KOMMENTARER

«Brexit»

Jordskjelv rammer Boris

Statsministeren har misbrukt dronninga i kampen mot de folkevalgte, og Høyesterett har satt foten ned og utløst et politisk jordskjelv, skriver Einar Hagvaag.

Jordskjelv rammer Boris
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Høyesterett i Storbritannia har påført statsminister Boris Johnson et historisk nederlag og kanskje et politisk banesår. Statsministeren har misledet dronning Elizabeth II da han rådet henne til å stenge Parlamentet for nesten fem uker. Dronningas ordre om å «prorogere», det vil si stenge Parlamentet midlertidig, er ugyldig, og Parlamentet har derfor aldri vært stengt.

Kjennelsen var enstemmig fra de elleve dommerne. Begrunnelsen for kjennelsen, som ble lest av presidenten i Høyesterett, Brenda Hale, er politisk helt ødeleggende for statsministeren, ifølge de mest erfarne britiske politiske analytikerne. Det må være en skrekkelig politisk ydmykelse å få for Johnson. Men, han opplevd mange ydmykelser både i sitt private og sitt politiske liv og bare ristet dem av seg med en spøk eller flere.

Dronning Elizabeth er fremdeles på slottet Balmoral i Skottland. Dette må ha vært en forferdelig sommer. Hun må føle seg misbrukt av statsministeren. Høyesterett sier at hennes brev til Parlamentet om å stenge de to husene i Westminster var som «et tomt papirark». Like før opplevde hun den pinlige historien med tidligere statsminister David Cameron, som hevdet å ha bedt henne blande seg inn da skottene i folkeavstemning skulle avgjøre om Skottland skulle erklære seg uavhengig.

Høyesterett har med dette satt ei klar grense for statsministerens makt. Regjeringa har ikke, etter britenes uskrevne grunnlov, lov til å hindre Parlamentet i å holde oppsyn med statsministerens og statsrådenes virke.

Statsminister Johnson er i FN i New York i USA. Hva han nå vil finne på er ikke godt å si. I vanlige tider ville statsministeren gå av på flekken for å ha gitt dronninga et ulovlig råd, men han ser ikke ut til å ha sånne planer. Han sier det likevel vil bli en trontale. Vanligvis stenges da Parlamentet på forhånd, men for kort tid, ei uke eller så.

Vi vil gå videre, sa Johnson fra New York, og Storbritannia vil gå ut av EU 31. oktober, hva som enn skjer. Men Underhuset har altså vedtatt en lov som sier at dette ikke kan skje uten en avtale om skilsmisse med EU, som Underhuset må godkjenne. Hvis ikke Johnson har en avtale innen da, må statsministeren be EU om en ny utsettelse av dagen for utmelding.

Ordføreren i Underhuset, «the speaker», John Bercow, sammenkalte straks de folkevalgte til møte onsdag for å fortsette sitt arbeid. Da er det duket for et politisk lurveleven uten like. Opposisjonslederen Jeremy Corbyn fra Arbeiderpartiet ba statsministeren om å vurdere å gå av fra talerstolen under partiets landsmøte i Brighton. Johnson kan bli den mest kortvarige statsministeren historien, ertet Corbyn.

Denne dommen fra Høyesterett har ingenting med britisk utmelding fra EU, såkalt «Brexit», å gjøre. Men mange iakttakere ser en sammenheng. Dette er enda et nederlag for Johnson i hans kamp mot flertallet i Underhuset om hvem som avgjør landets forhold til EU. Han har nå fullstendig tapt kontrollen over den politiske dagsordenen.

EU avholder sitt siste toppmøte før den nåværende datoen for britisk utmelding 17. og 18. oktober. Innen da må Johnson enten ha fått til en ny avtale med EU eller be om en ny utsettelse. Det første virker svært lite trolig, og det andre er noe Johnson ikke vil, men som loven altså pålegger ham. Dersom statsministeren ikke vil, kommer han trolig til å bli felt av mistillit i Underhuset.

Da kan det være duket for et nyvalg i november. I målingene nå leder det konservative Tory-partiet med 32 til 35 prosent mot 22 til 25 prosent for Arbeiderpartiet. Men utfallet av et nyvalg er umulig å forutsi i disse opprivende tider. Og nå må man også regne med flere partier: De Grønne, Liberal-demokratene og Brexit-partiet.

Skulle Arbeiderpartiet komme til makta, vil Corbyn ha nye forhandlinger om en helt ny avtale med EU. Det må nødvendigvis ta ganske mye tid, så det vil kreve en lang ny utsettelse av «Brexit». Kanskje må Storbritannia trekke tilbake varselet om utmelding i henhold til paragraf 50 i Lisboa-traktaten. Når, og om, det blir en ny avtale med EU, vil Corbyn og Arbeiderpartiet ha ny folkeavstemning, der velgerne også skal få spørsmålet om de heller vil fortsette som medlemsland i EU.

Absolutt alt av dette er helt umulig å forutsi. Ingen overraskelse kan utelukkes når det gjelder «Brexit», hvor overraskelsene har kommet på rekke og rad fra britenes folkeavstemning jonsokdagen i 2016. Så langt har dette politiske bukkerittet kostet det politiske livet til statsministrene David Cameron og Theresa May. Nå følger kanskje Boris Johnson dem til de politiske dødsmarkene.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer