DEBATT

Landbruket

Jordbruksavtale på autopilot

Det er på høy tid at Stortinget endrer jordbrukspolitikken.

TA ET OPPGJØR, OLAUG: Vi trenger politikere som tør å ta et oppgjør med det eksisterende landbruksetablissementet, og sikre forbrukermedvirkning i politikken, skriver innsenderne. Her er landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) på Gammelsrud gård i Østfold forrige uke.
Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
TA ET OPPGJØR, OLAUG: Vi trenger politikere som tør å ta et oppgjør med det eksisterende landbruksetablissementet, og sikre forbrukermedvirkning i politikken, skriver innsenderne. Her er landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) på Gammelsrud gård i Østfold forrige uke. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Visste du at hver kilo sauekjøtt sponses med over 100 kroner fra våre skattepenger?

Er det sant at man «ikke kan dyrke noe annet enn gress i Norge»?

Hvorfor er det lov å avle landbruksdyr som knapt kan stå på beina, selv om dyrevelferdsloven krever at dyr skal være «sunne»?

For mange er jordbrukspolitikk, jordbruksforhandlinger, og terminologien rundt det, vanskelig å forstå. Men norsk jordbrukspolitikk bør ikke være noe bare næringsorganisasjoner og landbrukspolitikere skal styre med. Vi bør alle ha en mening om hvordan vi produserer mat i Norge. For matproduksjonen er noe av det som påvirker naturen, dyrene og oss selv aller mest.

Nå har Stortinget igjen godkjent årets jordbruksavtale – uten å innse at den eksisterende jordbrukspolitikken styrer oss rett mot stupet om ikke den endres. Det er bred faglig enighet om at redusert kjøttproduksjon er viktig for å bedre folkehelsa, naturmangfoldet og dyrevelferden, i tillegg til å øke selvforsyningsgraden og styrke jordbrukets klimainnsats.

Stortinget ønsker også mer satsing på plantebasert mat. Men når den delen av budsjettet som kan sørge for dette behandles, forholder de seg likevel tause.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer