Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jon Fosse tildelt Nordisk råds litteraturpris

- Nå er jeg så utslitt at jeg skal feire med en god natts søvn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jon Fosse ble tirsdag kveld tildelt den prestisjetunge Nordisk råds litteraturpris for 2015. 

Som Dagbladet meldte tidligere var Fosse også forhåndsfavoritt til prisen, og han er den ellevte nordmannen som tar hjem utmerkelsen siden opprettelsen i 1962.

- Takk, takk, takk, sa Fosse fra scenen i kongress- og kulturhuset Harpa i Reykjavik tirsdag kveld.

Skal feire med søvn Forfatteren røper overfor Dagbladet at han hadde fått et hint i forkant om at han kom til å vinne.

- Ellers hadde jeg ikke reist bort der. Jeg har sittet mange nok ganger i saler og vært nominert til priser jeg ikke får.

For Fosse er prisen en ekstra oppmuntring til å dyrke prosasjangeren.

- Som dramatiker har jeg fått en hel masse priser, og har blitt et slags verdensnavn på et vis. Prosaen min er like viktig for meg som dramatikken, men har kommet veldig mye i bakgrunnen, sier Fosse.

- Hvordan skal du feire prisen?

- Nå er jeg så utslitt at jeg skal feire med en god natts søvn.

- Stor dag Kulturminister Thorhild Widvey nærmest bobler av glede da Dagbladet snakker med henne på telefon fra Reykjavik tirsdag kveld.

Statsråden er på Island for å overvære prisutdelingen, og retter en stor gratulasjon til Jon Fosse.

- Dette er en stor dag for hele litteratur-Norge. Nå er vi veldig glade, altså, sier Widvey.

- Jon Fosse er en høyt verdsatt og respektert kunstner i mange land, så dette er en velfortjent pris. Jon er en betydelig litterær stemme, og har høstet stor suksess ute.

Kulturministeren påpeker at Nordisk råds litteraturpris henger høyt.

- Prisen bidrar til å fremme litteratur blant det nordiske publikummet så vel som det internasjonale. Nå føyer Jon Fosse seg inn i rekken av de ti viktige norske forfatterne som har fått prisen siden den ble etablert for over 50 år siden.

- Mye ære Forfatter og anmelder Fredrik Wandrup sier at det er stort at Fosse fikk Nordisk råds litteraturpris.

-  Etter Nobelprisen, er Nordisk råds litteraturpris den største prisen nordisk forfatter kan motta. Det er mye ære forbundet med denne prisen, uten at det nødvendigvis betyr så mye i salg, sier forfatter og anmelder Fredrik Wandrup.

Fosse hadde på forhånd sagt at han ble litt skuffet om prisen tilfalt noen andre enn ham, ifølge NTB. Den skuffelsen slipper den kjente forfatteren å kjenne på.

- Et verdensnavn Fosse vant for sin trilogi «Andvake» (2007), «Olavs draumar» (2012) og «Kveldsvævd» (2014), og juryen omtalte bokserien som «et høydepunkt i nyere norsk romanlitteratur».

Her forteller Fosse historien om spelemannen Asle og kjæresten Alida - to utsatte mennesker på leting etter deres plass i verden.  

- Jon Fosse er jo allerede et verdensnavn, den mest kjente norske dramatikeren siden Ibsen. Vi kan se dette som en bekreftelse på at norsk litteratur ligger i front, at Fosse er en viktig representant for en veldig sterk norsk samfunnslitteratur, sier Wandrup.

Fosse var også nominert i 2001 for «Morgon og kveld», men prisen gikk den gangen til Jan Kjærstad. Kristine Næss var den andre norske kandidaten til årets pris. Næss var nominert med boken «Bare et menneske». 

Prisen er på 350.000 danske kroner, og to forfattere fra hvert av de nordiske land er nominert til den nordiske prisen. Før ikveld har totalt ti norske forfattere har fått prisen siden opprettelsen i 1962, sist i 2012, da Merethe Lindstrøm stakk av med den.

Statsminister Erna Solberg var kjapt ute med å gratulere Fosse på mikrobloggen Twitter:

Gratulerer så mykje til Jon Fosse som vinnar av Nordisk råds litteraturpris med triologien: Andvake. Olavs draumar. Kveldsvævd.— Erna Solberg (@erna_solberg) 27. oktober 2015 Statens æresbolig Fosse debuterte som forfatter i 1983 med romanen «Raudt, svart», og spesielt hans romaner «Morgon og kveld» og «Andvake» har vakt stor begeistring hos både publikum og kritikere.

Jon Fosse ble født i Haugesund og vokste opp i Strandebarm i Kvam kommune i Hardanger. Senere flyttet han til Bergen, der han har bodd de seineste åra. 

Dramatikeren ble i tillegg blitt tildelt æren å få flytte inn i Statens æresbolig for fortjente kunstnere, «Grotten», hvor han bor sammen med sin kone og deres datter når han ikke oppholder seg i Bergen eller i Wien.

Fosse har allerede vunnet Den internasjonale Ibsenprisen og Norsk kulturråds ærespris, og har lenge vært Norges fremste kandidat til Nobelprisen i litteratur. I høst var han oddsfavoritt til prisen, men den gikk til den hviterussiske forfatteren Svetlana Aleksijevitsj.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!