Joik\'n\'roll i villmarka

Bylarm sjarmerer, flørter og kler av de utenlandske delegatene - for så å hive dem ut i snøen og den norske villmarka.

TROMSØ (Dagbladet): Bylarm kjører en storoffensiv mot den internasjonale musikkbransjen, og lykkes. Etter stuntet i fjor da Kaizers Orchestra spilte for utlendingene på villeste Prekestolen, fikk Bylarm et løft: Norsk musikk fikk uventet hjelp - av vår fantastiske natur.

Helt uvirkelig

I går mottok de utenlandske delegatene et nytt sjokk: Sledekjøring med hunder, bading utendørs, reinsdyrkjøtt og joik i lavvo.

Etter en halvtimes kjøring fra Tromsø, velter vel 100 utlendinger ut av bussene og inn i utmarka. Tromsø Villmarkssenter er målet. 160 alaskahuskyer hilser oss hylende velkommen, før det bærer opp i sleden og ut på tur. Nærkontakt med norsk vinter er verken voldsomt eksotisk eller overdrevent spennende for nordmenn flest, men for rock\'n\'roll-delegatene var dette som å komme til en ny dimensjon - en galaske langt unna musikkscener og tinnitus.

-  Dette er to good to be true , helt uvirkelig. Jeg har aldri opplevd maken. Tenk å få lov til å være med på dette, jeg kan ikke tro det. Det eneste som mangler, er nordlyset, sier Joanna Ashmore fra London.

For lavt skydekke som kommer med våte snøfiller skygger for nordlyset - en visuell salighet vi så Sammen med et 30-talls andre sitter Joanna i en av Villmarkssentrets to utendørs stamper og drikker øl.

Slipper taket

Dagbladets medarbeider hopper oppi i ei gryte med islendinger, dansker, tyskere og engelskmenn. Dette er rock\'n\'roll. Hangoveren fra i dagen slipper taket når vi spretter ut av det varme vannet og ruller rundt i snøen. Og så tilbake i stampen.

 KRAFTFULLT:  Sara Marielle Gaup og Lawra Westerfjell Somby fra det kritikerroste bandet Adjagas joiker hunder, reinsdyr og vill kjærlighet for de internasjonale Bylarm-delegatene i en lavvo langt utenfor Tromsøs rockscener. Foto: Anders Grønneberg
KRAFTFULLT: Sara Marielle Gaup og Lawra Westerfjell Somby fra det kritikerroste bandet Adjagas joiker hunder, reinsdyr og vill kjærlighet for de internasjonale Bylarm-delegatene i en lavvo langt utenfor Tromsøs rockscener. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

-  Det er dette jeg vil huske fra Bylarm, så eksotisk, så fantastisk, sier Joanna, før Dagbladet bringer samtalen over på det Bylarm egentlig handler om - norsk musikk.

-  Jeg har hørt mye interessant, men det som virkelig slo meg i bakken, var Heroes & Zeros. De har internasjonalt potensial. Ellers likte jeg Enslaved, Superfamily og Hurra Torpedo, sier Joanna, som er bookingagent for ITV.I den store lavvoen spraker det friskt i bjerkved, og vi er alle hovedpersoner som skinner i flammenes rampelys.

Joik\'n\'roll

Sånn føles det, i hvert fall. Vertinnen Tove Sørensen serveres bidos, en fantastisk suppe - et samisk festmåltid av reinsdyrkjøtt, poteter og grønnsaker. Sikringskosten sklir lett ned med solide mengder øl.

En av årets Bylarm-band er Adjagas, som frontes av joikerne Sara Marielle Gaup og Lawra Westerfjell Somby. Nå slippes de løs i lavvoen.

De joiker hunder, kjærlighet og reinsdyr. Den stappfulle lavvoen fylt med høyrøstede og oppstemte folk forandrer karakter, de blir stille og bergtatt av messende og repeterende joik.

-  Magi, sier delegatene etterpå. De har ikke ord.

Dette er joik\'n\'roll.

HUNDEKJØRING: Vel 100 internasjonale delegater fikk oppleve ekte norsk rock\'n\'roll: Sledekjøirng med et kobbel av alaskahuskyer
I SNØEN: Bookingagent Joanna Ashmore fra London ruller seg i snøen før hun hopper opp i stampen igjen.
STAMPING: Britiske Joanna Ashmore er overveldet over norsk natur, gjestmildhet og musikk. - Skål, nå skal jeg gjøre noe jeg aldri har gjort før - rulle meg i snøen, sier hun.