Du leser nå Dagbladet Pluss

ESSAY:

Jordan Peterson er ypperlig for unge, søkende menn

Selv om bullshitfilteret hans ikke alltid er hundre prosent kalibrert.

JORDAN VET HVORDAN: Artikkelforfatterens teori er at selv om Jordan Peterson ble berømt for å kritisere politisk korrekthet og venstresideideologi på universitetene, skyldes hans massive og vedvarende popularitet, spesielt blant unge menn, minst like mye at han er glødende opptatt av de samme spørsmålene som disse mennene baler med selv. Foto: NTB Scanpix
JORDAN VET HVORDAN: Artikkelforfatterens teori er at selv om Jordan Peterson ble berømt for å kritisere politisk korrekthet og venstresideideologi på universitetene, skyldes hans massive og vedvarende popularitet, spesielt blant unge menn, minst like mye at han er glødende opptatt av de samme spørsmålene som disse mennene baler med selv. Foto: NTB ScanpixVis mer

En type mange kjenner igjen, er den søkende unge mannen. Vi snakker her om en jypling i slutten av tenårene eller begynnelsen av tjueårene som har blitt rammet av intens kunnskapstørst og et behov for å finne svar på de virkelig store spørsmålene: Hvordan skal jeg oppføre meg? Hva er meningen med livet? Hvilken politisk ideologi skal jeg bekjenne meg til?

For å finne svar på spørsmålene, konsulterer han dem som har rykte på seg for å være historiens mest pålitelige rådgivere på feltet: Dostojevskij, Tolstoj, Thomas Mann, Nietzsche. Jeg var selv en slik ung mann en gang, men jeg må innrømme at den søkende fasen av livet ebbet gradvis ut da jeg hadde passert midten av tjueåra.

Jo mer jeg tenkte, desto større ble avstanden mellom den verdenen jeg tenkte i og den verdenen jeg levde i. De store spørsmålene ble for abstrakte i møte med hverdagens trivialiteter. Den virkelig livsforandrende innsikten dukket aldri opp. Livet skuret og gikk, og jeg følte vel at jeg som de fleste andre hadde en brukbar forståelse av hva jeg ønsket i livet og hvordan jeg burde oppføre meg.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.