Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Casting JonBenet» på Netflix

JonBenet (6) ble funnet mishandlet, seksuelt misbrukt og kvalt. Dokumentaren om drapet blir kalt «mektig, provoserende og blendende original»

Netflix har kjøpt rettighetene til hybrid-dokumentaren om drapet på barneskjønnhetsdronningen.

KJØPT AV NETFLIX: I 1996 ble barneskjønnhetsdronningen JonBenet Ramsey drept, seks år gammel. Nå er en hybrid-dokumentar om forbrytelsen klar for Netflix. Foto: NTB Scanpix
KJØPT AV NETFLIX: I 1996 ble barneskjønnhetsdronningen JonBenet Ramsey drept, seks år gammel. Nå er en hybrid-dokumentar om forbrytelsen klar for Netflix. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): De kommer dansende inn i rommet. Åtte små jenter i hvitprikkede kjoler. Åtte små JonBenet'er. Det zoomes inn på Hannah. Hun er på audition, og spør inn i kameraet: «Vet du hvem som drepte JonBenet Ramsey?»

Det har gått drøye tjue år. Året var 1996 da JonBenet Ramsey ble funnet mishandlet, seksuelt misbrukt og kvalt i et lite rom hjemme i kjelleren i Colorado. Hun ble seks år gammel.

Drapet på den lille skjønnhetsdronningen er aldri blitt oppklart.

Det var kanskje bare et spørsmål om tid når denne historien ville bli til film. Nå er det skjedd. Laget av den australske regissøren Kitty Green.

Filmen ble først vist på Sundance-festivalen i januar. Netflix har kjøpt rettighetene, og har annonsert premieredato: 28. april.

SKJØNNHETSDRONNING: JonBenét Ramsey ble drept i jula 1996. Siden da har drapet vært en gåte. Hvem drepte den lille jenta, i familiens hjem? Netflix har laget en dokumentarfilm som de kaller «en hybrid mellom fiksjon og dokumentar». Video: Netflix Vis mer

En hybrid-dokumentar

Dette er ikke en dokumentar som tar for seg hva som skjedde da JonBenet ble drept. Den er blitt kalt en hybrid-dokumentar, og begynte med at Kitty Green reiste til Ramsey-familiens hjemby for å se hvilken innvirkning forbrytelsen har hatt på lokalsamfunnets foreldre og barn.

- Det er tjue år siden det skjedde, men likevel figurerer historien fortsatt på magasinforsidene. Jeg var fascinert over den kulturelle besettelsen, og hvorfor vi ikke kan slippe den historien. Jeg tror det er en familiehistorie, noe vi alle kan relatere oss til, sa Green til msn.com.

Hun holdt audition for en film som den gang kanskje - eller kanskje ikke - fantes. Hun har hatt en rekke intervjuer med mennesker som kommer fra Colorado og området der JonBenet vokste opp, ifølge ScreenDaily .

75 amatører og halvprofesjonelle skuespillere fra lokalsamfunnet har vært på audition og ønsket å spille JonBenet, hennes foreldre, broren hennes, politiet, en pedofil, skriver The Guardian.

SKJØNNHETEN: Dette bildet gikk verden rundt da JonBenet ble funnet død for over tjue år siden. Foto: NTB Scanpix
SKJØNNHETEN: Dette bildet gikk verden rundt da JonBenet ble funnet død for over tjue år siden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Alle var på en eller annen måte følelsesmessig involvert i det som skjedde den gangen.

Dissekere andres liv

I iveren etter å få være med å spille de ulike rollene, gir filmen et blikk inn i hvilke traumer de har gjennomlevd, men også folks umettelig behov for å diskutere og dissekere andre menneskers liv.

Alle deler sin oppfatning om hva som skjedde. Alle har en mening om hvem som drepte den lille jenta, men ofte er det farget av deres egne opplevelser, skriver ScreenDaily.

300 timer med opptak over en periode på 15 måneder, var det Green og medarbeiderne hennes satt igjen med, før klippearbeidet begynte.

Mektig og provoserende

Hollywood Reporter anmeldte filmen etter at den var vist på Sundancefestivalen, og kalte den mektig, provoserende og blendende original.

Kitty Green har tidligere laget den prisvinnende filmen «The Face of Ukraine: Casting Oksana Baiul», der hun har brukt en liknende metode.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media