Jokke var redd for at Lars Lillo var homo

- Jeg sa at det var trygt å overnatte på sofaen.

MISUNNELIG: Lars Lollo-Stenberg hyllet Joachim Nielsen med et muntert foredrag om hvorhor han var misunnelig på Jokke. Foto: Anders Grønneberg og Agnete Brun.
MISUNNELIG: Lars Lollo-Stenberg hyllet Joachim Nielsen med et muntert foredrag om hvorhor han var misunnelig på Jokke. Foto: Anders Grønneberg og Agnete Brun.Vis mer

I dag ville Joachim «Jokke» Nielsen vært 50 år - noe som både presse og musikkbransjen har markert i flere dager.

Også Lars Lillo-Stenberg ville være med å hedre sin gamle kollega.

Etter en rangel I et foredrag i regi av Nasjonalbiblioteket fortalte han om sitt forhold til Jokke, som startet før de begge ble kjente artister. I foredraget «Hvorfor jeg var misunnelig på Joachim» mimret han muntert om gamle dager og Jokkes musikk.

- En gang vi hadde vært på rangelen, havnet vi hjemme hos meg, fortalte Lillo-Stenberg.

- Han skulle overnatte på sofaen, og han spurte meg om jeg var homo. Jeg fikk berolighet ham om at det var trygt å overnatte, sa Lillo-Stenberg til stor latter fra en fullsatt sal.

Møttes i tenåra Lars Lillo fortalte at de møttes i en vennegjeng da han var 16-17 år, på Bøler og Ulsrud. Gitarklimpring og sang ble fellesnevneren, selv om de på sett og vis representerte to motpoler.

- Jovisst var vi forskjellige, men ikke så veldig. Vi hadde begge kunstnerforeldre og felles interesse for musikk.

Lars Lillo-Stenberg beskriver Jokke som en utrolig tekstforfatter, musiker og sanger. Og hans tragikomiske selvironi.

- Han kunne synge lyst uten å bli anklaget for å låte som en blokkfløyte, som jeg ble, sa Lars Lillo-Stenberg.

Hvorfor misunnelig Han beskriver Jokkes tekstunivers som sårt og sørgelig barskt, og refererer til tekstlinja: «Hevn, jeee. Hva var det vi skulle hevne.»

- Så hvorfor er jeg misunnelig på Jokke, hva er det han kunne som ikke jeg kan?

- Jeg kunne aldri levd hans liv. Jeg kan i min ambisiøitet rote meg bort i låtene mine. Det gjorde aldri Joachim. Jeg misunner ham refrengene. De er enkle og alltid bra.

Nasjonalbiblioteket åpnet i dag Jokke-utstillingen vises i forhallen i 2. etasje i perioden 8. september til 11. oktober. Her vises foruten lyd- og filmopptak også konsertplakater og skisser til tekster av Joachim Nielsen, samt originaltegninger til plateomslag og tegneserier laget av Christopher Nielsen.

En vesentlig del av utstillingen vil også vies May-Irene Aasens fotografier.

May-Irene Aasen, Håkon Torgersen og Petter Pogo, tre av musikerne som sto Jokke nærmest, samtalte også med Arvid Skancke-Knutsen om Jokke, om hvordan det startet på 80-tallet og om bandet Valentinerne.
 

MIMRET OM JOKKE: . Arvid Skancke-Knutsen (fra h.) i samtale med Petter Pogo, May Irene Aasen og Håkon Torgersen om Joachim Nielsen og Jokke & Valentinerne på Nasjonalbiblioteket.
Foto: Anders Grønneberg
MIMRET OM JOKKE: . Arvid Skancke-Knutsen (fra h.) i samtale med Petter Pogo, May Irene Aasen og Håkon Torgersen om Joachim Nielsen og Jokke & Valentinerne på Nasjonalbiblioteket. Foto: Anders Grønneberg Vis mer