Jokke er tilbake - på vinyl

Cd-formatet ødela konseptartisten Jokke, mener vinylentusiast Christopher Nielsen. Nå nyutgis «Alt kan repareres» og «Et hundeliv» på LP.

KONSEPTALBUM: Jokke var et konsept på samme måte som Bowies Ziggy Stardust - helt til det trange cd-formatet ødela budskapet. Det mener Christopher Nielsen. Nå nyutgis Jokke & Valentiners klassiske plater på vinyl, med Nielsens omslagskunst og tegneserier restaurert til fordums prakt. Tegning: Christoper Nielsen
KONSEPTALBUM: Jokke var et konsept på samme måte som Bowies Ziggy Stardust - helt til det trange cd-formatet ødela budskapet. Det mener Christopher Nielsen. Nå nyutgis Jokke & Valentiners klassiske plater på vinyl, med Nielsens omslagskunst og tegneserier restaurert til fordums prakt. Tegning: Christoper Nielsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- At Jokke & Valentinerne var et gjennomarbeidet konseptuelt bandprosjekt, har nok gått de fleste hus forbi, sier Christopher Nielsen.

TEGNESERIESKAPEREN, dramatikeren, animasjonsfilmskaperen og konseptualisten sto bak omslagskunst og medfølgende tegneseriehefter til lillebroren Joachim Nielsens plater under Jokke & Valentinerne-navnet.

Når klassikere som «Alt kan repareres» (1986) og «Et hundeliv» (1987) nå nyutgis på vinyl, benytter Nielsen anledningen til å slå fast at de senere cd-utgavene tok livet av platenes visuelle dimensjon, og dermed av det som egentlig var konseptartisten Jokke:

- Introduksjonen av cd'en i platemarkedet var den store ulykken. «Jokke» var ment å være en konstruert skikkelse, i tråd med Bowies Ziggy Stardust. Å utstyre alle albumene med et tegneseriehefte, skulle banke inn ideen om «Jokke» som en tegneseriefigur, med hans to Valentinere på nye eventyr. Det skulle være flust med bransjekommentarer, ironisering over superstjernedrømmen og kynismen i plateindustrien.

- På cd-platene var tegneseriene amputerte, omslagskunsten forringet og tegningene dårlig gjengitt. Nye Jokke-fans gikk glipp av hele det konseptuelle budskapet i pakka. Jeg tør spekulere i at dette frafallet av kontekst er årsaken til den evige sammenblanding av myten Jokke med personen Joachim Nielsen. Cd-en har skylda, sier Nielsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer