Johnnys første tabbe

- NRK skal være et heimevern for språk, kultur og nyhetsformidling, uttalte nybakte NRK-sjef John G. Bernander på sin aller første dag som kringkastingssjef. Og fortsatte med å legge et klingende nynorsk Arne Garborg-sitat i munnen på riksmålsmannen Arnulf Øverland.

- Som Øverland sa: «Var det ikkje motbakkar, kom menneska ikkje høgare», kvitterte Bernander da han av Dagsrevyen ble spurt om hvordan det var å gå til en stilling med så mye motgang.

De som fulgte med i norsktimene merker kanskje at Øverland, som vitterlig satt som formann i Riksmålsforbundet, neppe ville uttalt seg slik på nynorsk.

Ikke flau

- Bernander, du legger ord i munnen på Øverland ...

- ... og så er det egentlig Garborg, ja. Jeg hørte det selv med en gang etterpå, forteller Bernander.

- Halvveis inn i Garborg-året, er det ikke et vådeskudd for det språklige heimevernet at du feilsiterer slik?

- Nei, sitatet er akkurat like godt, det. Garborg står meg dessuten nærmere, rent geografisk, parerer Bernander.

Som slett ikke var flau over den språklige fadesen.

Får tilgivelse

Og hans nye undersåtter er villig til å tilgi sin nye sjef det lille feiltrinnet på første dag. NRKs nynorskmann nummer én, Herbjørn Sørebø håper imidlertid han skjerper seg litt.

- Dette er tilgivelig. Jeg har ofte brukt sitater selv i mine kåserier, og jeg vet at det er lett å snuble. Jeg frykter ikke for nynorsken i NRK med Bernander som sjef. Men det må jo være lov å si at jeg håper «Johnny B. Goode» tar et krafttak, humrer Sørebø.

- Det er menneskelig at det går an å gå surr i sitater i farten. En slik forsnakkelse kan ikke karakteriseres som noen skandale, sier Anne Grosvold.

...litt flaut

Dag Gundersen, professor meritus og tidligere språkkonsulent i NRK, sier han har hørt verre før.

- Det er litt flaut at Bernander ikke veit bedre om hva Arnulf Øverland dreiv med i verden enn at han feilsiterer. Og det på nynorsk. Men det har skjedd mange verre språklige feil i NRK enn dette, sier han.

Også nestsjefen i Noregs Mållag tar det hele med et smil:

- Først må jeg si at det er bra at Bernander siterer Garborg, men at han navngir feil opphav må jo være en glipp. Jeg tror riktignok at Øverland ikke ville ha sett på dette som vanvare. Dette er bare moro!

Inge Haugland, styreleder i Garborg-året 2001, har dette å si:

- Det er greit at siterer Garborg, men vi synes det hadde vært greit å oppgi at det er Garborg som siteres.

Bernanders får trøste seg med sitatet «Til lags åt alle kan ingen gjera». Men hvem var det nå som sa det..?

NY MANN PÅ PLASS: Einar Førde (t.h.) takket for seg på sjefskontoret i NRK i går, og ga stolen og kontoret til John G. Bernander.Foto: TOM MARTINSEN