest typiske vestkantnavnene, som Carl, Christian og Haakon, har ikke slått an i resten av landet. De typiske østkantnavnene blir gjerne populære også i landet for øvrig, for eksempel Raymond, Roger og Linda.
Ifølge navneforskerne er det større spredning i navnevalgene nå enn før.

- Det var 6 prosent som het Anne da dette navnet var på topp. Ida er på topp i dag, men bare 1,8 prosent har dette navnet, sier Jørgen Ouren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer