SUKSESS: Den svenske komikeren Jonas Gardells «Mennesker i solen» er blitt satt opp i en rekke land siden premieren i 1997. Nå blir stykket norsk film.  Foto: Berit Roald / Scanpix
SUKSESS: Den svenske komikeren Jonas Gardells «Mennesker i solen» er blitt satt opp i en rekke land siden premieren i 1997. Nå blir stykket norsk film. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

Jonas Gardell sender norsk film til helvete

Får 12 millioner kr til tidenes verste St.Hans-fest.

|||Utgangspunktet for den svenske komikeren Jonas Gardells «Mennesker i solen» er like enkelt som det er absurd og ubarmhjertig:

To par feirer St. Hans-aften på en strand.

Så kommer apokalypsen.

Teaterstykket ble en kjempehit da det ble satt opp på Dramaten i Stockholm i 1997. To år seinere satte den norske regissøren Per-Olav Sørensen det opp på Centralteatret i Oslo.

Nå forener de to på ny krefter i den norske filmatiseringen av stykket.

- Å spille komedie på randen til avgrunnen er alltid interessant. For dette er en komedie. Det er bare det at verden går under, sier manusforfatter Gardell til Dagbladet.

Fikk 12 millioner i dag
«Mennesker i solen» fikk i dag 12 millioner kr i produksjonsstøtte fra Norsk Filminstitutt (NFI).

Innspillingen starter mot slutten av sommeren. Kinopremieren er planlagt til mars neste år.

Gardell sammenlikner det som tegner til å bli en mildt sagt original norsk film med kinosuksessen «Elling».

- Jeg hadde aldri trodd at en film om to enkle menn, som skulle bo sammen, skulle bli så populær. Men det handler om å stole på materialet og å være pasjonert, og det må vi også være. Lykkes vi, blir dette en film Norge aldri har sett før.

Regissør Per-Olav Sørensen beskriver filmen som en blanding mellom kammerspill og dommedag.

- Handlingen legger jo opp til mange morsomme situasjoner. Dypere sett handler det om vår generasjons selvopptatthet, og vår evne til å se om det finnes noe større enn oss selv ute i verden, sier han.

Bibelske effekter
Gardell skal ikke selv spille i filmen. Hovedsakelig skal norske skuespillere fylle filmens seks store roller, men ingen kontrakter er underskrevet inntil videre.

- Noe av utfordringen for meg er nettopp at vi lager filmen i Norge. Språket og forholdet til Midsommarafton er annerledes. Dette kan bli en total katastrofe, og jeg liker de oddsene, ler Gardell.

Apropos katastrofe er Oscar-vinnerne Storm Studios aktuelle for å lage effektene.

- For å få et inntrykk av hvordan det kan bli er det bare å lese Johannes Åpenbaring, sier Sørensen.

Med andre ord får effektmakerne noe å bryne seg på når en koselig fest rundt bålet avbrytes av Apokalypsens fire ryttere og en ildrød drage med sju hoder og ti horn.

- Det morsomme er at hvis himmelen revnet og Jesus kom tilbake i dag, hadde vi blitt sinte. Ikke fordi det var dommedag, men fordi vi har jo ferie og allerede har betalt feriehyttene våre. For vår generasjon er det selvsagt at vi har rett til å leve slik vi lever. Her skal det ikke komme noen Jesus, sier Gardell.

REGISSØR: Per Olav Sørensen, som blant annet står bak TV2-serien «Seks som oss», skal regissere «Mennesker i solen». Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
REGISSØR: Per Olav Sørensen, som blant annet står bak TV2-serien «Seks som oss», skal regissere «Mennesker i solen». Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer