LEDER

Jordbruket står stille

God dyrevelferd er et viktig mål i seg selv.

I STAMPE: Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp).
I STAMPE: Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp). Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Så er staten og landbruksorganisasjonene i land med årets oppgjør. Bøndenes krav var som vanlig fett: 860 millioner hvorav 577 millioner var budsjettmidler. Statens tilbud var tilsvarende magert: 90 millioner, med 70 millioner som budsjettmidler. Etter at Norsk Bonde- og Småbrukarlag brøt forhandlingene lørdag, forhandlet Norges Bondelag videre og oppnådde enighet om en avtale. Denne har en ramme på 350 millioner, hvorav 100 er budsjettoverføringer. Som alltid er landbruk, avtaler og økonomi komplekse saker med mange variabler. Det som virkelig betyr noe er at matprisene økes med 190 millioner, at det settes av 575 millioner i investeringsstøtte, at det blir en viss utjevning mellom små og store bruk og at avtalen gir bøndene en mulighet til å øke inntekten med vel 10000 kroner pr. årsverk neste år.

Ingen av partene er særlig fornøyd med resultatet, noe som normalt betyr at man ble forhandlet ferdig. Trolig går også avtalen gjennom i Stortinget. Men i et større perspektiv er avtalen svak og uten strategisk retning. Landbruksminister Jon Georg Dale og Frp har prøvd å drive gjennom en politikk med dramatiske kutt i overføringene, sterk sentralisering og større bruk. I stedet går det sånn passe skjevt: Overføringene øker og oppgjøret demper utviklingen mot stordrift. Men ikke mye, og ikke avgjørende. Det meste står i stampe.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer