NOMINERT: Jon Fosse er svært fornøyd med nominasjonen til Nordisk råds litteraturpris. Dette er hans andre nominasjon. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
NOMINERT: Jon Fosse er svært fornøyd med nominasjonen til Nordisk råds litteraturpris. Dette er hans andre nominasjon. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Jon Fosse nominert til Nordisk råds litteraturpris

- Det er en seier i seg selv.

- Dette er jeg oppriktig glad for, sier Jon Fosse etter at han torsdag ble nominert til Nordisk råds litteraturpris for 2015.

Fosse er nominert for «Trilogien: Andvake. Olavs draumar. Kveldsvævd». Juryen kallar trilogien «et høydepunkt i nyere norsk romanlitteratur.» Og det er nettopp at han er nominert for prosa, som gleder Fosse spesielt.

En seier - Jeg har fått mange priser og er rimelig kjent etter hvert, men det meste er på grunn av dramatikken min. Jeg kjenner meg like mye som prosaist som dramatiker, sier Jon Fosse til NTB.

Han er norsk kandidat til prisen sammen med Kristine Næss, som er nominert for romanen «Bare et menneske». Prisen er på 350.000 danske kroner og prisvinnerne offentliggjøres i Reykjavik 27. oktober.

- Det skal vel noe til om jeg får prisen. Jeg har vært nominert en gang før for «Morgon og kveld». Da fikk jeg den ikke, men for meg er nominasjonen i seg selv en slags seier for prosaisten Fosse. Jeg er oppriktig glad for den, sier han.
Finsk i fjor Det er nominert to forfattere fra hvert av de nordiske land, i tillegg til en forfatter fra Færøyene, Grønland, Åland og det samiske språkområdet. I fjor gikk prisen til den finske forfatteren Kjell Westö.

Siste norske vinner er Merethe Lindstrøm, som i 2012 vant med «Dager i stillhetens historie».

(©NTB)