DEBATT

Konspirasjonsteorier:

Jorden er flat!

Forestillinger om at jorden ikke er rund men flat er ikke middelaldersk, men et moderne fenomen som sprer seg i takt med at den generelle mistilliten til mainstreamkunnskap synker.

SOM EN PANNEKAKE: Moderne flatjordtilhengere tenker seg som regel jorden som en rund skive med Nordpolen i midten og omgitt av en vegg av is. Sola, månen og stjernene beveger seg i baner – eller rettere sagt sirkler – over oss. Her en fullmåne i Utah, USA. Foto: EPA/JIM LO SCALZO
SOM EN PANNEKAKE: Moderne flatjordtilhengere tenker seg som regel jorden som en rund skive med Nordpolen i midten og omgitt av en vegg av is. Sola, månen og stjernene beveger seg i baner – eller rettere sagt sirkler – over oss. Her en fullmåne i Utah, USA. Foto: EPA/JIM LO SCALZO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

At jorden er flat er en forestilling de fleste av oss først og fremst forbinder med middelalderen, og som vi ofte tenker oss har blitt borte i takt med at vitenskap og bedre tilgang på informasjon har fortrengt religion og overtro. Begge deler er imidlertid feil.

Mens det er vanskelig å vite hva folk flest trodde eller ikke trodde, har det vært kjent blant lærde i hvert fall siden 500-tallet f.Kr at jorden er rund. Omkring 240 klarte til og med astronomen Erastosthenes å beregne omkretsen med bare ca. 10 prosent feilmargin. Denne kunnskapen gikk aldri tapt, og var pensum på middelalderske universiteter. Når kirkefaderen Augustin anså det som lite sannsynlig at det bodde mennesker på den sørlige halvkulen, var det derfor fordi han mente det ville være for varmt ved ekvator til at man kunne krysse den, ikke fordi det var umulig å leve opp-ned. På 1300-tallet plasserte Dante Skjærsilden på et fjell på den sørlige halvkule, diametralt motsatt av Jerusalem – noe som forøvrig ville plassere den midtveis mellom Australia og Sør-Amerika og litt nord for New Zealand. Den anonyme forfatteren av det norske Kongespeilet fra 1200-tallet beskrev både «antipoder» - mennesker fra den andre siden av jorden - og en jordomseiling som teoretiske muligheter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer