Jon Christensen

Jon Christensen er død

Jazzlegenden sovnet inn i natt.

HVIL I FRED: Jon Christensen og kona Ellen Horn, fotografert våren 2018 på en overraskelsesfest for Paolo Vinaccia på Bare Jazz. Foto: Anders Grønneberg
HVIL I FRED: Jon Christensen og kona Ellen Horn, fotografert våren 2018 på en overraskelsesfest for Paolo Vinaccia på Bare Jazz. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jon Christensen var gift med skuespiller Ellen Horn, og far til Emilie Stoesen Christensen i bandet No 4. Han ble 76 år gammel.

«Vår Jon sovnet stille inn på Sagenehjemmet i natt. Vi trøster hverandre», skriver kona, Ellen Horn, på Facebook.

SØRGER: Familien til Jon Christensen sørger over ham, det gjør også Musikk-Norge.
SØRGER: Familien til Jon Christensen sørger over ham, det gjør også Musikk-Norge. Vis mer

Dette skriver musiker og kollega Martin Horntveth på Facebook:

«Hvil i fred, Jon.
Den aller største er borte og det kjennes ordentlig trist. Glad vi har fått lov å glede han med trommejulebordet i 10 år, der trommiser og venner har fått møte Jon og han har beholdt kontakten med brorparten av norske og noen svenske trommeslagere. I det Jon gikk over dørstokken på den første festen i 2010 stoppet tid og sted i 2 sek. Musikken lever evig!
»

Trommeslager Jon Christensen var i jazzsammenheng en internasjonal musiker, som har deltatt på en rekke innspillinger.

Sammen med Jan Garbarek og Terje Rypdal, regnes han som en av de aller fremste og mest betydningsfulle norske jazzmusikerne.

Mange sørger

Etter at nyheten ble kjent i dag, strømmer kondolansene på - fra Nils Bech, Kaia Huuse, Bugge Wesseltoft, Bjørn Eidsvåg m.fl.

Jon Christensen har helt siden 60-tallet vært med å meisle ut og prege norsk jazz.

Han har gått i bresjen, sammen med størrelser som Jan Garbarek, Terje Rypdal, Pål Towsen, Knut Riisnæs, Karin Krog, Arild Andersen og Radka Toneff. Han har også vært med på en rekke utgivelser på det anerkjente, tyske plateselskapet ECM.

Der medvirket han på en rekke utgivelser på 70-tallet med Jan Garbarek, Eberhard Weber, Terje Rypdal og Jan Erik Vold.

Trommene hans snakket

Han spilte også med nordiske artister som Jan Allan, Rune Gustafsson, Bobo Stenson, Palle Danielsson, Lars Danielsson, Iro Haarla og Rie.

Christensen slo ikke på trommene, han lekte og kjælet med dem og fikk trommeskinn og cymbaler til å snakke - og å gå opp i en høyere enhet.

Hans perkussive talenter førte ham til amerikanske storheter som Steve Kuhn, Stan Getz, Sonny Rollins, Dexter Gordon, Keith Jarrett, George Russell og John Scofield.

Sørger over vennen

Venn og kollega, bassist Arild Andersen (74), sørger over Jon Christensens bortgang.

- Vi har vært nære venner og kolleger siden midten av 60 tallet, sier Andersen, og legger til:

- Han var den musikerne jeg har kjent lengst. Han var i verdens toppklasse av trommeslager, og har mer enn hundre plateutgivelser bak seg på ECM. Jon var blant det mest foretrukne og ettertraktede jazztrommeslagerne i verden.

- En unik spillestil

Han beskriver Christensens trommestil som helt unik:

- Jon spilte det rytmiske som en bølge, ikke som slag, men som en bevegelse.

- Og det svingte alltid av ham. Han har inspirerte minst to generasjoner trommeslagere. Jon var også et veldig morsomt menneske, sier Arild Andersen til Dagbladet.

- En stilskaper

Tidligere Dagblad-journalist og jazzanmelder, Terje Mosnes, skriver i en sms at nyheten om Jon Christens bortgang er trist og sørgelig.

Slik hyller Terje Mosnes jazztrommisen:

«Jon Christensen var en fantastisk musiker som har bidradd til så mange gledesstunder for jazzlyttere over hele verden. Som jazztrommeslager var han en stilskaper med internasjonalt ry, han var i årevis ECMs «hustrommeslager» som spilte med «alle» - og kommer til å bli husket og savnet som en stor utøver og et humørfylt, omgjengelig menneske.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer