Jon går til Operaen

Jon Skolmen (60) er ikke den som slakker av på tempoet etter fylte seksti. Det siste året har han både vært standupkomiker med eget show og spilt i suksessforestillingen «Cabaret» på Oslo Nye Teater. Nå blir han operasanger.

Skolmen har fått rollen som den drikkfeldige fangevokteren Frosh i Den Norske Operas oppsetning av «Flaggermusen», som har premiere onsdag.

- Jeg skal synge én strofe. Ellers blir det mest fyllerør, opplyser Skolmen. Det er aller første gang han står på scenen i Operaen.

- Det er ærefullt. Johann Strauss skrev rollen som Frosh til en folkekjær komisk skuespiller i Wien, og siden har det vært tradisjon at en komiker spiller Frosh. Hasse Alfredsson, som har betydd mye for meg, har gjort den i Sverige, og i Norge har både Rolv Wesenlund og Arve Opsahl gjort den, forteller Skolmen.

Jazzmann

Jon Skolmen er ikke den eneste debutanten i «Flaggermusen». Både Bente Eggum Johannessen og Cecilie Rønning, som alternerer som Adele, er hovedrolledebutanter.

- Det er en sprudlende forestilling helt fra starten, og Adele har to kjente arier, så det blir en utfordring. Vi har begge begynt å kjenne ilinger av nervøsitet, sier jentene.

- Dere synger meget vakkert, mener Skolmen, som ikke vil kalle seg noen operaelsker.

- Det vil være å ta litt hardt i. Men jeg har en kjæreste som trekker meg med, datteren er utdannet operasanger. Og jeg er glad i Maria Callas. Men jeg er jo jazzmann jeg, vet du.

Ustoppelig

Selv om han ikke skal synge så mye, så skal Jon Skolmen snakke desto mer. I tredje akt har han en monolog han har skrevet sammen med regissør Ronald Rørvik.

- Det er tradisjon at den som spiller Frosh bruker seg selv i monologen. Jeg kommer til å nevne «Selskapsreisen» og det nye operahuset, røper Skolmen.

Monologen varer mellom fem og ti minutter, avhengig av dagsformen.

- Med det rett publikummet er jeg ustoppelig, advarer Jon Skolmen.

DEBUTANTER: Jon Skolmen sammen med Bente Eggum Johanessen og Cecilie Rønning. De to alternerer i rollen som Adele i «Flaggermusen».