LEDER

Bøndene aksjonerer etter bruddet i landbruksforhandlingene:

Jordbruket i politisk spill

Høyre og Frp står alene bak regjeringens tilbud

FÅR BØNDENE PÅ NAKKEN:
Jon Georg Dale (Frp)
FÅR BØNDENE PÅ NAKKEN: Jon Georg Dale (Frp) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Bøndene aksjonerer etter at det ble brudd i jordbruksforhandlingene. Fredag blokkerte traktorer en lang rekke lagre knyttet til de store dagligvarekjedene. Aksjonen ble avblåst etter tre timer, men det er grunn til å vente flere typer markeringer framover. Etter planen skal Stortinget behandle jordbruksoppgjøret 16. juni, og bøndenes organisasjoner håper de får flertall for et resultat som er langt bedre enn hva regjeringen tilbød ved forhandlingsbordet. Der var statens tilbud 410 mill. mens landbruksorganisasjonene krevde 1.4 milliarder. Tilbudet ville gitt bøndene en inntektsvekst på 2.25 prosent, mens lønnsveksten for sammenliknbare grupper er anslått til 3.1 prosent. Bøndenes krav ville gitt en vekst på 9 prosent.

Bak denne talleksersisen ligger en politisk strid om hvordan norsk landbruk skal utvikles i åra som kommer. Utgangspunktet er regjeringens landbruksmelding som fikk en meget blandet mottakelse i Stortinget. I meldingen la regjeringen opp til at hovedformålet i jordbrukspolitikken skal være en «kostnadseffektiv matproduksjon». Flertallet i næringskomiteen vendte tommelen ned for dette hovedmålet, og markerte på den måten et politisk skifte. Sentrumspartiene, Ap og SV vil ikke akseptere en jordbrukspolitikk de mener favoriserer de store brukene og som peker i retning av industrijordbruk. Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) mangler parlamentarisk flertall for en rekke av tiltakene som nevnes i landbruksmeldingen. I lengden blir det et problem for hele regjeringen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer