KOMMENTARER

Partilederdebatten i Arendal:

Jonas knuste Erna og Siv

Regjeringen på defensiven om Sandberg og sikkerhet.

SLIK PRESTERTE DE: Vi har trillet terning på alle partilederne etter kveldens debatt. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SLIK PRESTERTE DE: Vi har trillet terning på alle partilederne etter kveldens debatt. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Nesten overskygget av Sirkus-Sandberg: Partilederdebatten i Arendal ble ikke slik vi hadde tenkt på forhånd. Der vi vanligvis venter en hel dag i spenning på hvordan debatten skal forløpe seg, ble vi i dag heller vitne til kaoset knyttet til Sandbergs varslede oppgjør med pressen etter at han måtte gå av som statsråd grunnet alvorlige feilskjær knyttet til norsk sikkerhet på tur i Iran med kjæresten.

Men selv om Sandberg-saken tidvis har tatt oppmerksomheten fra partilederdebatten tidligere i dag, skapte den en sentral dimensjon i sikkerhets- og beredskapsdebatten i kveld. Erna Solberg, allerede på defensiven etter Riksrevisjonens avsløringer av alvorlige mangler knyttet til beredskapen, ble sammen med Siv Jensen presset hardt av opposisjonen i kveldens debatt. Ingen av de to klarte å parere de kritiske spørsmålene i debatten om Sandberg, om sikkerhet og beredskap, og havnet slik på defensiven fra første stund.

MISTILLIT?: SV-leder Audun Lysbakken gikk til angrep på statsminister Erna Solberg (H) og varslet at det kan bli aktuelt med mistillitsforslag mot regjeringen når saken skal opp på Stortinget til høsten, under den direktesendte partilederdebatten fra Arendalsuka. Video: NRK Vis mer

Erna Solberg, Høyre

2018 har vært statsminister Erna Solbergs mest turbulente år ved makta. To avgåtte statsråder, og krevende tider i kjølvannet av metoo-oppgjør, har ledet oppmerksomheten bort fra partiets politikk. Statsministeren har også vært under hardt press for manglende lederskap, og for svak kontroll på sikkerhet og beredskap i landet.

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Statsministeren måtte dermed åpne debatten med en tøff spørsmålsrunde fra programleder Fredrik Solvang. Svarte slik vi har hørt henne de siste dagene, hvor hun unngår konkrete spørsmål ved å vise til standardformuleringen «helhetlig vurdering.» Klarte ikke å svare på det avgjørende spørsmålet, som programlederen helt riktig påpeker kunne parkert denne saken fra starten: tok hun kontakt med PST da hennes kontor ble varslet om Per Sandbergs forhold til Bahareh Letnes?

I beredskapsdebatten forsøker Erna å løfte fram andre investeringer som er gjort, og bruker særlig tid på beredskapssenteret. Ror og bortforklarer, synes ikke å ta den alvorlige kritikken fra Riksrevisjonen på alvor. Får mye å svare for i kontrollkomiteen seinere denne måneden.

Jonas Gahr Støre, Arbeiderpartiet

På linje med Høyres partileder, har Jonas Gahr Støre vært under et voldsomt press i år. Giske-saken og elendige målinger har gjennom hele våren båret ved til bålet under føttene til et kriserammet Ap. Den siste tiden ser det imidlertid ut til å løsne litt. Målingene er noe bedre, og med roligere forhold internt enn på flere måneder, har Støre og partiet kommet seg delvis opp på hesten igjen.

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Under kveldens debatt presset han statsminister Erna Solberg knallhardt på spørsmål om beredskap og sikkerhet - både i kjølvannet av Sandberg-saken, men også den alvorlige rapporten fra Riksrevisjonen om mangelfull punktsikring.

