Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jon Michelet åpen om morens tragiske skjebne

Har aldri kommet over tapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er i siste avsnitt av Bokpod, podkasten med dybdeintervjuer av norske forfattere, at Jon Michelet forteller at han i en alder av 71 år fortsatt ikke har kommet over tapet av moren for 43 år siden.

Der den blivende suksessforfatteren kunne ha et vanskelig forhold til sin far - kunstmaleren Johan Fredrik Michelet - var han svært nær moren.

Et forferdelig tap Emma Fredy Thorne ble rammet av hjerteinfarkt og gikk bort våren 1972. Det året hadde sønnen mistet sin første journalistjobb i Nordlys i Tromsø på grunn av sin politiske aktivisme, og hans første ekteskap hadde gått i oppløsning.

- Jeg ble skilt, jeg mista jobben og leiligheten, og jeg visste at jeg ikke hadde noen framtid i pressa. Likevel var jeg ikke ulykkelig. Det som rystet meg, var at mor døde. Det var et forferdelig tap jeg nesten ikke har kommet over ennå, sier han i podkasten.

Til Dagbladet forteller Michelet at han under opptak av podkasten ble konfrontert med et avisutklipp fra Dagbladet datert 1948, der moren skriver en flammende polemikk mot dem som mente at soldatene i tysklandsbrigaden ikke skulle få prevensjon.

- Dette ante jeg ikke eksisterte, og det gjorde meg så stolt. Jeg har nesten ingen dokumenter etter moren min, sier han beveget.

Ble påkjørt og etterlatt Et langt dikt om oppveksten er noe av det lille som er bevart etter Thorne, som var datter av en konkursrammet godseier. Det er et vitnesbyrd om litterære ambisjoner hun aldri fikk realisert - blant annet på grunn av skadene hun slet med etter å ha blitt overkjørt og hardt skadet i 1944.

- Hun var ute og syklet om kvelden da hun ble truffet av en lastebil. Det var mistanke om at det var en tysk sjåfør som kjørte i fylla - folk hadde sett den vinglete bilen. Mor ble kastet opp på et steingjerde i veikanten og ble liggende bevisstløs helt hun ble funnet dagen etter. Og sleit med smerter resten av livet, sier Michelet.

I podkasten forteller han også om livet som sjømann og havnearbdeider, opp- og nedturer som rabulist, redaktør, tv-personlighet og forfatter - og om klammerier med lovens lange arm.

- Jeg ble arrestert første gang som 15- eller 16-åring, da jeg malte «fritt Angol» utenfor den portugisiske ambassaden i Oslo. Vi rakk aldri male den siste a-en før purken kom, forteller han.

Tenker ikke på pengene De siste fem åra har han opplevd enorm suksess med romanverket «En sjøens helt», der bind fire av fem kommer 10. oktober. Bøkene er solgt i en halv million eksemplarer.

- Mange spør meg om pengene. Men jeg våkner ikke om morgenen og tenker nå har jeg millioner og millioner. Det er en del av det, men det jeg tenker når jeg våkner er at nå har jeg hundretusener av lesere, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!