Jonas Gahr Støre - hva mener du?

Jonas Gahr Støre er klok politiker. Men i forrige uke ble jeg litt overrasket da jeg så hans oppdatering på Facebook.

«REAKSJON?»  Støre kategoriserer Israels bombing som «reaksjon». En reaksjon på hva? skriver Shah.
«REAKSJON?» Støre kategoriserer Israels bombing som «reaksjon». En reaksjon på hva? skriver Shah. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VM er nettopp over, det er fint vær og vi koser oss! Men det er mye som skjer rundt om i verden som er mindre hyggelige, blant annet Midtøsten-konflikten.

Jonas Gahr Støre er en jeg anser som en oppegående person. Men i forrige uke ble jeg overrasket over hans oppdatering på Facebook:

«Israel har rett til å forsvare seg. Ikke noe land kan leve med at det skytes raketter mot byer og tettsteder. Men den voldsomme reaksjonen og luftangrep mot Gaza som dreper titalls sivile skaper en uhyggelig grobunn for enda mer mistillit og vold, begge veier.»

Det at Israel har rett til å forsvare seg er en frase som er oppbrukt og gjenbrukt av politikere, så la oss overse det for denne gangen. Det som forundrer meg er måten Støre kategoriserer Israels bombing av Gaza som en reaksjon. En reaksjon?! Sier Støre at selve provokasjonen er palestinernes steinkasting og de hjemmelagde rakettene? Hvorfor betegnes ikke Israels okkupasjon av Vestbredden i 1948 som provokasjon, og palestinernes steinkasting som reaksjon?

Vi har en tendens til å glemme hvorfor det blir kastet steiner mot israelske bosettere, og hva som er roten til hele konflikten. Kan det ha noe med at palestinerne nå er ett folkeslag overlatt til seg selv, uten hjem, fremtid og trygghet på grunn av noe vesten gjorde mot jødene — og dermed er steinkastingen en reaksjon? Hvordan hadde vi reagert om noen kom inn i vårt hjem og sa "Gud har lovet oss eierskap til dette huset"?

129 israelske barn har blitt drept siden år 2000. Utrolig leit. På den andre siden: 1523 palestinske barn drept, og mer enn 10 000 palestinske barn er fengslet uten juridiske rettigheter.

Disse tallene stammer fra B?Teselem, det israelske informasjonssenteret for menneskerettigheter. Det at et land sprenger en buss med høyteknologiske våpen gjør dem ikke mindre barbarisk enn folk som sprenger seg selv med bomber.

Phillip Gordon, som er Midtøsten-rådgiver i Det Hvite Hus, uttalte forleden dag at Israel bevisst fører en politikk som ikke kan lede til fred. Dette ble omtalt i avisen Times of Israel. Jeg antar at han har bedre innsyn i Midtøsten konflikten enn både meg, Støre, og den gjennomsnittlige nordmann.

Så kjære Støre, la oss ikke være ignorante, slik den israelske journalisten Sharon Udasin fra Jerusalem Post, som er opptatt av å skrive en historie om kjæledyr som blir skremt av bombesirener istedenfor menneskeliv.

Et menneskeliv er like mye verdt, palestinsk som israelsk!

(Red.anm.: Ved en feil ble først gal versjon av innlegget publisert. Rettet 14. juli kl. 12.40)

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer