Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Jokeren Jeb

Én mann sitter med nøkkelen til hvem som blir republikanernes presidentkandidat.

LILLEBROR BUSH: Han er en av de få republikanerne som kanskje kan ha en ørliten sjanse mot Hillary Clinton som demokratisk kandidat ved presidentvalget i 2016. Foto: AP / NTB Scanpix
LILLEBROR BUSH: Han er en av de få republikanerne som kanskje kan ha en ørliten sjanse mot Hillary Clinton som demokratisk kandidat ved presidentvalget i 2016. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Han heter Jeb Bush og er sønnen til tidligere president i USA, George H.W. Bush, og «den smarte broren» til tidligere president George W. Bush. Jeb, som selv tidligere var guvernør i Florida, avslørte nylig at han sterkt vurderer å stille som republikanernes kandidat i valget i 2016. Det kan forandre både den republikanske nominasjonskampen og prege hele presidentvalget.

Dersom lillebror Bush velger å stille i primærvalgene, har han nemlig svært gode sjanser til å vinne. Dersom han ikke stiller, vil de andre kandidatene få en stor gruppe velgere å kjempe om. Det unike med Bush er at han har en bred appell både i det republikanske etablissementet, og blant erkekonservative Tea Party-aktivistene på grasrota. Dessuten kan han lene seg på familiens særdeles mektige nettverk og samle inn enorme pengesummer sammenliknet med de fleste andre kandidatene.

I etablissementet vil Bush imidlertid måtte kjempe om mange av de samme pengegiverne som New Jersey-guvernør Chris Christie. Christie har inntil nylig framstått som en av de fremste potensielle kandidatene, men er nå fullstendig omsluttet av politiske skandaler. Anklager om ulovlig stenging av George Washington-brua og grovt maktmisbruk gjør at guvernøren kjemper for sitt politiske liv. Ingen vet om han vil overleve fram til presidentvalgkampen. Dersom Jeb Bush ikke stiller, vil det uansett øke sjansene for at Christie gjør det.

Så er det senator Marco Rubio. Han slo for alvor igjennom som rikskjendis da han i fjor holdt republikanernes motsvar til president Barack Obamas «state of the union»-tale. Budskapet hans var nokså ordinært. Men USAs komikere jublet da han på sedvanlig stivt og klønete vis strakte seg etter en vannflaske midt under den TV-sendte talen. Bush var mentoren hans tidligere, og han regnes som et stort politisk talent. Med foreldre fra Cuba, og som tilhenger av immigrasjonsreform, vil Rubio dessuten kunne hjelpe republikanerne med å vinne over sårt tiltrengte latinamerikanske stemmer. Men det kan også Bush, som er gift med en meksikaner og tilhenger av immigrasjonsreform. Rubio vil derfor trolig bare stille til valg hvis Bush lar det være.

Kandidater som Christie, Rubio, guvernør Scott Walker og senatorene Rand Paul og Ted Cruz gjør det de kan for å bygge seg opp som potensielle kandidater. Bush på sin side framstår som om han er oppriktig i tvil om han vil stille. Han vet godt hva en valgkamp innebærer og har tidligere sagt at han bare vil stille dersom han føler seg klar for å drive en offensiv og positiv valgkamp i to år. Dessuten vil han unektelig bli sammenliknet med sine familiære forgjengere, og han må klare å finne en passende nærhet og distanse til dem. Noen vil se på ham som en forlengelse av storebrorens upopulære og på mange vis mislykkede år i Det hvite hus. Andre vil hevde han minner om faren, som i ettertid får relativt gode skussmål for sin presidentperiode.

I det republikanske etablissementet vil det være sterke krefter i sving for å får Jeb Bush nominert. Særlig når Christies politiske karriere er i ferd med å rakne trenger de desperat en kandidat som kan stoppe elleville libertarianske eller populistiske kandidater som Paul, Cruz eller Walker. Bak dem truer nemlig enda villere kandidater. På demokratisk side kan neppe noen stoppe Hillary Clinton dersom hun ønsker å bli partiets neste presidentkandidat. Bush er en av de få republikanerne som kanskje kan ha en ørliten sjanse mot henne.

Men selv om han kanskje er en dyktig politiker, så illustrerer Jeb Bush sitt kandidatur en alvorlig svakhet ved det amerikanske demokratiet. Uten penger, nettverk og mektige støttespillere er det bortimot umulig å lykkes, og dynastiene Clinton, Bush og Kennedy står i en særstilling. Der-som Hillary eller Jeb stiller til valg i 2016, vil personer fra de to familiene ha stilt til valg som president eller visepresident i ni av ti valg siden 1980. Det gir en ubehagelig eim av oligarki.

Den sterkeste advarselen mot dette kommer fra uventet hold. - Det er latterlig om vi ikke klarer å finne mer enn to eller tre familier som kan stille til valg, sa Jebs egen mor, Barbara Bush, i et intervju med C-SPAN nylig. Dermed har hun ikke skiftet mening siden i fjor hvor hun for første gang gjorde det klart at hun mente sønnen ville være best kvalifiserte kandidaten, men samtidig slo fast at «vi har hatt nok Busher i Det hvite hus». Spørsmålet er bare om jokeren vil gjøre som mora sier når han skal spille sine kort.

Hele Norges coronakart