ARENDAL: Under debatten 12.august bannet Jonas Gahr Støre. Reporter: Martin Rønning Video: Nina Hansen Vis mer

KOMMENTARER

Partilederdebatten:

Jonas tok første stikk

Harde angrep, høy temperatur og steile fronter: Jonas Gahr Støre var overalt, og gikk seirende ut av kveldens debatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Man kan si mye om norsk politikk, men ikke det samme som ved forrige kommunevalg. Det politiske landskapet flyter, og har drastisk endret karakter siden valgurnene stengte i 2015.

Mest bemerkelsesverdig er Arbeiderpartiets kollaps, som begynte i nettopp Arendal for to år siden. Fra å være forrige kommunevalgs store vinner, med 33 prosent av stemmene, ligger partiet ifølge pollofpolls.no an til å lande på midten av tjue-tallet.

Alt står derfor på spill for Jonas Gahr Støre når han tar partiet inn i sitt tredje valg som partileder. Det er mulig han tåler én runde til med dårlige resultater, men et labert valg med påfølgende intern uro sikrer på ingen måte en sjarmøretappe i kampen om regjeringsmakt i 2021.

De politiske rammene som omgir Arbeiderpartiet før kveldens debatt ga Støre det mest krevende utgangspunktet. Selv om maktens krone merkbart begynner å tynge Erna Solbergs politiske prosjekt, har hun mindre å tape.

Solberg har imidlertid en krevende jobb foran seg i høstens valgkamp når hun skal gjenvinne de store byene. Selv om Ap sliter, har ikke Høyre klart å stable på beina en slagkraftig opposisjon i for eksempel Oslo.

Den største jokeren i årets valg er protestpartiet FNB. Bompengemotstanden i de store byene har løftet dem til tre prosents oppslutning nasjonalt, og over ti i de store byene. Vi fikk høre litt fra FNB i en duell med Siv Jensen, noe som tydeliggjorde hvilken torn i siden bompengepartiet er for Siv Jensen og Frp.

Sistnevnte ligger såpass tynt an at det åpent spekuleres i når - ikke om - partiet leverer inn adgangskortene til regjeringens kontorer for å redde stumpene.

SV og venstresidas lille røde ligger an til å gjøre brakvalg i de store byene. Audun Lysbakken kan også nyte en solid nasjonal oppslutning, med 7,4 prosent. Sammen med MDG, som også har funnet en vinnende oppskrift, er det disse tre, SV, Rødt og MDG, som vil være avgjørende for å sikre at flere av de store byene beholder en Ap-ledet koalisjon.

Kveldens debatt og tida framover vil imidlertid vise hvor samkjørt venstresidas politiske prosjekt er.

Venstre og KrFs problemer er så innarbeidet i den politiske situasjonsbeskrivelsen at de bare får en liten hilsen til sist i forordet av denne vurderingen. Begge holder seg flytende over fire prosent på siste ukes snitt fra pollofpolls.no, men mister samlet oppslutning i de store byene. Utgangspunktet for valget i 2021 er elendig, med horrible målinger og et stadig mer rastløst og egenrådig Frp som regjeringspartner.

Erna Solberg, Høyre

Debatten begynte med en egen sekvens om det som sannsynligvis er et terrorangrep mot en moské i Norge. Erna Solberg tar ingen forbehold, og når ut med et klart budskap om at vi ikke har vært gode nok på å avdekke radikalisering, og en avstandstagen mot rasisme og hat mot muslimer.

Erna Solbergs forsøker å strekke strikken i debatten om bompengedebatten, ved å si at bompengebelastningen kanskje er blitt for høy og at politikerne har strukket strikken litt for langt. Dette er strategien statsministeren har valgt, og er nødt til å følge, når Solberg skal forsvare bompenger samtidig som hun må ta høyde for Frp’s standpunkt. Lykkes ganske godt med dette, blant annet på grunn av god detaljkunnskap om samferdselsinvesteringene og de ulike konsekvensene av dem. De serveres på en fjøl, så programlederen tilslutt sier at han angret på at han spurte. I duellen med Bjørnar Moxnes om profitt i velferden kjemper hun i oppoverbakke, men klarer seg godt mot venstresidens profittjeger.

Etter en god første halvdel i debatten, faller statsministeren litt ut, og finner ikke gode innganger til å kaste seg på.

Jonas Gahr Støre, Arbeiderpartiet

Arbeiderpartilederen og Erna Solberg får åpne debatten med noen kommentarer knyttet til moskéskytingen i Bærum. Støre utnytter muligheten godt, og serverer noen poenger om tonen i den offentlige debatten.

God når han hopper inn i debatten om bompenger, hvor han på noen sekunder oppsummerer uenigheten på borgerlig side – før han påpeker at KrF er for veiprising og sier «heia dere, dere skulle vært sammen med oss», som henvisning til retningsvalget i fjor høst.

Kvikk og godt orientert i bompengespørsmålet, og lykkes med å innta en mellomposisjon, samtidig som han skiller seg fra Erna Solberg. I duellen mot Siv Jensen om privatisering av helsetjenester har han eksemplene og velgervinden i ryggen, og kommer ganske godt ut av det. Dette er likevel et tema hvor Støre kunne prikket inn flere debattpoenger. Når Kjell Ingolf Ropstad utfordrer Støre til debatt om valgfrihet for familiene, får han replikkvekslingen inn på skolemat – en viktig valgkampsak for Ap, og poeng for Støre.

Plumper ut med et «jævlig» i debatten med Ropstad. Var det meningen? Det krever en egen debatt.

Trine Skei Grande, Venstre

Hopper inn i debatten med et helhjertet og inspirert forsvar for bompenger. For byluft, for bedre by å bo i. Hun er så glad i bompenger som bare en Venstre-leder kan være. Det kan være en god strategi. Til tross for harde angrep fra både MDG og SV, klarer hun å markere seg som det grønne alternativet for velgere til høyre i politikken.

Leverer et retorisk solid forsvar av norsk deltakelse i internasjonal- og europeisk politikk, og i forlengelsen: EØS-medlemskap. Det er imidlertid uklart hva hun tjener på å velge denne debatten i lokalvalg.

Kjell Ingolf Ropstad, Kristelig Folkeparti

God og strukturert i debatten om bompenger, hvor sentrumspartiet for alvor trer fram. Men hvem er det som blir begeistret av dette? Får valgfrihet for familiene som debatt-tema, og virker sjeleglad. Klarer likevel ikke å følge opp sin egen begeistring med gode poenger i duellen mot Jonas Gahr Støre, og brukte flere innlegg på å være enig med ham. Ropstad snakker til sine egne på en grei måte, og vil sikkert tilfredsstille kjernen. Men når ikke bredere ut med sin tilnærming til temaet. Under sperregrensen-opptreden fra Ropstad.

Audun Lysbakken, SV

Vi trenger en mer edruelig veipolitikk i dette landet her, sier Lysbakken når han melder seg på i debatten. Tar posisjonen som motstander av dyre veiprosjekter som fører til bompenger, et standpunkt han deler med MDG. God første inntreden, hvor han sier det Bastholm kanskje burde ha sagt i sin innledning. Treffsikker når han kaster seg inn i ordskiftet. Går hardt til angrep på Venstre, og lykkes: «Vi trenger ikke miljøpartier som grønnvasker dårlig politikk.»

Gjør sin dårligste debatt på lenge. Havnet i skyggen av Jonas Gahr Støre.

Siv Jensen, Fremskrittspartiet

Tok en finte i inngangen på duellen med FNBs Trym Aafløy, og sa det var rart at hun og han skulle stå å debattere denne saken – når de er helt enige. Hvorpå hun fulgte opp med å påpeke at det i de aller fleste andre saker er umulig å vite om de er enige, og at hvis du svarer «vet ikke» i valgomater får du FNB. Godt poeng, som synliggjør FNBs største svakhet. Men det er godt mulig innbitte bompengemotstandere ikke liker at Siv Jensen herjer med deres nye favoritt.

Frp og Siv Jensen er de mest tydelige forsvarerne av private løsninger i velferden, og gjør en grei jobb i duellen hun blir utfordret til av Jonas Gahr Støre. Poenget om at Ap klarte barnehageløftet ved hjelp av private er relevant, men begynner å bli gammelt. Sliter med å forklare hvorfor store oppkjøpsfond skal tappe penger fra fellesskapets velferdskroner.

Trygve Slagsvold Vedum, Senterpartiet

Den største profitøren på Arbeiderpartiets stortap er Senterpartiet, som ligger an til å bli ordfører-grossist i september. Trygve Slagsvold Vedum må miste både munn, mæle og den fnisete latteren hvis han skal rote bort oppslutningen på over 14 prosent.

Starter debatten litt famlende i bompengedebatten, med noen usikre skritt på holka på bussholdeplassen – som han mener ikke bør være oppvarmet. Forsøker å være kritisk til pengebruken rundt bypakkene, samtidig som han forsvarer bompenger. Lykkes dårlig.

Setter seg fast i duellen om EØS-avtalen mot Trine Skei Grande. Får fram primærposisjonen (ut av EØS), men klarer ikke forklare hvordan det skal gjøres eller hva som er reelle alternativer.

Une Aina Bastholm, Miljøpartiet de grønne

Bompenger er en kjempegod sak - i byene, åpner Bastholm. Hun får starte sekvensen om bompenger, men lykkes ikke helt med anslaget. MDG har mobilisert velgere samtidig som bompengedebatten har seilt opp, men gaper over litt mye og klarer ikke helt å servere et kortfattet argument for MDG stilnæring til saken. Det er ikke så rart, bompengesaken er kompleks, men Bastholm burde egentlig beherske dette bedre. Drar seg opp seinere i samme tema i et munnhuggeri med Erna Solberg, og i fordelingsdiskusjon rundt bompengebelastning med Trygve Slagsvold Vedum.

Bjørnar Moxnes, Rødt

I bompengedebatten blir Moxnes litt fisk på land, det er litt forvirrende å vite hva partiet egentlig mener i denne saken. Kom ikke skikkelig til orde i debattens første time, med unntak av en liten utblåsing mot statsminister Erna Solberg: «Mer motorvei gir ikke bedre miljø, Erna Solberg. Det blir mer kø, kork og kaos.» Ble svak og puslete i første del.

Får ønskedebatten sin oppfylt, og utfordrer Erna Solberg til debatt om profitt i velferden. Moxnes har med seg en fersk avisartikkel med kurve som viser veksten i private barnehager, og fall i ideelle. Pedagogisk, tydelig og poengtert i en politisk sak som Rødt sannsynligvis kan takke for mye av sin økte oppslutning.

Trym Helge Aafløy, bompengepartiet FNB

Trym Helge Aafløy skal ha for engasjementet, men faller fullstendig gjennom som troverdig deltaker i politisk debatt om viktige ordninger for innbyggerne i byen han ønsker å styre. Ble avkledd i duellen med Siv Jensen da han fikk spørsmål om fritt behandlingsvalg.

Men er det ikke så sikkert at potensielle protestvelgere lot seg skremme bort. Fikk fram sitt viktigste - og eneste - poeng: Han vil ikke ha bompenger. Dersom FNB etablerer seg i partifloraen, er det langt opp til nivået fra resten av buketten som ble stående på scenen da han selv gikk ned.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer