PRISKLAR: Jon Fosse er på lista over hvem som kan få Nobels litteraturpris i dag. Foto: NTB Scanpix
PRISKLAR: Jon Fosse er på lista over hvem som kan få Nobels litteraturpris i dag. Foto: NTB ScanpixVis mer

Nobelprisen i litteratur 2016

Jon Fosse klar for Nobelprisen i litteratur

Klokka 13.00 i dag deles den prestisjetunge prisen ut. 

(Dagbladet): Presis klokka 13.00 i dag blir det kjent, hvem som får verdens viktigste litteraturpris. Og nok en gang er Jon Fosse på lista over hvem som kan få den.

I et intervju med NRK, sier Fosse at han er klar for å motta Nobelprisen i litteratur, hvis han vinner.

- Nå har jeg klart å innstille meg på det og kjenner meg personlig og litterært forberedt. Så skulle det slumpe til at jeg får prisen, blir jeg glad for det, sier Jon Fosse til NRK.

Han mener at bare det å være med i diskusjonen, er god reklame for å få bøkene oversatt til flere språk.

- Får jeg den ikke, blir jeg nok lettet, legger han til.

Ukjente vinnere

Ifølge Nobels testamente skal prisen gå til «den som innenfor litteraturen har produsert det mest utmerkede i idealistisk retning». Og ofte har prisen gått til forfattere som for de fleste er ganske så ukjente.

I år er det japanske Haruki Murakami som ligger på topp hos bookmakerne. På oddslista ligger Fosse på 5. plass. Han har aldri vært så høyt oppe.

FAVORITT: Japanske Haruki Murakami er favoritt med stor leserskare. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FAVORITT: Japanske Haruki Murakami er favoritt med stor leserskare. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Knut Gørvell, utviklingssjef for skjønnlitteraturen i Cappelen Damm, skriver på bloggen sin at Fosse passer godt til stereotypen av en Nobelprisvinner: en hvit, europeisk mannlig forfatter i 60 årene. Men: «Fosse mangler noen år på å komme opp i den aldersklassen, så kanskje får han prisen først om noen år?»

Syrisk favoritt

Lista over årets kandidater er lang, men nå bare timer før, er det kenyanske Ngugi Wa Thiong’o som topper lista. Han er dramatiker og essayist, og kampen for kulturell og intellektuell frigjøring er sterkt til stede i det han skriver.

Den syriske poeten og essayisten Ali Ahmad Said Asbar, mest kjent under pseudonymet Adonis, har også lenge tronet som en godt mulig vinner.

PÅ TOPP: Den Syriske poeten Adonis, eller Ali Ahmad Said Asbar har virket hovedsakelig i Libanon og Frankrike. Foto: Lars Eivind Bones /Dagbladet
PÅ TOPP: Den Syriske poeten Adonis, eller Ali Ahmad Said Asbar har virket hovedsakelig i Libanon og Frankrike. Foto: Lars Eivind Bones /Dagbladet Vis mer

Amerikanerne Philip Roth og Joyce Carol Oates, ligger på lista. Sistnevnte er eneste kvinne i Topp 20.

Svenska Akademien har hevet seg betraktelig hva kvinneandelen angår: Fire av de siste ti mottagerne har vært kvinner, skriver Bok365.

Bare sju kvinner fikk prisen i løpet av de første hundre åra den ble utgitt.

I fjor gikk prisen til hviterussiske Svetlana Aleksijevitsj. De kan være grunnen til at det i år er enda færre kvinner enn vanlig i forhåndsspekulasjonene. Prisen har aldri gått til en kvinne to år på rad.