Jonas Fjeld (61) føler seg i en sårbar alder

- Mange i min generasjon er på rulleteksten nå.

DOBBELT AKTUELL: Jonas Fjeld er ute med sitt tredje album med Chatham County Line - samtidig som han har produsert ny Bøygard-plate , innspilt sammen med nettopp Chatham County Line. Foto: Anders Grønneberg
DOBBELT AKTUELL: Jonas Fjeld er ute med sitt tredje album med Chatham County Line - samtidig som han har produsert ny Bøygard-plate , innspilt sammen med nettopp Chatham County Line. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Jonas Fjeld har passert 60 og er kommet i en alder han ser seg som sårbar.

Artisten opplever at folk rundt seg forsvinner, både venner og artister er gått bort

-Men hjernen er ung - Ja, bank i bordet. Men hjernen er ung og skrotten følger etter - foreløpig, sier Jonas Fjeld, eller Terje Lillegård Jensen, som fylte 61 år forrige måned.

Men både musikken, to tenåringer og bikkje er med på å holde ham vital.

- Det er mange i min generasjon som er på rulleteksten, nå. Og mange forsvinner.

Om å bli gammel og dø Drammenseren er ute med ny plate, den tredje med den amerikanske bluegrasskvintetten Chatham County Line.

Her er Jonas Fjeld nær og sterkt til stede - spesielt i låta «Skulle jeg bli blind», som er poetisk og vakkert om kjærlighet og døden.

- Jeg har fått hjelp av mange gode tekstforfattere, som «oversetter min Svelvik-engelsk» til norsk, sier Fjeld og nevner Bjørn Ljung, Morten Gjelten, Jo Nesbø, Klaus Hagerup og Tove Bøygard.

SØSTRENE BLÅGRAS:  Tove (t.h.) og Anita Bøygard kan også lavmælt bluegrass på norsk.

Foto: Anders Grønneberg
SØSTRENE BLÅGRAS: Tove (t.h.) og Anita Bøygard kan også lavmælt bluegrass på norsk. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Denne gangen er det visecountry som erstatter bluegrassen.

Bøygard-søstrene - Det har vært veldig mye bluegrass fra en rekke artister de siste åra. På tide med noe annet, sier Fjeld.

Tilfeldigheter førte til tredjeplata, et 60 års lag til en kompis.

- Der møtte jeg Tove og Anita Bøygard, og spurte om jeg kunne produsere deres neste plate - med Chatham County Line, som kom til Hallingdal og spilte inn plata.

Denne uka kommer to plater med artistene fra North Carolina: Bøygards «Blågras på Skrindo» og Fjelds «Western Harmonies».

To Rustne Herrer igjen? - Så ble det sånn. Jeg dro til North Carolina og den gamle tobakksbyen Durham og spilte inn et knippe nye sanger.

Neste uke kommer hans amerikanske venner over og starter på en tre ukers høstturné.

Johans Fjeld har for vane å samarbeide med andre sterke artister.

- Når får vi se ham med Ole Paus og Henning Kvitnes igjen?

Jonas Fjeld nikker og sier at ingen av prosjektene er lagt på is, men siden Henning er svanger med ny plate, er nok Ole og Rustne herrer-prosjektet, som han ikke har noe imot i gjenoppta.

- Vi er et fint tospann, og det ligger i dagen at vi drar i gang et eller annet igjen. Ole har opplevd en velfortjent opptur, sier Fjeld.