KOMMENTARER

«Brexit»

Jordskjelv rammer Boris

Statsministeren har misbrukt dronninga i kampen mot de folkevalgte, og Høyesterett har satt foten ned og utløst et politisk jordskjelv, skriver Einar Hagvaag.

Jordskjelv rammer Boris
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Høyesterett i Storbritannia har påført statsminister Boris Johnson et historisk nederlag og kanskje et politisk banesår. Statsministeren har misledet dronning Elizabeth II da han rådet henne til å stenge Parlamentet for nesten fem uker. Dronningas ordre om å «prorogere», det vil si stenge Parlamentet midlertidig, er ugyldig, og Parlamentet har derfor aldri vært stengt.

Kjennelsen var enstemmig fra de elleve dommerne. Begrunnelsen for kjennelsen, som ble lest av presidenten i Høyesterett, Brenda Hale, er politisk helt ødeleggende for statsministeren, ifølge de mest erfarne britiske politiske analytikerne. Det må være en skrekkelig politisk ydmykelse å få for Johnson. Men, han opplevd mange ydmykelser både i sitt private og sitt politiske liv og bare ristet dem av seg med en spøk eller flere.

Dronning Elizabeth er fremdeles på slottet Balmoral i Skottland. Dette må ha vært en forferdelig sommer. Hun må føle seg misbrukt av statsministeren. Høyesterett sier at hennes brev til Parlamentet om å stenge de to husene i Westminster var som «et tomt papirark». Like før opplevde hun den pinlige historien med tidligere statsminister David Cameron, som hevdet å ha bedt henne blande seg inn da skottene i folkeavstemning skulle avgjøre om Skottland skulle erklære seg uavhengig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer