DEBATT

Debatt: E-sigaretter

Joner bør holde seg til fagbøker om trolldeig

Det finnes ingen bevis på at ungdom som bruker e-sigaretter vil gå over til å røyke tobakk. 

REDUSERER SKADEN: Bruk av e-sigaretter innebærer fem prosent av skadepotensialet ved tobakksrøyking, skriver artikkelforfatteren. Foto: Christian Hartmann / Reuters / NTB Scanpix
REDUSERER SKADEN: Bruk av e-sigaretter innebærer fem prosent av skadepotensialet ved tobakksrøyking, skriver artikkelforfatteren. Foto: Christian Hartmann / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Tone Bergli Joners debattinnlegg 28. november framkommer det tydelig at hun ikke har fått med seg at bruk av e-sigaretter/damping handler om skadereduksjon. Hun har nok fulgt en av sine trolldeig-oppskrifter da hun fant kilder til dette debattinnlegget. Resultatet ser fint nok ut, men bør ikke spises.

Legeforeningen i England går nå ut og anbefaler sine fastleger å gi informasjon om relativ risiko og anbefale e-sigaretter til sine pasienter som ikke har klart å slutte på annet vis. Bruk av e-sigaretter innebærer fem prosent av skadepotensialet ved tobakksrøyking. Dette er tall fra anerkjente Public Health England og Royal College of Physicians.

WHO-rapporten hun omtaler har fått massiv kritikk for å være basert på manglende fakta. Joner avfeier forskere som har kunnskap om temaet. Damping er ikke ufarlig, men seks millioner dødsfall i året krever at en tenker utenfor tradisjonelle oppskrifter.

Det finnes ingen bevis på at ungdom som bruker e-sigaretter vil gå over til å røyke tobakk. En undersøkelse i Storbritannia viste at bare fire prosent av aldri-røykere hadde prøvd e-sigaretter mens regelmessig bruk var begrenset til tidligere røykere. Å velge et mindre skadelig alternativ bør anses positivt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer