Jorden rundt på 80 dager

Ny, men ikke helt vellykket, versjon av klassiker.

FILM: Det har vært nødvendig med en aldri så liten omskrivning av Jules Vernes klassiker for å få plass til kung fu-mester Jackie Chan i reisefølget. Til gjengjeld har vi fått en Passepartout som er hardtslående i alle kampsportgreiner. Det er synd å si at Frank Coracis 2004-versjon av «Jorden rundt på 80 dager» til den nette sum av 110 millioner dollar er blitt bedre av den orientalske touchen. Ikke morsommere heller, selv om det hagler med gags, slapsticks og bløtkakehumor.

Phileas Fogg spilles av Steve Coogan, og hans tjener Passepartout er egentlig en kineser som bryter seg inn i Bank of England for stjele tilbake en jadebuddha som er bortført fra hans lille fjellandsby. Dermed legger de to ut på reisen, den ene tilskyndet av et veddemål, den andre for å bringe Buddhaen hjem. Underveis får de selskap av en fransk garderobepike (Cécile de France), mens de blir forfulgt av både britisk politi og kinesiske bander.

Den Oscar-belønte 1956-versjonen av filmen gjorde et nummer av å bruke kjente fjes i småroller, såkalte «cameos». Samme triks gjentas med en viss suksess her; særlig er Arnold Schwarzenegger ubetalelig som selvforelsket tyrkisk prins som har fått laget en Rodin-skulptur av seg selv. Kathy Bates dukker opp som dronning Victoria og John Cleese har ca. én replikk i rollen som politimann.

Helt vellykket er det ikke, men som Fogg sier: Vi fikk jo sett litt av verden.