KONSEPTKUNST: Omtrent slik kan den futuristiske Jonas Gahr Støre bli seende ut i «Ultra Sheriff - The Movie». Dette er en prosjektskisse som ble laget spesielt for pitchekonkurransen under Kosmorama. Illustrasjon: Torjus F. Erfjord
KONSEPTKUNST: Omtrent slik kan den futuristiske Jonas Gahr Støre bli seende ut i «Ultra Sheriff - The Movie». Dette er en prosjektskisse som ble laget spesielt for pitchekonkurransen under Kosmorama. Illustrasjon: Torjus F. ErfjordVis mer

Jonas Gahr Støre redder Norge med varmesøkende rakettpenis

Kommer du til å ville se denne filmen?

||| I 2007 vant det da ukjente filmprosjektet «Max Manus» (og manusforfatteren Thomas Tiller Nordseth) pitcheprisen under filmfestivalen Kosmorama i Trondheim. Prisen gis til en filmidé som låter spesielt spennende og som har potensial til å kunne realiseres.

To år seinere slo filmen det meste som er av besøksrekorder på kino.

Kan det samme skje med en historie om Jonas Gahr Støre som - blant annet ved hjelp av en målsøkende rakettpenis - skal frigjøre Norge fra mannevonde roboter?

Begynner å hasteI går bestemte i hvert fall Kosmorama-juryen seg for å gi 100 000 kroner til Frode Andersen (29) fra Re i Vestfold, og hans filmprosjekt «Ultra Sheriff - The Movie».

Andersen har ideen til en science fiction-thriller med tydelige komiske overtoner, om et Norge der roboter tar makten ved stortingsvalget i 2013. Bare én mann har mot og utstyr til å redde oss: Jonas Gahr Støre.

- Det er så mange lag av ironi i denne fortellinga, at jeg ikke selv har rukket å gå gjennom alt selv engang, sier Andersen, som til daglig er elev ved Filmskolen i Lillehammer.

Juryen, bestående av blant andre Erlend Loe, Karin Julsrud og Harry Guttormsen, sammenlikner historien med «South Park», «Terminator» og «Supermann».

- En grovskisse av historien er på plass, og vi har en viss idé om hvordan vi vil at den skal se ut rent visuelt. Nå håper jeg å komme i gang med arbeidet fort, for skal vi få ut filmen før 2013 begynner det å haste, sier manusforfatter Andersen.

Kjeder segHvis du lurer: Det er naturligvis for å oppnå en parodisk effekt at handlingen er lagt til såpass nær framtid som 2013.

OGSÅ ET BAND: Filmprosjektet er inspirert av bandet Ultra Sheriff. Foto: Morten Espeland
OGSÅ ET BAND: Filmprosjektet er inspirert av bandet Ultra Sheriff. Foto: Morten Espeland Vis mer

- Det blir liksom litt for nært til at man klarer å ta det på alvor. Samtidig har historien tydelige elementer av politisk satire. Hva skjer med det politiske engasjementet i et tilsynelatende perfekt samfunn der alle kan sitte på ræva og la robotene gjøre all jobben? Moralen, om man kan si det, er vel at man må bruke stemmeretten om ikke menneskeutslettende roboter skal ta over alt.

Ultra Sheriff er for øvrig navnet på en elektronikagruppe som liker å ikle seg robotdrakter, der medlemmet Torjus F. Erfjord også er animatør og kommer til å jobbe med filmprosjektet. Bandet ga nylig ut sin debutplate.

- Til slutt, hvorfor er det nettopp Jonas Gahr Støre som er helten i denne historien?

- Karakteren Jonas i vår film kjeder seg som utenriksminister. Han er veldig usikker på om politikk skaper en bedre verden, og savner litt action. Så hva er det bedre enn å sende ham ut på en kamp mot intelligente og ekstremvoldelige roboter, utstyrt med avanserte våpen?, spør Andersen.