SE HELE DUELLEN: Civita arrangerte valgkampens første duell mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre på Cafe Christiania i Oslo. Video: NTB Scanpix Vis mer

Jonas vant den første duellen

Erna Solberg hadde både gode poenger og kontroll på det faglige, men ble likevel slått av en selvsikker Jonas Gahr Støre.

Kommentar

Statsminister Erna Solberg og Jonas Gahr Støre møttes i dag til den første, store statsministerduellen. Det skjedde på tankesmien Civitas frokostmøte, og temaene var definert på forhånd: Økonomi, skole og utdanning og helse og omsorg. Den sittende statsministeren burde ha en fordel på hjemmebane og med styringstillegg, men ble sterkt utfordret av en Arbeiderpartiet-leder tydelig klar for valgkamp.

Økonomi

Innholdsmessig er de to statsministerkandidatene jevngode. Tilnærmingen viste tydelige forskjeller i hvordan de to vil gå inn i valgkampen:

Erna Solberg argumenterte med at regjeringen har styrt økonomien trygt gjennom fire år, at Arbeiderpartiets mantra om «for lite, for seint» har stilnet. Denne regjeringen er nå blitt garantisten for trygg, økonomisk styring.

Jonas Gahr Støre hadde mer av en nålestikk-strategi, med konkrete angrep på fallende andel folk i jobb, at skattekutt ikke har virket for å få folk i jobb, og at handlingsrommet er brukt opp akkurat nå når vi går trangere tider i møte. Han framsto som blidere og mer konstruktiv enn statsministeren, og kom henne i møte på enkeltpunkter som at formuesskatt favoriserer utenlandske eiere.

Beste poeng:

Støre:

- I 2015 sa Siv Jensen at det viktigste for å få folk i jobb er å kutte i skattene. Det har ikke virket.

Solberg:

- Vi senker selskapskatten i takt med mange land rundt oss. Bedriftene må nemlig ha råd til å gjøre alt det du snakket om i ditt hovedinnlegg, Støre.

Skole og utdanning

Statsministeren virket langt mer komfortabel da tema skiftet til utdanning, og snakket både saktere og tydeligere.

- Dette er sannsynligvis vårt viktigste politikkområde, sa hun og ramset opp flere viktige satsinger hun vil gjennomføre for å få flere gjennom videregående utdanning, med tidlig innsats i skolen og fokus på det psykososiale miljøet.

Støre nær kappes med Solberg om å ta æren for flere av de viktige satsingene, som videreutdanning av lærere, tidlig innsats og økt antall lærere og helsesøstre i skolen. Slik framsto han ikke som noe tydelig alternativ. Solberg var totalt sett best på dette tema.

Beste poeng:

Solberg:

- Det måtte en Høyre-regjering til for å få en satsing på etter- og videreutdanning av lærere, og det må kanskje en Høyre-regjering til for å få en satsing på tidlig innsats. Vi bygger stein på stein.

Støre:

- En tredel av lærerne slutter i skolen i løpet av fem år. Søknadstallene faller. Læreren er nøkkelen, der har dere mislyktes. Dette snakker dere ikke om.

Helse

Erna Solberg gikk høyt på banen, vil «skape pasientenes helsetjenester» og har gode resultater som flere behandlede pasienter og pakkeforløp å vise til. Samtidig møter hun en tidligere helseminister med lang erfaring og tydelige visjoner på feltet. Støre angrep henne for at det har vært for lite arbeid med forebyggende helse og folkehelse, og det var statsministeren enig i at det bør gjøres mer på.

Totalt sett kom duellantene begge godt og jevngodt ut av denne bolken. De har forskjellige satsingsområder, noe som vises og vil prege valgkampen. Utfordringen for Erna Solberg blir å overbevise om at satsing på innhold teller mer enn pengebruk. Jonas har mer penger til rådighet.

Beste poeng:

Solberg:

- Vi behandlet en million flere pasienter allerede i 2015, selv om vi har gjort det billigere enn det dere la opp til. Egentlig bør jo offentlig sektor få applaus når de når målene sine samtidig som de har brukt mindre penger.

Støre:

- Dere har brukt masse penger på unødvendige reformer og siterer professor Syse som snakket om «blablabla-reformen» lovfestet rett til sykehjemsplass, som var en rettighet som allerede lå der.

Konklusjon

Statsministeren burde kunne lene seg tilbake i en forsamling som applauderer skattekutt og rolig argumentere mot en opposisjonsleder som vil øke skattene. Isteden ble hun i overkant offensiv, snakket for fort og virket rett og slett litt sur når Støre kritiserte henne. Han snakket på sin side klarere, og hadde overskudd til både å komme Solberg i møte på enkeltpunkter og være morsom.

Solberg hadde kontroll på det faglige og mange gode poenger, men framsto til tider arrogant og aggressiv. Debattens vinner ble derfor Støre, som virket langt mer selvsikker og med lavere skuldre enn motstanderen. Til dette formatet kommer hans overblikk og analyserende stil til sin rett, samtidig som han lyktes i de kjappe replikkvekslingene.

Jonas Gahr Støre

.

Erna Solberg