Jon Michelet blir bare bedre med åra

Får orden på livet sitt med «Mappa mi», skriver anmelderen.

DELER MAPPEINNHOLD: Jon Michelets prosjekt har gjort innholdet i mappa til skjelett i et selvbiografisk prosjekt. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
DELER MAPPEINNHOLD: Jon Michelets prosjekt har gjort innholdet i mappa til skjelett i et selvbiografisk prosjekt. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Jon Michelet har brukt noen år på å finne ut hva han skulle gjøre med alle dokumentene fra overvåkingen av ham på 70- og 80-tallet. I likhet med mange andre tidligere raddiser benyttet han muligheten til å få innsyn i «mappa si», og en dag kom det en diger pakke fra Innsynsutvalget. Men pakka ble liggende helt til yngstedatteren begynte å bla i den og oppfordret pappa til å offentliggjøre innholdet.

Det er nå nesten ti år siden den store mappeåpningen skjedde, til stor forfjamselse for mange framtredende ml-ere. Erling Folkvord hadde ikke mappe, og Pål Steigan var forundret over hvor lite det lå i hans. Det var tydelig at det som ble frigitt ikke kunne være de hele og fulle mappene. Var noe blitt holdt unna?

Denne forfjamselsen bygger på en utbredt og populær misforståelse blant venstreaktivister. Det er blitt vanlig å si at Lund-kommisjonen, som gransket de hemmelige tjenestenes aktiviteter, «frikjente» ml-bevegelsen fordi overvåkingen var ulovlig. Men kommisjonen gjorde ikke det - den mente tvert imot at det hadde vært helt relevant for tjenestene å kartlegge aktivitetene blant norske maoister. De hadde gode grunner til å gjøre det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer