Jon Gelius i dobbeltrolle

Dagsrevyens Jon Gelius fortalte nylig tv-seerne at prisen på operabygget kan bli fordoblet. I dag er Gelius konferansier når operaarkitektene Snøhetta og 400 eiendomsfolk samles på SAS-hotellet i Oslo.

I dag står den profilerte NRK-reporteren Jon Gelius på scenen som konferansier under Citykonferansen. Nærmere 400 eiendomsfolk samles på SAS-hotellet i Oslo for business og sosialt samvær, og etter gjentatte forespørsler avsluttes konferansen på Summit Bar i 21. etasje. Hver deltaker betaler rundt 4000 kroner for å delta på konferansen, som er i regi av Bladet NæringsEiendom og Foreningen Næringseiendom.

- Ingen løpegutt

Flere redaksjoner har regler som forbyr journalister ekstraoppdrag, mens andre - som NRK og Dagbladet - praktiserer dette mer liberalt.

Ingolf Håkon Teigene, Christian Borch, Einar Lunde og Geir Helljesen er andre NRK-ere som tar bijobber.

For en måned siden fortalte Gelius NRKs seere at den nye operaen kan få en prislapp på 3,7 milliarder kroner, som er nesten dobbelt så mye som det Stortinget i utgangspunktet har lagt til grunn. Gelius mener at hans journalistiske integritet er ivaretatt, selv om operaarkitektene Snøhetta har en sentral plass på dagens Citykonferansen som en av ti utstillere.

Per e-post skriver Gelius følgende:

- Jeg ser ingen betenkeligheter med å være konferansier på Citykonferansen, og kan ikke se at dette skulle berøre min journalistiske integritet. Min jobb på konferansen blir å introdusere de ulike foredragsholderne og binde sammen arrangementet. I likhet med mange andre journalister i ulike medier, blant annet Dagbladet, har jeg påtatt meg møte- og debattledelse på min fritid. Oppdragene er naturligvis klarert med mine nærmeste overordnede.

Omstridt praksis

I mange redaksjoner er det et omstridt tema i hvilken grad og hvilken type ekstrajobber journalister kan ta på seg. Mange mener NRKs mest profilerte nyhetsreportere i fritida selger både sin egen og statskanalens troverdighet for opptil 20000 kroner per opptreden.

Andre hevder at journalister kan ta på seg oppgaver så lenge de ikke direkte berører de områder journalistene dekker til daglig. Andre igjen mener integriteten må ligge i journalisten som person, og at det derfor ikke finnes noe problem med å ta ekstrajobber.

- En tradisjon

NRK-sjef John G. Bernander sier at statskanalen har hatt en lang tradisjon for at medarbeiderne får lov til ta ulike engasjementer på sin egen fritid - forutsatt at det alltid er søkt om og gitt tillatelse for det.

- Synes du det er problematisk alltid og måtte bruke et skjønn?

- Jeg har stor sans for den klokskap som mine ledere utøver i denne sammenhengen, sier Bernander.

TV2-sjef Kåre Valebrokk vil ikke kritisere kollegene i NRK.

- Dette er Bernanders problem - ikke mitt, sier Valebrokk.

JOBBER PÅ SI: NRK-reporter Jon Gelius (til venstre) er konferansier når eiendomsbransjen i dag møtes på SAS-hotellet i Oslo. Her er den driftige Gelius i en annen rolle, som sminkør av Kværners styreformann Harald Arnkværn foran et intervju for Dagsrevyen i fjor høst.