SLUTTER MED TEATER: Jon Fosse vil ikke lenger skrive teater. Her fra da han overtok Grotten, statens æresbolig for kunstnere, i 2011. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
SLUTTER MED TEATER: Jon Fosse vil ikke lenger skrive teater. Her fra da han overtok Grotten, statens æresbolig for kunstnere, i 2011. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer

Jon Fosse vil ikke skrive mer teater

- Det er et slit og styr.

(Dagbladet:) I dag lanseres tredje og siste roman i Jon Fosses kritikerroste «Andvake»-trilogi. Ved siden av å være romanforfatter, er Fosse Norges mest kjente nålevende dramatiker. Stykkene hans settes jevnlig opp på teaterscener verden over.

Men nå varsler forfatteren at han er ferdig med teater.

Dikt og langsom prosa
- For meg er det å skrive drama svært intenst. I tillegg har jeg produsert svært mye. Med smått og stort de siste femten årene har jeg skrevet 40 skuespill. Selvsagt vil jeg bli satt opp, men det er et slit og styr, særlig urpremiérer. Å gi ut bok går veldig fredelig for seg i forhold til en premiere, sier Fosse i et intervju med Bergens Tidende i dag.

Han har ikke lenger lyst til å skrive drama. Istedet vil han bruke tiden sin på å skrive dikt og «langsom prosa».

Aldri lest opp edru
I intervjuet forteller han også hvorfor han har sluttet med opplesninger av tekstene sine. Det gjorde han samtidig som han sluttet å drikke alkohol.

- Jeg har aldri lest opp en tekst i edru tilstand, ikke en eneste gang. Det begynte med at jeg fikk panikkangst på ungdomsskolen før en høytlesing. Det var forferdelig. Så ble jeg forfatter og da måtte jeg stå der og lese opp ofte, sier han.

Ros for ny roman
I dagens Dagbladet roser anmelder Andreas Wiese Fosses nye roman, «Kvelsvævd», og mener at trilogien vil bli stående i vår litteraturhistorie.

«Jon Fosse er en av våre mest særpregede forfattere, en mystiker hvis språk lar naturen leve, en dikter som emd sin stemme får prosa til å synge», skriver Wiese i sin anmeldelse av boka.  

Fosse ble i 2011 tildelt Grotten, statens æresbolig for kunstnere. Han har i flere år blitt nevnt som kandidat til Nobelprisen i litteratur, og i fjor rykket han helt opp på sjetteplass på oddslista til britiske Ladbrokes.