Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Konspirasjonsteorier:

Jorden er flat!

Forestillinger om at jorden ikke er rund men flat er ikke middelaldersk, men et moderne fenomen som sprer seg i takt med at den generelle mistilliten til mainstreamkunnskap synker.

SOM EN PANNEKAKE: Moderne flatjordtilhengere tenker seg som regel jorden som en rund skive med Nordpolen i midten og omgitt av en vegg av is. Sola, månen og stjernene beveger seg i baner – eller rettere sagt sirkler – over oss. Her en fullmåne i Utah, USA. Foto: EPA/JIM LO SCALZO
SOM EN PANNEKAKE: Moderne flatjordtilhengere tenker seg som regel jorden som en rund skive med Nordpolen i midten og omgitt av en vegg av is. Sola, månen og stjernene beveger seg i baner – eller rettere sagt sirkler – over oss. Her en fullmåne i Utah, USA. Foto: EPA/JIM LO SCALZO Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At jorden er flat er en forestilling de fleste av oss først og fremst forbinder med middelalderen, og som vi ofte tenker oss har blitt borte i takt med at vitenskap og bedre tilgang på informasjon har fortrengt religion og overtro. Begge deler er imidlertid feil.

Spaltist

John Færseth

er forfatter og journalist.

Siste publiserte innlegg

Mens det er vanskelig å vite hva folk flest trodde eller ikke trodde, har det vært kjent blant lærde i hvert fall siden 500-tallet f.Kr at jorden er rund. Omkring 240 klarte til og med astronomen Erastosthenes å beregne omkretsen med bare ca. 10 prosent feilmargin. Denne kunnskapen gikk aldri tapt, og var pensum på middelalderske universiteter. Når kirkefaderen Augustin anså det som lite sannsynlig at det bodde mennesker på den sørlige halvkulen, var det derfor fordi han mente det ville være for varmt ved ekvator til at man kunne krysse den, ikke fordi det var umulig å leve opp-ned. På 1300-tallet plasserte Dante Skjærsilden på et fjell på den sørlige halvkule, diametralt motsatt av Jerusalem – noe som forøvrig ville plassere den midtveis mellom Australia og Sør-Amerika og litt nord for New Zealand. Den anonyme forfatteren av det norske Kongespeilet fra 1200-tallet beskrev både «antipoder» - mennesker fra den andre siden av jorden - og en jordomseiling som teoretiske muligheter.

I motsetning til i middelalderen ser imidlertid «flatjordteorien» til å stå sterkere nå enn noen gang. Og snarere enn å fortrenge overtro ser det ut til at det nettopp er den store tilgangen på informasjon som har sørget for dette. I USA har antall søk etter «flat earth» eksplodert siden 2015, og har forlengst passert «chemtrails» i popularitet. Godt hjulpet av at flere kjendiser – i første rekke rapperen B.O.B. - har stått frem som tilhengere. Flatjordtilhengere har møtt opp på konferanser og oppsøkt astronomer og astronauter for å konfrontere dem som «løgnere», og til og med forsøkt å samle inn penger til raketter som skal fotografere jorden ovenfra.

Moderne flatjordtilhengere tenker seg som regel jorden som en rund skive med Nordpolen i midten og omgitt av en vegg av is. Sistnevnte er det samme som de uinnvidde oppfatter som kontinentet Antarktis. Hvordan tyngdekraften fungerer på en flat jord er omstridt, men en vanlig forklaring ser ut til å være at jorden beveger seg kontinuerlig oppover drevet av en ukjent «mørk energi», og at det er den konstante aksellerasjonen som holder oss på plass. Sola, månen og stjernene beveger seg i baner – eller rettere sagt sirkler – over oss. Og når skipsmaster er det siste som forsvinner i havet sammen med de høyeste fjelltoppene – altså det som antagelig først fikk menneskene til å tenke seg jorden som rund – skyldes det rett og slett en optisk illusjon.

Flatjordtroen går hånd i hånd med konspirasjonsteorier: NASA, universiteter og media lyver systematisk for oss, og bruker til og med falske fotografier fra verdensrommet for å overbevise oss om at jorden er rund. Hva motivet deres er, er uklart. Den enkleste og mest utbredte forklaringen er at man rett og slett ikke vil innrømme at man har tatt feil i flere hundre år. En annen er at NASA og andre romfartsorganisasjoner lever godt på bevillingene de får, ettersom det bare koster en brøkdel å lage stadig nye filmer og fotografier som skal dokumentere romferder som aldri har funnet sted.

En tredje er at man ønsker å skjule intet mindre enn Guds eksistens for oss, og fremme sekularisme og frafall, ettersom Bibelen ut fra en fundamentalistisk – og like moderne - tolkning antas å beskrive en flat jord. Denne teorien er riktig nok mindre vanlig enn de andre, ettersom flatjordtilhengere flest er lite religiøse, og som regel tror på evolusjonsteorien og global oppvarming.

Flatjordteorien vil neppe noen gang overbevise flertallet. Likevel er den verdt å dvele litt med på grunn av det det forteller oss om den tillitskrisen vi er inne i. I en youtubevideo argumenterer en norsk flatjordtilhenger «indoktrineringen» om at jorden er rund som en del av den generelle hjernevaskingen som også inkluderer det meste annen vitenskap, religioner som har akseptert premisset om en rund jord, og politikerne som lyver for oss hver eneste dag.

Flatjordtilhengernes hovedargument er i at vi bør stole på sine egne sanser og fornuft – som klart og tydelig forteller oss at jorden er flat – i stedet for å tankeløst akseptere det vi blir fortalt av andre. Altså ikke ulikt den generelle skepsisen til eliter i politikk, vitenskap og media vi ser mange steder.

USA har nå en president som trekker i tvil autoriteten til FBI, benekter menneskeskapte klimaendringer og stempler kritiske medier som «fake news». Også her i Norge omtales forskere og mainstreammedia som politiske aktivister, samtidig som stemmer fra ytre venstre og høyre finner sammen i et felles hat mot «globalistene».

En generell inflasjon i tilgjengelig informasjon har gjort det umulig å holde seg oppdatert på mer enn noen få områder, mens flere tiår med relativisme i samfunns- og humanvitenskapen har spredt et budskap om at objektivitet og sannhet ikke finnes. Resultatet er at vi mer og mer inviteres til å velge mellom et utall «sannheter», der flatjordteorien blir like god som det meste annet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!