Jon Bing er død

Ble 69 år gammel.

HAR GÅTT BORT: Jon Bing. Foto: EIK,ROBERT S.
HAR GÅTT BORT: Jon Bing. Foto: EIK,ROBERT S. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den norske juristen og forfatteren Jon Bing er død.

Det bekrefter partner i Bing Hodneland Advokatselskap, Jon Wessel-Aas, overfor Dagbladet.

- Alle som kjenner Jon vet at han ikke har hatt helt topp helse i det siste. Men vi ventet likevel ikke på dette. Jeg syns det er veldig, veldig trist, sier Wessel-Aas.

• Send en siste hilsen til Jon Bing her.

Bing regnes som en foregangsmann innenfor internasjonal rettsinformatikk og bragte, sammen med Tor Åge Bringsværd, science fiction-sjangeren inn i den norske litteraturen allerede på 60-tallet.

Bing var også leder av Norsk kulturråd fra 1993 til 2000.

- Mangfoldig menneske
- Jon Bing var veldig tidlig ute med ting som folk ikke snakket om, som for eksempel IT. Han snakket mye om hvor viktig IT kom til å bli i samfunnet, og hvordan det kom til å påvirke alle, ikke bare næringslivet. Han var blant annet en av de første som snakket om E-bøker. Men han var et utrolig mangfolding menneske. Jeg kjente han via min mor, de var gode venner, så jeg har hatt mange samtaler med ham. Han var viktig for meg, rent personlig, sier astrofysiker Eirik Newt.

Bing ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1999, var æresdoktor ved Stockholms universitet og Københavns Universitet og har vunnet flere forfatterpriser - blant annet Rivertonprisen og Brages hederspris.

Førstnevnte pris vant han, sammen med Tor Åge Bringsværd, for sitt arbeid på NRK-serien «Blindpassasjer» som ble sendt i Detektimen på NRK høsten 1978.

Litterært radarpar
Teknologijournalist- og kommentator i Dagbladet, Jan Omdahl, sier Bing sammen med mangeårig kollega og medforfatter Bringsværd, utgjorde Norges fremste litterære radarpar siden Asbjørnsen og Moe.

- Som den ene halvdelen av science fiction-duoen Bing og Bringsværd, Norges fremste litterære radarpar siden Asbjørnsen & Moe, var Bing en mann som viste det norske folk vei inn i framtida. Selv kalte de det de skrev for «fabelprosa», og de var nærmest alene om å innføre fantastisk litteratur som litterær sjanger i Norge, sier Omdahl, og legger til:

- Som jurist og rettsinformatiker var han tidlig ute med å forstå nettets juridiske implikasjoner, og kunne tenke om og praktisere dette på høyt nivå. Bing var også en livsnyter, og en nerd i ordets beste mening.

- Unik
- Jon Bing var en unik blanding av høytflygende dikter og professor i jus med begge beina på jorda, sier Fredrik Wandrup, litteraturansvarlig i Dagbladet.

- Sammen med sin kamerat og medforfatter Tor Åge Bringsværd satte han science fiction og fantastisk litteratur på kartet i Norge. I 1967 utga de to både antologien «Og jorden skal beve» med noveller av kjente forfattere og debutsamlingen «Rundt solen i ring», der de skrev annenhver novelle selv, sier Wandrup, og legger til.

- Fra da av var ikke norsk litteratur helt den samme.

- I løpet av åra som fulgte skrev både Bing og Bringsværd hver for seg en rekke romaner og novellesamlinger som sto i fargerik og fantasifull kontrast til den ofte politisk styrte samtidslitteraturen på 1970-tallet.  De insisterte på å opptre som et litterært fyrverkeri i en grå og gravalvorlig litterær epoke.

- Bing & Bringsværd var også pionerer på TV-seriefronten, med den Rivertonpris-belønte science fiction-serien «Blindpassasjer» og den første norskproduserte krimserien av et visst format, om politimennene Helmer og Sigurdson, sier Wandrup.

- Bing har en rik flora av bøker for både barn og voksne bak seg, men også en imponerende rekke bøker om sitt juridiske fagfelt. Han var den man ringte til når det var spørsmål om digital opphavsrett og jus i forhold til datateknologi. Men han var alltid en frodig mann å lytte til.

- I 2007 opptrådte han sammen med Bringsværd på Norsk Litteraturfestival, i forbindelse med 40 års jubileet for fellesdebuten. En festforestilling i Parken i Lillehammer, der Bing fikk framtida til å vaie som et solskimrende banner over trærne og gresset, sier Wandrup.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer