Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jon Michelet bisatt i dag: - Solen går ikke sin gang uten deg i livet

Store deler av Forfatter-Norge var samlet i Rygge kirke i dag for å ta farvel med forfatter Jon Michelet.

BISATT: Jon Michelet ble bisatt til ei fullsatt kirke i Rygge fredag formiddag. Blant de som holdt minnetale for Michelet var forfatter og bestevenn Dag Solstad, kulturminister Trine Skei Grande, samt Michelets datter Tania Von der Lippe Michelet. Foto: NTB scanpix
BISATT: Jon Michelet ble bisatt til ei fullsatt kirke i Rygge fredag formiddag. Blant de som holdt minnetale for Michelet var forfatter og bestevenn Dag Solstad, kulturminister Trine Skei Grande, samt Michelets datter Tania Von der Lippe Michelet. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RYGGE/OSLO (Dagbladet): Store deler av Forfatter-Norge var samlet i Mariakirken i Rygge i Østfold da den suksessrike forfatteren Jon Michelet ble bisatt i dag.

Michelet døde på kvelden lørdag 14. april etter lengre tids sykdom. Han ble 73 år gammel.

Det er sokneprest Tor Bjørn A. Osberg som står for bisettelsen. Arve Tellefsen spiller fiolin, og Terje Norum spiller orgel.

- EN BAUTA: Forfatteren Jon Michelet ble bisatt i dag. Han blir hyllet av flere norske forfattere og kulturpersoner. Video: Christian Roth Christensen, Reporter: Anders Grønneberg, Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

- Det er så mørkt her nå

- EN HEDERSMANN: Forfatter Vigdis Hjorth kom sammen med venninna Birgit Hatlehol til Michelets bisettelse. - Han var en hedersmann, sier Hjorth. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
- EN HEDERSMANN: Forfatter Vigdis Hjorth kom sammen med venninna Birgit Hatlehol til Michelets bisettelse. - Han var en hedersmann, sier Hjorth. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

Det er en fullsatt kirke i Rygge, da Jon Michelet skal stedes til hvile.

Tania Von der Lippe Michelet, Jons eldste datter, taler først i kirka, og snakker om sin far med varme ord:

- Admiralen med hatten på snei og fullt koll, hva skal vi gjøre uten deg? Vi er så stolte av deg. Fortalte vi det nok? Vi kunne ikke hatt en bedre pappa, sier hun i sitt minneord.

Hun forteller om hvordan de pleide å diskutere boktitler sammen, og at Michelets favorittittel var «Og solen går sin gang» av Ernest Hemingway.

- Han sa en gang: «Fullfør, gi jernet. Syk kan du bli seinere», forteller dattera, og snakker så videre, nå med ord rettet direkte til sin far:

- For ditt liv var en triumfferd mot urettferdighet og skjevfordeling og urettferdighet. Solen går ikke sin gang uten deg i livet, sier hun, og fortsetter:

- Nå er det en annen boktittel som passer. Lang dags ferd mot natt. Vår sorg over din bortgang er denne ferden inn i natten. Det er så mørkt her nå, vi lengter etter lyset ditt.

- Vinket med kongen

Stemningen er alvorstynget, men også munter til tider. Blant annet da Dag Solstad i sitt minneord snakker om republikaneren Michelet som står på slottsbalkongen 17. mai, og vinker til folket sammen med kongen.

Da Solstad fortalte om dette til en venn, sa vennen: «Ja, hvordan får han det egentlig til?»

- Men selvsagt, historien er ikke helt sann, sier Solstad, og blir møtt med latter fra kirkerommet.

Dag Solstad beskriver Jon Michelet som en av sine beste venner. Han roser særlig Michelet for arbeidet med «En sjøens helt», bokserien om norske sjøfolks innsats under andre verdenskrig. Den avdøde forfatteren rakk akkurat å ferdigstille det sjette og siste bindet «En sjøens helt: Krigerens hjemkomst».

- Det er et ruvende nasjonalepos som er blitt en litterær triumf. Jeg har ikke funnet noen som ikke har unnet Michelet dette av hele sitt hjerte, sier Solstad.

- Så slo skjebnen til igjen. De siste 1,5 årene ble merket av døden. Å få ferdig dette verket betød alt for ham. De av oss som møtte ham helt på slutten av hans liv, vil aldri glemme synet av de kreftene som tvang denne dødssyke mannen til å kjempe seg ferdig bokstav for bokstav, sier han, og fortsetter:

SJØMANNSKORET: Det norske sjømannskoret synger «The Leaving of Liverpool». Foto: Anders Grønneberg
SJØMANNSKORET: Det norske sjømannskoret synger «The Leaving of Liverpool». Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Jeg skulle, som venn og som kollega, gjerne ha brakt dette synet og denne lidenskapen videre til den kommende generasjon.

«Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vil». Musikken setter stemningen i kirkerommet i den vakre middelalderkirka, der 250 mennesker stemmer i i sang. 150 personer sitter i kapellet. Senere skal, passende nok, det norske sjømannskoret synge «The Leaving of Liverpool».

I sitt minneord roser kulturminister Trine Skei Grande Jon Michelet, og kaller ham en av våre mest folkekjære forfattere.

- Han så hele mennesker, han så ulike mennesker, og klarte å beskrive dem så sammensatte som de er. Han formidlet treffsikkert følelser, lengsler og savn. Jeg tror det var mye av ham i det han formidlet også, sier Grande.

- Han talte for de ufrivillige tause. Den arven skal vi ta med oss, sier hun.

- En hedersmann

Blant kulturpersonene som er møtt opp for å hedre Michelet er tidligere forlagssjef William Nygaard og Geir Berdahl, skuespiller Anne Marit Jacobsen, forfattere Unni Lindell, Vigdis Hjorth og Kjartan Fløgstad, og politikere Audun Lysbakken (SV), Bjørnar Moxnes (R) og Carl I. Hagen.

Også kulturminister Trine Skei Grande (V) har møtt opp for å ta avskjed med Michelet.

Forfatter Vigdis Hjorth snakker varmt om sin forfatterkollega.

- Jeg kjente ham godt. Han var en fantastisk kollega. Jeg møtte ham for første gang som ung forfatter i forfatterforeningen. Han sto alltid for samhold og solidaritet. Han var en hedersmann, sier Hjorth.

Blant de andre forfatterkollegaene som har tatt turen til Rygge er Unni Lindell. Hun forteller at hun har kjent Michelet i 32 år.

- Dette er en tung dag. Jeg visste den ville komme. Han var helt unik, og så morsom å være sammen med, selv om vi sto på hver vår side av den politiske aksen, sier hun, og fortsetter:

- Jon Michelet, Anne B. Ragde og jeg har vært med på ting sammen som jeg ikke kan fortelle om. Jeg skulle ha besøkt ham, men vi hadde sms-kontakt nesten helt til slutten. Vi hadde en avtale om å møtes når bøkene våre kom ut, men det rakk vi aldri ...

Partileder i SV, Audun Lysbakken, jobbet under Jon Michelet da Michelet var redaktør for Klassekampen på 90-tallet. Han forteller at Michelet betydde mye for ham personlig.

- Det var et fyrverkeri å være rundt ham, og han var alltid engasjert og raus. Han ga meg fast jobb i Klassekampen. Han var admiralen, og vi var matrosene, sier Lysbakken.

Frp-veteran Carl I. Hagen er også i Rygge i dag for å ta avskjed med Michelet.

- Han omtalte meg som hans gode uvenn. Han var en stor forfatter med mange meninger, og en god debattant, sier Hagen.

Til tonene fra Billie Holidays «I'll be seeing you» kimer klokkene i Rygge kirke.

Sola kaster vakkert lysspill gjennom kirkevinduene. Brisen er sørvestlig og vårværet er vakkert, med blå himmel over hvite skyer - en god dag å legge ut på sin siste seilas. Sett seil, Jon.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Tilbakefall

Michelet har de siste årene slitt med kreftsykdom, og fikk i fjor et tilbakefall.

Michelet har tidligere vært rammet av prostatakreft. I et intervju med Dagbladet i august i fjor forklarte Michelet at det nye kreftangrepet kom som et sjokk.

- Hvorfor faen skulle jeg få kreft nummer to? Jeg har vært sint og forbanna på skjebnen, det har jeg virkelig.

MICHELET: Jon Michelet bisettes i dag, fredag, i Rygge kirke i Østfold. Foto: Christian Roth Christensen
MICHELET: Jon Michelet bisettes i dag, fredag, i Rygge kirke i Østfold. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Den suksessrike forfatteren jobbet inntil det siste, og rakk akkurat å ferdigstille det sjette og siste bindet i sin bokserie «En sjøens helt», som handler om de norske krigsseilerne under andre verdenskrig.

Michelet debuterte i 1975 med romanen «Den drukner ei som henges skal», der leserne for første gang møtte krimhelten Vilhelm «Ville» Thygesen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!