- Jokeren er en troverdig, psykopatisk morder

Britene forferdet over 12-årsgrense på «The Dark Knight».

(Dagbladet.no): Den nye Batman-filmen har så langt vært en ubestridt suksess. Først jublet kritikerne, og deretter var det filmselskapets tur til å sprette champagnen: Filmen har så langt spilt inn over to milliarder kroner på verdensbasis.

Men ikke alle er like fornøyde - og særlig ikke i Storbritannia.

British Board of Film Classification (BBFC), som setter aldersgrensene på øyriket, har nemlig mottatt hele 82 klager på voldsscenene i «The Dark Knight».

Ingen annen film har fått så mange klager etter så kort tid, skriver britiske Daily Telegraph i dag. «The Dark Knight» hadde premiere i London for litt over to uker siden.

Lav aldersgrense 

Klagene retter seg i all hovedsak mot at filmen har svært aldersgrense - til tross for store innslag av vold.

BBFC har nemlig gitt Heath Ledger og kompani klassifikasjonen 12A - hvilket betyr at selv barn under 12 år har anledning til å se filmen i følge med sine foreldre.

Og det er ikke bare den jevne mann og kvinne som klager. Britiske politikere har nemlig også kommet på banen: Parlamentsmedlem Keith Vaz fra partiet Labour hevder å blant annet å være sjokkert over filmens innhold.

SKUMMEL: British Board of Film Classification har opplevd klagestorm etter at «The Dark Knight» kom på kino for drøye to uker siden. Foto: WARNER BROS / SANDREW METRONOME
SKUMMEL: British Board of Film Classification har opplevd klagestorm etter at «The Dark Knight» kom på kino for drøye to uker siden. Foto: WARNER BROS / SANDREW METRONOME Vis mer

- BBFC bør skjønne at det er umotiverte voldsscener i «The Dark Knight» som jeg nødig ville vist til min datter på 11 år. Det burde vært 15 års aldersgrense, sier Vaz.

Ville ikke tatt med dattera

Særlig er det Heath Ledgers kritikerroste Joker-tolkning som setter britiske sinn i kok.

Iain Duncan fra det konservative partiet stiller seg kritisk til den lave aldersgrensa.

Og i et avisinnlegg hevder politikeren at Heath Ledgers tolkning av Jokeren rett og slett blir litt for mye av det gode.

- I forskjell fra tidligere Batman-filmer, der skurkene er surrealistiske og komiske figurer, er Heath Ledgers Joker en godt spilt, men meget troverdig psykopatisk morder, hevder Duncan.

På grensen

Talskvinne for BBFC, Sue Clark, innrømmer at «The Dark Knight» ligger på grensen til å være en rein 15-årsfilm. Likevel mener hun at klassifiseringen 12A lar seg rettferdiggjøre på grunn av filmvoldens tegnefilmaktige karakter.

- Jokeren er en troverdig, psykopatisk morder

British Board of Film Classification kan sammenlignes med det norske Medietilsynet.

Og her hjemme har Medietilsynet vært noe mer restriktive enn sine britiske kolleger. Aldersgrensen er satt til 15 år - noe som innebærer at barn ned til 12 kan komme inn sammen med foreldre.

Antall klager på kortest mulig tid er nok ikke den eneste rekorden «The Dark Knight» ser ut til å slette.

Ifølge nyhetsbyrået Associated Press er filmen nå oppe på en åttendeplass på lista over de mest innbringende kinofilmene i USA noensinne - og det på bare 18 dager.

VOLDSOMT: Her hjemme har Medietilsynet gitt filmen 15 års aldersgrense. Hvilket betyr at barn ned til 12 år kan komme inn sammen med foreldre.
TROVERDIG: Heath Ledger i rollen som Jokeren har blitt bejublet av kritikerne. Den konservative Iain Duncan mener derimot at Ledger er for troverdig.