Jon Balke & Magnetic North Orchestra

Solid trilogi-punktum etter 10 år.

Med «Kyanos» («blå») fullfører pianist/komponist Jon Balke trilogien som startet med «Further» (ECM 1994) og fortsatte med «Solarized» (EmArcy 1999).

Det store orkesteret er nå redusert til en septett: trompetistene Arve Henriksen og Per Jørgensen, saksofonisten Morten Halle, cellisten Svante Henryson (Yngwie Malmsteen, Oslo-Filharmonien(!)), bassisten Anders Jormin og trommeslageren Audun Kleive pluss Balke selv. Balke har skrevet de 10 første sporene, Henryson det siste, og alle er føyd nennsomt i hverandre til en 47 minutter lang helhet.

Først og fremst er «Kyanos» ei vakker plate. Det samtidsmusikalske anslaget er melodiøst og «pustende», og uten eksesser erobrer musikken plass i tid og rom som en utstilling av musikkskulpturer, meislet ut av sju sterke solister/improvisatorer. Klangfargene er mange og ofte originale, stemningene skiftende og tydelige og båret fram av en imponerende «interplay» i både de fjærlette og mer robuste forløpene. Som nesten alt av Jon Balkes musikk, krever også denne samlingen tid og konsentrasjon, og gir på samme måte mer tilbake for hver lytting. Hør for eksempel på «Plica», et besettende lite tema som fort finner seg en liten fold i bevisstheten og insisterer på å bli der.