Rydder godt opp i det private og sikkerhetsmessige spørsmålet rundt Sandberg-saken, og retter betimelige spørsmål rundt det siste til statsministeren. Støre er godt skodd foran høringen rundt denne saken i Stortinget i høst. Partileder-Støre har kanskje aldri kommet bedre til sin rett enn i saken om sikkerhet og beredskap. Framstår som svært kunnskapsrik, leverer sammenhengende og gode argumenter. Panelets fremste statsmann i kveld. Kveldens beste.

Arbeiderpartiet har en vanskelig jobb med å forsvare posisjonen i innvandringsdebatten. Men Støre var på dette feltet tydeligere enn på lenge. Han er troverdig når han snakker om internasjonale løsninger, og har gode svar på utfordringer fra Siv Jensen rundt EUs flyktningeavtale.

Siv Jensen, Fremskrittspartiet

Siden forrige debatt i Arendal er Siv Jensen to statsråder fattigere. Først ut av dørene var Sylvi Listhaug, som måtte gå som følge av grove påstander om Ap på Facebook. Deretter var det kveldens konkurrent til partiledernes oppmerksomhet, Per Sandberg, hennes trofaste nestleder som måtte ta sin hatt og gå.

DEBATT: Frps partileder Siv Jensen innrømmet til Dagbladet at det ikke gikk helt som hun tenkte under partilederdebatten i Arendal. Video: Emilie Rydning Vis mer

Ingen av sakene har vært fordelaktige saker for en partileder som først og fremst vil snakke politikk. I kveld måtte hun starte med Sandberg, og hun fossrodde. Nekter lenge å svare på Solvangs spørsmål, før hun til sist vedgår at det var feil av Sandberg å markere den iranske revolusjonsdagen. Klønete og urutinert fra finansministeren.

Stilte hun seg naturligvis ved statsministerens side i beredskapsdebatten. Bidro ikke med nye poenger, men hamret inn Erna Solbergs poenger med sterkere entusiasme.

Får et problem med at Frp har signalisert sterk motstand mot EUs flyktningeavtale, samtidig som Erna Solberg har uttrykt støtte til den, sammen med Trine Skei Grande. Forsøkte heller å vri problemstillingen over til Arbeiderpartiets holdning til asylmottak i utlandet. Fikk servert poenget, men Støre parerte ganske ryddig og godt.

Katastrofal start, men kom sterkere tilbake da beredskapsdebatten var over.

Trygve Slagsvold Vedum, Senterpartiet

Det har vært roligere rundt den joviale hedmarkingen de siste seks månedene enn på lenge. Tørken og krisen i landbruket til tross: Med mindre trøkk i regiondebatten og kommunereformen, har det også stilnet litt rundt Vedum, uten at det ser ut til å skade partiets oppslutning på målingene.

I kveld var hans viktigste mål å vri sakene inn på sporet som fører ut i distriktene. Vrir umiddelbart beredskapsdebatten i den retningen, om heimevernet og politireformen. Klarer ikke helt ta plass. Blir plassert på sidelinjen i debatten av Støre og Lysbakken.

Trine Skei Grande, Venstre

Trine Skei Grande begynte året med å ta Venstre og seg selv inn i regjering. Derfra har partilederen befunnet seg i en forholdsvis anonym tilværelse som kulturminister.

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Under kveldens partilederdebatt forsvarte hun politireform og øvrige reformer for å forsøke å kontre Trygve Slagsvold Vedums distriktspoenger. Det gjør hun på en ryddig måte, men perspektivet drukner litt i debatten.

Forsvarer EUs flyktningeavtale fra i sommer, og her kommer kilen i regjeringen til syne. Siv Jensen er langt mer reservert. Får markert partiets innvandringsliberale primærstandpunkt.

Knut Arild Hareide, Kristelig folkeparti

Som partileder for et parti på vippen handler mye om Knut Arild Hareide. Tilværelsen mellom opposisjon og samarbeidsparti sikrer ham det endelige ordet i en rekke saker, men også som tauet begge fløyer trekker i. Det er krevende for både Hareide og partiet, og er en av årsakene til at partiet i høst skal forsøke å konkludere partiets ståsted i åra som kommer. Går de til Ap, forblir de i midten, eller gjør de som Venstre og går inn i regjering?

I kveld ble vi ikke noe klokere.

Hareide er tilbake i det som ble en marerittoppgave for ham før valget i fjor høst. Partilederdebatten tydeliggjør i usedvanlig grad Hareides vanskelig situasjon på vippen i norsk politikk. Hareide kan ikke være den strengeste, han kan ikke være den mest støttende. Han blir mr. «på den ene siden og på den andre siden», gjentar andres poenger med mindre kraft, uten å kunne lande på konklusjoner. Eneste mulighet er å ha særlig gode analyser av problemstillingene, som virker overbevisende. Det lykkes han ikke med i beredskapsdebatten, og han klarer ikke å gjøre seerne klokere på valget mellom høyre- og venstresiden som partiet skal ta i høst.

Audun Lysbakken, Sosialistisk venstreparti

Dømt nord og ned for noen år siden: Nå ser Audun Lysbakken og SV ut til å ha konsolidert posisjonen trygt over sperregrensa. Der det stormer og koker i andre partier på Stortinget, ser Lysbakken & co ut til å arbeide grundig og strategisk i det stille, samtidig som partiet til stadighet fortsetter å markere seg på kjernesakene. Da Rødt kom inn på Stortinget med Bjørnar Moxnes, var det knyttet spenning til hvordan Lysbakken ville håndtere konkurransen. Selv om Moxnes definitivt har lykkes i å løfte Rødt opp og fram, ser ikke Lysbakken ut til å være skadelidende av det.

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Heller ikke under kveldens debatt, der han fortsatte som han gjorde før valget, med å fronte en politikk som tidvis kan forveksles med Rødts, bare på en mer elegant og konsis måte enn den Røde baron fra Nordstrand.

Er bedre til å konkretisere påpekningene fra Riksrevisjonen enn Støre, og rammer borgerlig side hardere. Påpeker at det har vært fire justisministre på fem år, og sier arbeidet har vært preget av «gjennomtrekk, ikke gjennomføringskraft»

Kobler Sandberg-saken og Riksrevisjonens rapport til det han kaller «sikkerhetskulturen» under Erna Solberg. Er presis, kortfattet og hardtslående. Lysbakken har lenge vært blant landets beste debattanter, noe han også beviser i kveld.

Une Bastholm, Miljøpartiet de grønne

Tilbake etter et halvår borte i foreldrepermisjon. Une Bastholm fortsetter å imponere, men begynner litt i motbakke i kveld.

Strever, men klarer på et vis å vri sikkerhetsdebatten over til et poeng om at klimaendringene er en av våre største trusler. Det har hun selvsagt rett i, men det er vanskelig å smelte inn i et slik runde.

Offensiv og løsningsorientert i debatten om asyl og flyktninger.

Men hvor er klimadebatten etter en sommer som denne? Underlig vurdering av NRK, og selvsagt et tema Bastholm ville hatt mye å bidra med. Kan mye bedre.

Bjørnar Moxnes, Rødt

Populisten Moxnes har allerede en statsrådskalp på samvittigheten, og luktet tidlig blod da Sandberg-saken rullet opp. Viste i kveld at han ikke har tenkt å gå stille i dørene på Stortinget i høst, og lanserte knallharde angrep på regjeringen og statsminister Erna Solberg for blant annet økte forskjeller, privatisering av velferden og beredskap.

Alle vrir de ulike debatttemaene på sine måter. Rødt velger å framheve at utenlandsoperasjoner har svekket kapasiteten innelands. Der Lysbakken tok debatten videre, snubler Moxnes litt.

God på asylpolitikk, grep ordet og synliggjør forskjellene mellom regjeringen og småpartiene på en måte som satte Rødt i sentrum for opposisjonen på dette feltet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer