Jørgen Norheim på nettet

- Hvorfor ikke se nominasjonen som en seier for litteraturen, spør Jørgen Norheim i dagens nettmøte. Les svarene hans!

 • Besøk Norheims ferske forfatterside!

  Verken års- eller fjorårsvinnerne Lars Saabye Christensen og Jan Kjærstad har hørt om ham. Men t-banefører Jørgen Norheim er like fullt nominert til Nordisk Råds litteraturpris for romanen «Ingen er så trygg i fare».

  Boka handler om en mann i midten av 30-årene som prøver å oppspore sin egen far, med en åtteårig fostersønn på slep.

  Norheim har vært bekymret over at boka ikke engang har blitt anmeldt. Derfor er han svært overrasket over nominasjonen.

  Jobber i Sporveiene


  Norheim er oppvokst i Østerdalen og Valdres, og fylte nylig 50. Han er utdannet cand.philol. med historie som hovedfag, men har jobbet i Oslo Sporveier siden 1979.

  - Jeg kjører alt, bortsett fra Holmenkollen. Linje 2 til Ellingsrudåsen er den beste, men linje 5 til Vestli er også grei. Det er liksom de to, sier han til Aftenposten om sine favoritt-ruter.

  Hver tredje uke har han fri fra t-banerutene. Og da er han forfatter.

  Satire


  «Ingen er så trygg i fare» er Norheims tredje romanen på Samlaget, etter «Liten svein i bærskog ut» (1994), og «Mars» (1998). De to bøkene har solgt rundt 500 eksemplarer hver, foruten de 1 000 eksemplarene som etter innkjøpsordningen er kjøpt inn til bibliotekene.

  Norheim har kun mottatt ett forfatterstipend. Det var fra Norsk Vitenskapsakademi, og summen på 20 000 kroner måtte deles med en annen.

  I tillegg til hovedhistorien om mannen som jakter på sin far, rommer «Ingen er så trygg i fare» samtidssatire av norsk høyrepopulisme og næringsliv. - Jeg er ikke ute etter å ta noen, men i den grad satiren rammer, skal den alltid sparke oppover, sier Norheim.

  Køltzows beste


  At Liv Køltzow er nominert for «Det avbrutte bildet» overrasker ingen. Flere kritikere mener boka er hennes beste, blant dem Dagbladets anmelder.

  - Jeg hadde ikke hørt om Jørgen Norheim, men det er spennende og interessant at juryen har funnet en de mener det er grunn til å nominere selv om få kjenner til ham, sier hun.

  Den norske juryen har bestått av professor Hans H. Skei, forfatteren Oskar Stein Bjørlykke og bibliotekar Aud Nordgarden Grimstad. Prisen er på 350 000 danske kroner og deles ut i Oslo neste høst. Vinneren blir kåret i februar/mars.

  Les hele intervjuet!

NOMINERT TIL NORDISK RÅDS LITTERATURPRIS: T-banefører Jørgen Norheim (50) har fri til å skrive hver tredje uke. Møt ham på nettet!