Jon Øigarden: - Jeg har en uro inni meg

I en fersk podkast forteller skuespilleren om hvordan han brukte tourettesen hans til å gjøre noe positivt.

(Dagbladet): - Jeg har en uro i meg, sier Jon Øigarden til Espen Thoresen og Kristopher Schau.

Forrige uke kunne du høre Alex Rósen fortelle om hans tid som sjokkrocker i podkasten «Alt du sier er feil, Espen».

Denne uken forteller skuespiller Jon Øigarden, som akkurat er ferdig med å filme andre sesong av «Mammon», blant annet om livet med tourettes-syndrom, en kjemisk ubalanse i hjernen som fører til behov for fysiske og verbale ticks, forklarer skuespilleren.

Podkasten kan høres i toppen av saken.

Brukte tilstanden konstruktivt - Jeg tror jeg har en mild grad av det, sammenlignet med de som har en virkelig stor stein i skoen, sier Øygarden til Thoresen og Schau.

Det er ikke lenge siden han så en dokumentar med noen som var ordentlig hardt rammet av syndromet. Den gav ham latterkrampe.

Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet Vis mer

- Noe av det morsomste jeg har sett. Jeg kjente meg igjen i det. Han hadde ikke kontroll, sånn at han blant annet måtte spytte når han spiste middag med familien og banna høyt. Jeg fikk så vondt av ham.

Han forteller at han selv fant ut at han måtte gjøre tilstanden til noe positivt og bruke det på en eller annen måte. Derfor mener han at skuespilleryrket er perfekt for ham.

- I skuespillermiljøet er det veldig åpent med folk som har alle slags type ting, det er plass til alle. Sånn er det egentlig generelt sett i samfunnet vårt i dag. I voksen alder føler jeg ikke at det har vært noe problem, forteller Øigarden til Dagbladet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram