ØNSKET: Partisekretær Raymond Johansen er av mange lokallag ønsket som byrådslederkandidat i Oslo neste år.
ØNSKET: Partisekretær Raymond Johansen er av mange lokallag ønsket som byrådslederkandidat i Oslo neste år.Vis mer

Jokeren

Som byrådslederkandidat i Oslo kan Raymond Johansen løse flere kabaler.

Kommentar

- Å vinne kommunevalget blir nøkkelen til å få regjeringsmakten tilbake i 2017, slo partisekretær Raymond Johansen fast like etter valgnederlaget i fjor høst.

Analysen er at Høyres framgang ved forrige kommunevalg var selve grunnlaget for valgresultatet som førte til regjeringsskifte. Høyre har makta i de viktige byene Oslo, Bergen og Stavanger. Byene er viktige utstillingsvinduer for politikk, og populære ordførere som Fabian Stang og Trude Drevland befester Høyres posisjon som styringsparti.

Etter 17 år med blått styre i hovedstaden, kan et skifte i Oslo være avgjørende også nasjonalt. Oslo Ap er kjent for indre stridigheter og knallharde fløykamper. Nå er prosessen mot å velge laget til neste års kommunevalg i gang, og sterke krefter ønsker å bytte ut forrige byrådslederkandidat Libe Rieber-Mohn med nettopp Raymond Johansen.

Som byrådslederkandidat var Rieber-Mohn sist mest kjent som hardhudet statssekretær med ansvar for en streng flyktning- og asylpolitikk. Siden da har hun fungert godt som varaordfører og greit som opposisjonsleder i bystyret. Hun har også delt sin sterke personlige historie om en svært tøff oppvekst på TV2, og utfylt bildet av henne for mange velgere. Hun kan være en god ordførerkandidat hvis hun trer til side for Johansen.

Stadig flere lokallag ønsker seg nå partisekretæren som toppkandidat. Raymond Johansen har vært byråd i Oslo for SV. Han har vært sportslig leder i Vålerenga fotball og statssekretær for Ap i to omganger. Han var den første som satte seg i bilen med kurs for Utøya da de første meldingene kom om det som skjedde 22. juli 2011. Han har arbeiderbakgrunn, nylig avdøde Reiulf Steen som svigerfar og bred politisk kredibilitet. Enkelte mener rørleggeren fra Groruddalen er den eneste som kan vinne makta tilbake i Oslo for Arbeiderpartiet.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Hvis Raymond Johansen blir Oslos byrådslederkandidat, må han gå av som partisekretær på landsmøtet våren 2015. Det kan også få en annen vanskelig kabal til å gå opp. Jonas Gahr Støre blir lørdag partileder i Arbeiderpartiet. På landsmøtet skal resten av partiledelsen velges på nytt. Blant toppkandidatene er stjerneskuddet Hadia Tajik. Hun får vanskelig plass i den nåværende kabalen, siden hun i likhet med både partileder og partisekretær er innvalgt fra Oslo. Men det kan altså endre seg. Han som utarbeidet Aps plan for å vinne storbyene tilbake kan selv bli den avgjørende faktoren.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.