Jon Fosse flytter inn i Grotten

- Det han har skapt vil stå igjen også etter hans tid, sier kulturminister Anniken Huitfeldt.

PÅ FLYTTEFOT:  Forfatter Jon Fosse blir den nye beboeren i Grotten.  Foto LILLEGÅRD/HENNING Dagbladet.
PÅ FLYTTEFOT: Forfatter Jon Fosse blir den nye beboeren i Grotten. Foto LILLEGÅRD/HENNING Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det har vært knyttet stor spenning til hvem som skal flytte inn i statens æresbolig for kunstnere, Grotten.

Under en pressekonferandre i dag, kungjorde kulturminister Anniken Huitfeldt hvem som skal få bo i Wergelandsveien 2 (Slottsparken) på statens regning.

Det er Jon Fosse som flytter inn.

Forfatter i verdensklasse - Kjære Jon Fosse, du er den europeiske dramatikeren som er spilt mest i din samtid, sier Huitfeldt og åpner døren hvor Fosse kommer til syne.

Fosse er en dramatiker fra Haugestund. Han flytter nå inn i Grotten, etter at komponist Arne Nordheim har bodd der med sin kone siden begynnelsen av 80-tallet.

- Kunstneren som tar over etter Nordheim er en skapende kunstner som vil kunne arbeide fra Grotten. Han er anerkjent verden over. Det han har skapt vil stå igjen også etter hans tid, sier kulturministeren og fortsetter:

FÅR NYE BEBOERE: Grotten i Wergelandsveien har vært komponist Arne Nordheim og hans kones bolig siden 80-tallet. I dag får vi vite hvem som blir den neste. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FÅR NYE BEBOERE: Grotten i Wergelandsveien har vært komponist Arne Nordheim og hans kones bolig siden 80-tallet. I dag får vi vite hvem som blir den neste. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Kunstneren representerer en kontinuitet i rekken av beboere i Grotten. Han er den europeiske dramatikeren som er blitt spilt mest innen sin samtid. Han har 900 oppsetninger verden over på 40 språk. Han skriver om det nære med en lavmælt stemme.

- En ære Dagbladet møtte Fosse i Grotten i dag.

Etter å ha tenkt seg om valgte forfatteren å takke ja til å flytte inn i Wergelandsveien 2, og betegner det som «en ære».

- Det var avgjørende for meg at det var et sted jeg kunne jobbe, og det er utrolig fint, hemmelig kott på loftet, sier Fosse, som fra nå av vil bo både i hovedstaden og på vestlandet.

Fosse har blant annet skrevet «Namnet», «Gitarmannen» og «Eg er vinden». Dramatikeren er tildelt en rekke priser, som Ibsenprisen, Aschehougprisen og Brageprisen, i tillegg til Kommandør av St. Olavs Orden.

VELKOMMEN! Klokka 11 i dag offentliggjør kulturminister Anniken Huitfeldt hvem som skal flytte inn i Grotten. Det blir Jon Fosse. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet
VELKOMMEN! Klokka 11 i dag offentliggjør kulturminister Anniken Huitfeldt hvem som skal flytte inn i Grotten. Det blir Jon Fosse. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet Vis mer

- Du har skrevet mye om havet, men snart får vi kanskje lese en roman om en mann som sitter og ser utover parken, sier Huitfeldt til Fosse under pressekonferansen.
Grotten er statens æresbolig for kunstere, og Henrik Wergeland var den første som bodde der.

Huset er regnet om Norges første sveitservilla, og Wergeland bodde der fra 17. mai 1841 til 15. april 1845.

Dagbladet har hatt en avstemning om hvem som bør bo der etter at komponist Arne Nordheim døde i fjor sommer.

Karl Ove Knausgård, Herbjørg Wassmo, Mari Boine og Liv Ullmann var noen av kunstnerne som ble foreslått.

Flytter ut Komponist Arne Nordheim og kona Rannveig Getz er de siste som har bodd der. Paret flyttet inn i 1981, men etter at han døde 5. juni i fjor ble det klart at Getz måtte flytte ut.

FLYTTER UT:  Rannveig Getz Nordheim viser frem Grotten der hun har bodd i 30 år sammen med Arne Nordheim.
FLYTTER UT: Rannveig Getz Nordheim viser frem Grotten der hun har bodd i 30 år sammen med Arne Nordheim. Vis mer

- Jeg håper bare det blir en god ordning. Og det hadde vært fint hvis det kunne følge tradisjonen komponist, dikter, komponist, dikter. Altså at det blir en dikter neste gang, sa Getz til Dagbladet i vinter.

Komponistens kone var da inneforstått med at hun måtte flytte ut, selv om hun likte seg godt i Grotten.

- Det er helt fabelaktig å bo her. Midt i byen, stille og fredelig, sier Getz om huset, som i realiteten måler 300 kvadratmeter.

Jon Olav Fosse

• Født 29. september 1959 i Haugesund

• Norsk forfatter og dramatiker.

• Oppvokst i Strandebarm i Kvam kommune i Hardanger, har bodd i Bergen, men vil nå flytte inn i statens æresbolog for kunstnere - Grotten i Oslo.

• Har mottatt en rekke priser og utmerkelser, som Brageprisen, Kommandør av St. Olavs Orden og Ibsenprisen.

• Har skrevet en rekke skuespill, dikt og romaner.

Disse har bodd i Grotten

• Grotten er den norske stats æresbolig for kunstnere.

• Henrik Wergeland. Dikter. Reiste bygget i 1840.
• Christian Sinding. Komponist. Ble i 1924 den første som flyttet inn i Grotten etter at staten overtok bygget.
• Arnulf Øverland. Dikter. Flyttet inn i 1946.
• Arne Nordheim Komponist. Flyttet i 1981 inn sammen med sin kone Rannveig Getz.

Kilde: Statsbygg

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer