REDUSERER SKADEN: Bruk av e-sigaretter innebærer fem prosent av skadepotensialet ved tobakksrøyking, skriver artikkelforfatteren. Foto: Christian Hartmann / Reuters / NTB Scanpix
REDUSERER SKADEN: Bruk av e-sigaretter innebærer fem prosent av skadepotensialet ved tobakksrøyking, skriver artikkelforfatteren. Foto: Christian Hartmann / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Debatt: E-sigaretter

Joner bør holde seg til fagbøker om trolldeig

Det finnes ingen bevis på at ungdom som bruker e-sigaretter vil gå over til å røyke tobakk. 

Meninger

I Tone Bergli Joners debattinnlegg 28. november framkommer det tydelig at hun ikke har fått med seg at bruk av e-sigaretter/damping handler om skadereduksjon. Hun har nok fulgt en av sine trolldeig-oppskrifter da hun fant kilder til dette debattinnlegget. Resultatet ser fint nok ut, men bør ikke spises.

Legeforeningen i England går nå ut og anbefaler sine fastleger å gi informasjon om relativ risiko og anbefale e-sigaretter til sine pasienter som ikke har klart å slutte på annet vis. Bruk av e-sigaretter innebærer fem prosent av skadepotensialet ved tobakksrøyking. Dette er tall fra anerkjente Public Health England og Royal College of Physicians.

WHO-rapporten hun omtaler har fått massiv kritikk for å være basert på manglende fakta. Joner avfeier forskere som har kunnskap om temaet. Damping er ikke ufarlig, men seks millioner dødsfall i året krever at en tenker utenfor tradisjonelle oppskrifter.

Det finnes ingen bevis på at ungdom som bruker e-sigaretter vil gå over til å røyke tobakk. En undersøkelse i Storbritannia viste at bare fire prosent av aldri-røykere hadde prøvd e-sigaretter mens regelmessig bruk var begrenset til tidligere røykere. Å velge et mindre skadelig alternativ bør anses positivt.

I motsetning til det Joner skriver, har det vist seg at en stor andel tror at damping er like skadelig som røyking, noe som sannsynligvis skyldes skremselspropaganda fra Joner og likesinnede. Norsk Dampselskap er en landsdekkende brukerforening for e-sigaretter. Vårt mål er å spre faktakunnskap. E-sigaretter er et skadereduksjonsalternativ og nytelsesmiddel som derfor hjelper til røykeslutt.

Det er vår konklusjon at holdninger tilsvarende de Joner her utviser er farlig for folkehelsen. Av hensyn til den bør Joner helst fortsette å skrive bøker om trolldeig og ukulelespill.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.