«KATASTROFE»: Lederen av Europeisk Ungdom mener det vil være en katastrofe for norske arbeidsplasser og en svekkelse av europeisk integrasjon om Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (t.v.) får styre Norges europapolitikk i en eventuell regjering med Arbeiderpartiet og Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
«KATASTROFE»: Lederen av Europeisk Ungdom mener det vil være en katastrofe for norske arbeidsplasser og en svekkelse av europeisk integrasjon om Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (t.v.) får styre Norges europapolitikk i en eventuell regjering med Arbeiderpartiet og Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Norges Europa-politikk

Jonas, ikke la SP styre europapolitikken!

En regjering der Vedum får styre Norges europapolitikk vil være en katastrofe for norske arbeidsplasser.

Meninger

Tiden da vi bare hadde ett populistparti i Norge er forbi. Den siste tiden har Senterpartiet kommet med kraftige angrep på Norges tilknytning til Europa, og fremmer en isolasjonistisk politikk som gir assosiasjoner til både Donald Trump og Nigel Farage.

Kjernen i Senterpartiets populisme er ideen om at Norge er en egen øy som er uanfektet av hva som skjer i resten av Europa. Dette er både å overse historien og føre velgerne bak lysest.

LEDER AV EUROPEISK UNGDOM: Andreas Brandt.
LEDER AV EUROPEISK UNGDOM: Andreas Brandt. Vis mer

Eksemplene har den siste tiden vært mange. Nylig kunne Vedum melde at Senterpartiet ville kutte Norges forpliktelser til EUs klimamål. Dette vil være et skritt i gal retning for norsk klimapolitikk. Gjennom EU er Norge tilknyttet verdens eneste reelt forpliktende og mest ambisiøse utslippskuttplan. Ikke bare er EUs klimapolitikk effektiv, den har også vist seg å fungere.

EU har allerede overoppfylt sine forpliktelser i Kyoto-avtalen, mens Norge i samme periode har økt sine utslipp. Bare gjennom forpliktende europeisk samarbeid kan vi sammen kutte våre utslipp, og signalene ved at Norge trekker seg fra sine forpliktelser vil være katastrofale.

Et annet utspill som viser hvilken retning Senterpartiet ønsker seg er at de vil kutte i Norges bidrag til EØS-midlene. Dette er midler som går til EUs overordnede prosjekt om å utjevne forskjellene mellom land i Europa. De bidrar til veier, skoler, sykehus og broer i Sør- og Øst-Europa. Når Vedum samtidig framstiller EØS-midlene som penger «vi bare gir til EU», er det ikke annet enn ren populisme. I så måte er det ikke langt fra Trumps «America first» til Vedums «drit i resten av Europa».

I tillegg vil Vedum fjerne europaministerposten i regjeringen. I følge en DIFI-rapport fra 2016 kommer det fram at det å ha en egen EU- og EØS-minister har styrket Norges mulighet til å påvirke EU. Dette viser at Vedum og Senterpartiet ikke er interessert i å styrke Norges posisjon i Europa, bare kutte alle bånd til resten av kontinentet.

Det er ikke utenkelig at Arbeiderpartiet og Senterpartiet sammen skal danne regjering i september. Likevel har ikke Jonas Gahr Støre avvist Vedums utspill, som har som mål å svekke forholdet mellom Norge og Europa. En regjering der Vedum får styre Norges europapolitikk vil være en katastrofe for norske arbeidsplasser, og en svekkelse av europeisk integrasjon.

For det eneste vi vet er at Norge er svært sensitivt for hva som skjer på kontinentet. Derfor er vi også blant dem som har mest å tjene på den europeiske integrasjonsprosessen, og et Europa som samarbeider i stedet for å slå hverandre i hodet. Kaos i Europa har alltid ført til kaos i Norge.

Derfor må Jonas Gahr Støre våkne, og si klart nei til Senterpartiets populistiske angrep på europeisk samarbeid – og forsikre om at Vedum og Senterpartiet vil holdes unna rattet i europapolitikken.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.