- OFFENSIV: Politisk redaktør i Dagbladet, Geir Ramnefjell, om hvem som vant kveldens partilederdebatt. Video: NRK / Marie Røssland Vis mer

KOMMENTARER

Partilederdebatten:

Jonas har funnet formen

Frekk og freidig utfordrer til trygg og solid statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Partilederne ble klappet inn som artister og var kledd slik kommunikasjonsrådgiverne deres tror velgerne liker, ved valgkampens virkelige åpning i Arendal i kveld. Alle hadde forberedt seg grundig, men det var stort spenn i hvem som klarte å synliggjøre seg selv og egen politikk. Debatten var delt i to tematiske bolker, en om økonomi, skatt og avgifter og en om norske verdier.

De to statsministerkandidatene var naturlig nok hovedpersoner i første bolk, Erna Solberg har kuttet stort i skattene og brukt mye oljepenger for å finansiere det. Jonas Gahr Støre leder et parti som for første gang på lenge går til valg på å øke skattene, med 15 milliarder kroner. De kom jevngodt ut fra start.

Den siste bolken ble innledet med duell mellom KrF-leder Knut Arild Hareide og Frp-leder Siv Jensen. Fremskrittspartiet har alt å tjene på at verdidebatten handler om innvandring, og Jensen lyktes i å få duellen til å handle om dette. Hareide klarte på sin side å forsvare KrFs politikk på området på en måte som fikk applaus som til tider overdøvet Siv Jensen. Begge mobiliserte egne kjernevelgere.

Programlederne var godt forberedte, avbrøt passe mye og ledet en oppklarende debatt. Endelig er valgkampen virkelig i gang.

Slik vurderer vi partilederne:

Erna Solberg, Høyre:

Rolig, trygg, tydelig og overbevisende i stilen. Makter å være blid og tilbakelent, men offensiv og morsom i replikken. Solberg lyktes i dag å framstå som den rolige, trygge statsministeren vi kan stole på i en usikker verden.

Beste poeng:

Det som virker, må få virke.

Terningkast 4

Jonas Gahr Støre, Arbeiderpartiet:

Hadde enormt press på seg etter sviktende oppslutning, men virket uberørt, overraskende frekk og selvsikker. Offensiv om skatteøkning, mer forsiktig i debatt om privatisering, hvor hans kolleger til venstre var kompromissløse. Mer konkret enn Erna Solberg om satsing på unge gutter som faller utenfor, parkerte Siv Jensens om ytringsfrihet. Snakker overbevisende om fellesarenaer som norske verdier som også vil bidra til integrering.

Beste poeng:

I min regjering kommer det ikke til å være en eneste klimafornekter.

Terningkast 5

Siv Jensen, Fremskrittspartiet:

Blid, trygg og offensiv. Men finansministeren var påfallende usynlig i økonomidebatten, og maktet ikke å få eierskap til noen av temaene i den første delen av debatten. Løftet seg voldsomt i duellen mot Hareide, maktet å få verdidebatten til å handle utelukkende om innvandring og fikk profilert partiets politikk tydelig. Framsto deretter som mer moderat enn innvandrings- og integreringsministeren, samtidig som hun forsvarte henne og mobiliserte partiets kjernevelgere.

Beste poeng:

Jeg vil heller ha en Sylvi Listhaug til, enn ti politikere som fortsetter å lukke øynene.

Terningkast 4

- IKKE BRUNOST: Trine Skei Grande om hva hun mener er de virkelige norske verdiene. Video: Med tillatelse fra NRK Vis mer

Trine Skei Grande, Venstre:

Gründernes store forsvarer. Angriper SV for dobbeltmoral når partiet ber om privat innsats til barnehagesatsing, men nå vil stenge ute private i velferdssektoren. Skyver kvinnelige gründere og likestilling foran seg. Liberale Grande er god og stødig i verdidebatten, samtidig som hun avslører et uoverstigelig gap til Frp.

Beste poeng:

Det er klart at likestilling i Norge skaper utrolig mye mer fellesskap enn brunost og vafler.

Terningkast 3

NEI TIL STORE SKATTELETTELSER: Dagbladets reporter spør KrF's Knut Arild Hareide om skattespørsmålet under kveldens partilederdebatt. Video: Marie Røssland Vis mer

Knut Arild Hareide, Kristelig Folkeparti:

Forsvarer regjeringens skattekutt, med en virkelighetsbeskrivelse som treffer. Når land rundt oss senker selskapsskatten må også Norge følge på. Hareide påpeker korrekt at dette er noe både Ap og Høyre har støttet. Nå vil han imidlertid ikke støtte Solberg i ytterligere kutt. Balanserer imidlertid på en knivsegg for å holde døra åpen til Høyre - og klarer det med nød og neppe. Er også svært god i debatten om norske verdier.

Beste poeng:

Med min bedehusbakgrunn har jeg en fordel, det er mange av de uttrykkene Listhaug bruker som jeg verken har brukt, hørt eller forstått.

Terningkast: 4

Audun Lysbakken, SV:

Snakker troverdig om at velferdssatsing og økte forskjeller handler om mer enn noen kroner fra eller til i skattelette. Peker på hvem velferdskutt går utover. Angriper velferdsprofitører. Klar stemme til venstre for Ap-sentrum og ut av skyggen fra de rødgrønne. Har medvind i målingene og kan senke skuldrene litt når det gjelder sperregrensen.

Beste poeng:

Jeg er enig i alt Skei Grande og Hareide sier (om verdier), men samtidig er det de som vil sørge for at Listhaug og Frp fortsetter i regjering.

Terningkast 5

Trygve Slagsvold Vedum, Senterpartiet:

Har gått inn i valgkampen med vinden i ryggen, men fremstår anspent i kveldens debatt. Fikk ikke gjort distriktspolitikken til en viktig sak i kveld. Angriper Siv Jensen og Frp på rekordinnkreving av bompenger, og økte avgifter for vanlige folk. Mener også Jensen har gjort seg til gissel av Grandes og Venstres avgiftspolitikk. Fikk inn et par poenger, men blir anonym og glemt i økonomidebatten. Vedum bommer også i verdidebatten. Bruker taletiden på å nevne verdier alle motdebattantene er enige i, uten å få fram egne poeng.

Beste poeng:

Siv Jensen har gjort seg til gissel av Trine Skei Grandes avgiftspolitikk.

Terningkast: 2

Une Bastholm, Miljøpartiet de grønne:

Debatterer profesjonelt, tøft og presist. Treffer Solberg og Støre der det svir mest på klima- og arbeidsfeltet. Der MDG tidligere har fremstått uansvarlige i ønsket om avvikling av oljenæringen, gir Bastholm derimot inntrykket av en ansvarlig, langsiktig og forutsigbar klimapolitikk fra landets grønne parti. Er også klok og god i verdidebatten.

Beste poeng:

Det er påfallende at Solberg og Støre er helt like, ved at de notorisk unngår å snakke om problemene oljeindustrien skaper.

Terningkast: 4

Bjørnar Moxnes, Rødt:

Benytter liten taletid godt fra start, ved å gå rett til Rødts kjernesak med kamp mot velferdsprofitørene. Utfordrer Jonas direkte, og gjør det så poengtert at han også får svar. I tidligere debatter har dette vært et problem for Audun Lysbakken, men denne gang kontret SV-lederen ved å sikre eierskap til samme sak. Da fikk Moxnes problemer med å synliggjøre seg selv og ble nesten borte resten av debatten.

Beste poeng:

Støre, du er for forbudet mot profitt i skolen, men mot forbudet mot profitt på barnehagebarn. Hvorfor er det forskjell på å tjene penger på en seksåring og en femåring?

Terningkast 2

Live-published photos and videos via Shootitlive

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer