Jon Almaas syns han er for lite på tv

- Jeg prøver å krafse til meg en større del av kaka. Se video.

MARIENLYST (Dagbladet): I dag ble høstenes NRK-programmer presentert på Marienlyst. En av dem som blir å se flere dager i uka er Jon Almaas.

46-åringen skal også denne høsten lede nyhetssatire-programmet «Nytt på nytt» på fredager, og lørdager dukker han opp i komiserien «Side om side» på samme kanal.

Likevel skulle Almaas ønske han kunne utfolde seg i enda større grad på skjermen.

- «Side om side» er et herlig avbrekk fra hverdagen. Det er kjempegøy å være med, mange morsomme folk og det er utrolig gøy på settet. Den eneste ulempen er at rollen min er litt for liten. Jeg prøver å krafse til meg en større del av kaka, for å si det sånn, og jobbe meg selv mer inn i manus, sier Almaas og fortsetter:

- Hittil har jeg ikke lykkes i det, men jeg satser på at hvis det blir en sesong tre skal jeg krafse til meg mer og gjøre mer ut av meg.

- Du syns rett og slett du er for lite på tv?

- Ja. Nå er jeg på tv fredag, og jeg er på tv lørdag, men det som er på lørdager, har for kort tid. Jeg vil gjerne ha mer tv-tid da jeg først er på tv. Det er så stusselig med bare noen sekunder her og der, svarer programlederen og skuespilleren, som også har en liten rolle i NRK Super-serien «MK-X».

• Se intervjuet øverst i saken.

- Rævva skuespiller I «Side om side» spiller han familiefaren Christian Kopperud, som han tidligere har beskrevet som en destillert versjon av seg selv og vestkant-broiler. Kopperud er en noe brautende type som liker å blande seg bort i hvordan ting skal gjøres, og skryte av sine atletiske barn.

I første sesong kunne Kopperud framstå noe usympatisk, og Almaas forteller at det har vært liten utvikling hos karakteren mellom første og andre sesong.

- Jeg skulle gjerne hatt ham enda mer usympatisk. Jeg syns han er for lik meg. Jeg vil gjerne dra ham til et par knepp, men det har jeg ikke lykkes med hittil. Men i sesong tre, hvis den blir noe, skal han skrus til - og komme lenger bort fra meg og bli mer usympatisk.

På spørsmål om hvorfor han ikke har klart å kneppe til rollen ennå, svarer Almaas følgende:

- Fordi jeg er en rævva skuespiller, som ikke klarer å ta manus og karakter videre, og tilføre rollen noe utover det som står i det skrevne ord. Det er det skolerte skuespillere som klarer, jeg klarer jo ikke det. Jeg leser bare opp det som står, og spiller meg selv.

- Nærmer vi oss kjernen på hvorfor du mener rollen din har for lite tid i serien?

- Det er mulig at de tingene henger sammen, men jeg mener at jo mer tid du får, jo bedre blir du. Man må gis tillit, det er jo sånn det har vært i NRK i alle år. Se på Ole Torp for eksempel, hvor var han i starten? Han var kabeldrager her i studio, så fikk han begynne å lede program og stille spørsmål, og nå har han plutselig hatt sitt eget program i en årrekke. Hvis jeg får sjansen til å spille mer skuespill, vil jeg  bli bedre og vokse med oppgaven, sier Almaas og smiler skjevt.

- Ikke like kjekk I vår kunne «Nytt på nytt» markere 15-årsjubileum. Da sa programlederen at han ville gi seg på topp, og at det kunne hende han var ferdig med fjernsyn.

Nå hevder han derimot at motivasjonen er på topp igjen.

- Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre i framtida, men nå har vi hatt en lang og god sommerferie, og da er det alltid sånn at jeg gleder meg til å sette igang. TV-hverdagen starter om høsten og er ferdig på våren, det er et langt strekk der hvor man får litt tv-fri, så jeg er ikke like kjekk som jeg var i slutten av vårsesongen hvor jeg var litt mer sånn «nei, dette gidder jeg ikke mer», sier Almaas.

- Har du begynt å tenkte på et liv etter «Nytt på nytt»?

- Nei, egentlig ikke. Jeg har bare jobbet med nytt på nytt på tv. Det er det som er mitt profesjonelle liv. Fra jeg var 30 til 45 har det bare vært «Nytt på nytt». Jeg har ikke noe alternativ, jeg har ikke noe å gå til, sier Almaas.